Teraz jest wtorek, 18 grudnia 2018, 19:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Oswietlenie lampa halogenowa 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 26 listopada 2005, 16:24
Posty: 94
Post Oswietlenie lampa halogenowa
Witam

Mam pytanie, otoz mam lampe halogenowa 500W daje ona dosc dobre swiatlo jednak problem w tym ze sama lampa razi w oczy, mysle ze nalezalo by przepuscic swiatlo przez jakis filt typu parasol zeby jakos zniwelowac samo blysk ktory jest kiedy patrzy sie w kierunku lampy (nie jest to lampa blyskowa) tylko swiatlo stale, jednak dowiedzialem sie ze zwykly parasol jest za slaby na ta lampe halogenowa ze wzgledu na to ze moglby sie stopic przyjej swietle jak wiadomo ktore wytwarza duzo ciepla. Prosze o rade jak moglbym ja oslonic zeby zostawic biale mocne swiatlo ktore daje dobre oswietlenie i efekt dziennego oswietlenia a jednoczesnie zeby nie razilo w oczy.

Pozdrawiam


poniedziałek, 15 maja 2006, 12:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 4 listopada 2005, 12:52
Posty: 334
Lokalizacja: Chrzanów
Post 
a dlaczego ustawiasz halogena tak, ażeby raził w oczy???? Jak rozumiem jest on gdzieś nisko???


poniedziałek, 15 maja 2006, 12:28
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 7 listopada 2002, 18:46
Posty: 35
Post 
Hej jest na to jedna rada.... np taka
Kup sobie szybkę matową....zamast zwykłej. tu link
http://www.allegro.pl/item99839292_mato ... _500v.html
pozdrawiam.
Adamej


poniedziałek, 15 maja 2006, 12:36
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 26 listopada 2005, 16:24
Posty: 94
Post 
Zastanowie sie nad ta szybka.

Lampe ustawialem na statywie na dosc sporej wysokosci ok 1,5m czyli sugerujesz zeby ustawic ja nicko powiedzmy 0.5m na ziemia i skierowac w gore ? Nie mam doswiadczenia w tym temacie wiec wszelkie sugestie mile widziane.

Pozdrawiam


poniedziałek, 15 maja 2006, 12:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 4 listopada 2005, 12:52
Posty: 334
Lokalizacja: Chrzanów
Post 
Ależ skąd, wprost przeciwnie, jeśli ustawisz halogena na wysokości 1,5 metra to większość osób ma na tej wysokości oczy i nic dziwnego, że ich radzi. Radzę ci go podnieść tak najmarniej z metr w górę. A niebieskie szybki bardzo dobrze się sprawdzają....


poniedziałek, 15 maja 2006, 14:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 16:41
Posty: 298
Post 
Kup sobie statywy te do 3 m i stawiaj je jak najwyzej. Zawsze poszczam swiatlo na sciany lub sufit. Ale jest jeden problem gdy sciany lub owy sufit jest pomalowany na dosc ciemny kolor. I wlasnie dlatego pytanie. Gdzie mozna kupic, wczesniej wspominane, tzw softbox-y czy jakos tak. Z gory dajesz delikatne swiatlo, rozproszone poprzez bialy material.

Porsze o rade i namiary na jakis sklep.

POZDRAWIAM


poniedziałek, 15 maja 2006, 14:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Zobaczcie tu :http://www.foton.kalisz.pl/, jest tam wszystko czego potrzebujecie: szyby, statywy, lampy i wiele innych. Co do halogenów to mam 4 X 500W na matowych filtrach i daje je jak najwyżej mi pozwoli statyw (ok. 2,6m), próbowałem niżej, wyżej i odbijać na różne sposoby i uważam że to najlepsze rozwiązanie dawać jak najwyżej lampy, oczywiści są przypadki że trzeba odbić, ale to rzadko. Są jeszcze niebieskie filtry które podwyższają temp. barwy światła, czyli światło staje się bardziej zbliżone do światła dziennego, są jeszcze folie które dają to samo , ale są mniej trwałe. Co do filtrów z materiału to nie widziałem, chyba nie ma, dlatego żeby poszły z dymem jak by je założyć na 500W, albo by musiały być z dala od halogenu, a to z kolei zajmowało by kupe miejsca.


poniedziałek, 15 maja 2006, 19:23
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 czerwca 2006, 11:59
Posty: 66
Lokalizacja: Bilgoraj
Post 
Witam mam takie pytanie ponieważ będę teraz kręcił nocne zdjęcia w centrum miasta gdzie nie mam dostępu do gniazdka z prądem i zostaje mi tylko akumulator, posiadam halogen 500W i mam pytanie czy akumulator będzie w stanie wytrzymać i jak długo podłączony halogen oraz czy nie ma mozliwosci uszkodzenia w taki sposob halogenu ??? Z góry dziękuje.


piątek, 8 grudnia 2006, 13:01
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 30 sierpnia 2006, 17:11
Posty: 78
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Benusso napisał(a):
mam lampe halogenowa 500W daje ona dosc dobre swiatlo jednak problem w tym ze sama lampa razi w oczy


tak jak przedmówcy - lampa musi być ustawiona wysoko, jeśli masz jasny sufit można stosować światło odbite

Prosze o rade jak moglbym ja oslonic zeby zostawic biale mocne swiatlo ktore daje dobre oswietlenie i efekt dziennego oswietlenia a jednoczesnie zeby nie razilo w oczy.

tanim sposobem i też sprawdzonym jest założenie na lampę białej kalki technicznej
można stosować też fizelinę ale przy wysokich temperaturach ulega ona szybkiej samodegradacji :D co do barwy światła wraz z białą folią należy nałożyć jednocześnie
niebieską folię ( pamiętaj że grubość obu folii wpływa na ekspozycję ) oraz to że trzeba przebalansować kamerę.

Pozdrawiam

_________________
Agencja Produkcji Telewizyjnej


piątek, 8 grudnia 2006, 14:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 25 października 2004, 13:08
Posty: 41
Post 
Nocne zdjęcia z akumulatora? Typowy ma napięcie 12 V twój halogen jest do pracy przy napięciu 230 V! Ledwo sie zajarzy! Lepiej swiec oczami. Najsilniejszy halogen na 12V ma moc 100W. Co ty robiles na fizyce!


piątek, 8 grudnia 2006, 19:18
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 czerwca 2006, 11:59
Posty: 66
Lokalizacja: Bilgoraj
Post 
:? Wiec jak można oświtlcić ujęcia kręcone w nocy w gdzie światło z lamp jest zbyt małe ?? Proszę o pomoc. Z góry dzięki


piątek, 8 grudnia 2006, 21:29
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 7 czerwca 2005, 21:45
Posty: 79
Post 
Ręnce opadają jak się to czyta a oświetlenie nakamerowe to Bóg po co stworzył. Przy dobrej kamerze i odpowiednim `prowadzeniu manualnym kamery to i wystarczy oświetlenie uliczne które nadaje fajny klimacik dla rejestrowanego obrazu.


piątek, 8 grudnia 2006, 22:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 22 grudnia 2005, 21:22
Posty: 237
Lokalizacja: Białystok
Post 
Klimacik klimacikiem, ale jeśli jest potrzebne doświetlenie , a nie ma dostepu do prądu z sieci to co wtedy zrobic? Ma ktoś jakieś pomysły? Myślę, że jest to temat, który przyda się wielu osobom.


sobota, 9 grudnia 2006, 01:21
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 4 marca 2006, 22:58
Posty: 72
Post 
PjetrekS napisał(a):
Ręnce opadają jak się to czyta a oświetlenie nakamerowe to Bóg po co stworzył. Przy dobrej kamerze i odpowiednim `prowadzeniu manualnym kamery to i wystarczy


he ile masz tych nakamerowych lampek i jakich ?

co w sytuacji kiedy kreci się scene gościa idącego kilkanascie metrow od kamery ?
lub mamy do oswietlenia więcej niż 3 osoby rozmawiające gdzies w oddali ?
Bóg nie stworzył oswietlenia kamerowego ... stworzył je djabeł dla leni którym sie nie chciało nosić dużych lamp :P

what's_up
napisz coś wiecej jak będzie wygladać scena i co jest do filmowania wtedy będzie łatwiej podpowiedzieć ci jakieś rozwiązanie problemu...


sobota, 9 grudnia 2006, 11:46
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 czerwca 2006, 11:59
Posty: 66
Lokalizacja: Bilgoraj
Post 
PjetrekS napisał(a):
Ręnce opadają jak się to czyta a oświetlenie nakamerowe to Bóg po co stworzył. Przy dobrej kamerze i odpowiednim `prowadzeniu manualnym kamery to i wystarczy oświetlenie uliczne które nadaje fajny klimacik dla rejestrowanego obrazu.

Ręce opadają analfabeto !! Jakbym miał oświetlenie nakamerowe to bym się głupio nie pytał !!!
Scena będzie wyglądać następująco: Jedzie sobie samochod na krzyżówce i nagle zjeżdza z ulicy uderzając w płot po czym wysiadają z niego 4 osoby i rozmawiają i tu jest pies pogrzebany bo jest to takie miejsce ktorego wolałbym nie zmieniać a oświetlenie w tym miejscu jest tragiczne. :?


sobota, 9 grudnia 2006, 12:28
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL