Teraz jest piątek, 27 kwietnia 2018, 07:05




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Jak w tym wypadku dobrze zgrać dźwięk - pomóżcie. 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jak w tym wypadku dobrze zgrać dźwięk - pomóżcie.
Witam!
Mam kolejne pytanie do Was.
Będę nagrywać szkolenie na którym osoba prowadząca będzie w odległości około 3-5 metrów od kamery(tak aby cała zmieściła się kadrze), będzie się poruszać i często będzie tyłem do niej więc moga być problemy z prawidłowym nagraniem mowy. Jak zrobić żeby dźwięk był nagrany jak najlepiej? Jakiego mikrofonu użyć? Może jakiś mały bezprzewodowy?
na allegro spotkałem taki: http://allegro.pl/item101823835_mikrofo ... ktura.html
wiem że profesjonalne kosztują ponad 2000zł ale wydaje mi się że tylko dla mowy(nikt nie będzie śpiewał) taki wystarczy - nie sądzicie? Jeśli nie to napiszcie mi jak mam to zrealizować aby było dobrze bo późniejsze nagrywanie lektora to troszkę kiepska sprawa.


czwartek, 4 maja 2006, 16:03
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 2 maja 2006, 19:20
Posty: 38
Post 
ho ho ... 3 - 5 metrów

bedzie to otwarta przestrzen? mam skojarzenie jakby to byla strzelnica :) bo nie mozna podejsc i plecami odwrocona

ja bym wybral o wyzszej czestotliwosci nośnej i bedzie dobrze!


czwartek, 4 maja 2006, 16:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Przestrzeń będzie zamknięta, prawdopodobnie scena w ośrodku kultury lub taneczna sala w restauracji.
Dzięki za podpowiedź:) Może ktoś jeszcze ma jakieś pomysły?


czwartek, 4 maja 2006, 17:24
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 2 maja 2006, 19:20
Posty: 38
Post 
Jesli to ma byc jednorazowe, to czemu by nie zatrudnic dzwiekowca ktory zrobilby to ekstra i profesjonalnie. Z takim shotgunem. Czy tylko wypada tam z shotgunem wyskoczyc?


piątek, 5 maja 2006, 22:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Delikatnie mówiąc mieszkam na "zadupiu" i raczej nie mam skąd ściągnąć dziękowca:) Mój brat jest muzykiem, ale shotguna nie ma i co najwyżej może potem zrobić mastering głosu.


sobota, 6 maja 2006, 09:26
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
Ten zestaw będzie OK - ale to rzeźnia. Poza tym gdzie ten zestaw chcesz podłączyć (Jaka kamera?)? Wyjście z niego to sygnal liniowy, nie podłączysz go do wejścia mikrofonowego kamery. Trzeba by go rejestroać osobno, ale potem bawić sie w podkładanie pod dźwięk nagrany przez mikrofon kamery. Metoda pracochłonna, ale dająca niezły efekt tanim kosztem.
Jeżeli chcesz coś nieco lepszego na lata to SONY WCS-999, całkiem niezłe parametry, praca w zakresie UHF i inne.
http://www.bhphotovideo.com/c/product/2 ... ystem.html

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


wtorek, 9 maja 2006, 23:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 13 marca 2006, 09:06
Posty: 17
Lokalizacja: Poznań
Post 
Cytuj:
eżeli chcesz coś nieco lepszego na lata to SONY WCS-999, całkiem niezłe parametry, praca w zakresie UHF i inne.
http://www.bhphotovideo.com/c/product/2 ... ystem.html

rozumiem ze tego soniaka mozna podlaczyc do wejscia mikrofonowego w kamerze, tak?


środa, 10 maja 2006, 00:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
MONTER - dzięki za info - jeszcze się zastanawiam na tym mikrofonem. Z podkładaniem to wiem że byłoby troszkę zabawy ale jeśli fundusze nie pozwolą to będzie musiało tak być :(
Jeśli chodzi o kamerkę to Panasonic 280.

[ Dodano: Sob Maj 20, 2006 3:11 pm ]
Mikrofon jednak kupiłem Alpharda - w sumie najtańszy z "markowych", niestety problem z podłączeniem do wejścia mikrfonowego, owszem bezpośrednio się nie da ale nawet przez mikser jest problem z powodu "przeciążenia" :( Ale znalazłem jeszcze inne rozwiązanie - żeby pominąć nagrywanie dźwięku na kompie i potem dopasowywanie go do orazu nagram głos funkcją Auto Dubbing (mój Panasonic 280 ma coś takiego) do obrazu wyświetlanego na TV, a potem edycję gotowego materiału zrobię na kompie(oczywiście odpowiednio "rasując" dźwięk :) ).
Jeszcze raz dzięki za pomoc!


czwartek, 11 maja 2006, 19:40
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL