Teraz jest piątek, 14 grudnia 2018, 06:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 POMOCY -RODE Video Mic - WESELE - PRZESTERY!!! 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 22:28
Posty: 298
Post POMOCY -RODE Video Mic - WESELE - PRZESTERY!!!
Witajcie,

I jak to bywa..rozczarowanie.. Po powrocie do domu i zgraniu materialu zaskoczylem sie..w trakcie zabawy na sali same przestery.. Fakt DJ gral "troche" glosno... Wysokosc sali wachala sie jakies 3.5m... Posiadam kamerke Panasonic AG-DVC 30E oraz mikrofon RODE Video Mic.. Moje pytanie nie dotyczy jak to usunac bo wiem ze prawie sie nie da..lub troche sie zmniejszy.. Pytam sie jaka jest przyczyna? - za tydzien kolejna impreza a tu kurcze strach w uszy zaglada ;(. Jezeli mozecie to pomozcie... Nagrywalem sile glosu na auto a mikrofon mialem przestawiony na filtr górnoprzepustowy niby zmniejszający niepożądane niskoczęstotliwościowe zakłócenia... Co robic?

Stona z info o mikrofonie: http://www.mbspro.com.pl/index.php?m2=1 ... 593&kid2=7

Dzieki za wszystkie porady.
Pozdrawiam.

_________________
--------------------------------
CANON EOS MARK III
EDIUS 7.4
PS & AE & LR
D810 + szkła
CMIII + szkła


wtorek, 13 czerwca 2006, 19:31
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 21:45
Posty: 117
Lokalizacja: Polska
Post 
wniosek
drogi monofoniczny złom

Monacor 600ST , i przy kolumnie nie ma przesterów ,


a z tym co masz nic nie zrobisz,
przesterów nie da się usunąć,


środa, 14 czerwca 2006, 06:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Monacor 600 + Słuchawki do kontroli nagrywania. Jak za głośno odejdziesz trochę dalej i jest ok, lub zakup lepszej kamerki z regulacja poziomu nagrywania.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


środa, 14 czerwca 2006, 08:26
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 9 marca 2005, 21:41
Posty: 25
Post 
Zły wniosek, błąd użytkownika kamery, nie zostawia sie audio na automacie zwlaszcza na nieprzetestowanym wcześniej mikrofonie. I nie jest to drogi monofoniczny złom tylko taniutki mikrofon dla amatorów filmowania, porządnę mikrofony zaczynają się od ceny 250USD (+cło+VAT) a kończą sie nawet na kilku tysiącach USD. Ale ten taniutki mikrofon jest i tak o niebo lepszy od tego na stałe wmontowanego w obudowę kamery(ma lepszą czułość, charakterystykę i izolację od zakłóceń z kamery).
Co należy zrobić - przestawic audio na manual i obserwowac wskaźnik wysterowania mikrofonu i wyregulować wzmocnienie tak, aby przy najgłośniejszych dźwiękach (w pobliżu kolumny) na wskaźniku pozion dochodził co najwyżej do -3dB, a średnio żeby sie utrzymywał na poziomie -12dB.

Przesterów da się uniknąć tylko trzeba pamiętać o wskaźniku wysterowania i myśleć. Cichą ścieżkę można podciągnąć i wyfiltrować ewentualne zakłócenia, przesterów się nie poprawi.

Pozdrawiam


środa, 14 czerwca 2006, 08:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 16:41
Posty: 298
Post 
Ja mam monacora, i mozna sobie spokojnie pozowlic na auto przez caly czas filmowania na sali. A przestarow rzeczywiscie nie usuniesz ale mozesz sie pobawic i sprobowac je troche zmiejszyc. Sam mialem kiedys ten problem i kupilem monacora.

POZDRAWIAM


środa, 14 czerwca 2006, 10:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 12 listopada 2005, 22:13
Posty: 32
Lokalizacja: Małopolska
Post 
A wydawałoby się że na tym forum można rozwiązać wszelkie problemy a tu na forum Fotonu znaleźli od razu wyjście na przyszłość na wszelkie zbytczułe mikrofony i przesterowania ;-)

Zobaczcie sami, bo warto nie przekreślać mikrofonów które wam pokazały rogi ;-)

http://www.foton.kalisz.pl/_forum/viewt ... 4ddfb92cb2

_________________
La Vita es Sueno


środa, 14 czerwca 2006, 14:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
Akurat temat tego tłumika był już wcześniej poruszany na tymże forum. :-)

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


środa, 14 czerwca 2006, 14:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 22:28
Posty: 298
Post 
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi..ale byly one bledne poniekad..
Wina - tak moja - ale tylko i wylacznie przez przesuniecie w stan filtra gornoprzepustowego.. Wlasnie dzisiaj sprawdzilem... Gdy mam ustawione na normalny poziom.. wchodze pod kolumne..i nic..zero przesterow.. No coz.. czlowiek uczy sie na swoich bledach..

Pozdrawiam

_________________
--------------------------------
CANON EOS MARK III
EDIUS 7.4
PS & AE & LR
D810 + szkła
CMIII + szkła


środa, 14 czerwca 2006, 16:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 12 listopada 2005, 22:13
Posty: 32
Lokalizacja: Małopolska
Post 
Dario, nie wierz w to co piszesz wyżej. Przełączenie górne przełącznika na Rodzie nic wiele nie zmienia jeżeli chodzi o przestery i uważaj na następnym weselu żeby nie zrobić powtórnie tego samego błędu. Ja też wcześniej sprawdzałem pod kolumną i też nie miałem przesterów a na weselu przy lepszej akustyce pomieszczenia jednak występowały trzaski.
Najlepiej zrób tak że nagraj jakiś głośny kawałek na weselu blisko kolumn i sprawdź sobie go potem w ciszy na dobrych słuchawkach. Jeżeli nie wyjdzie nic to masz rację ale jeżeli jednak to ...

_________________
La Vita es Sueno


środa, 14 czerwca 2006, 18:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 22:28
Posty: 298
Post 
No moze i masz racje..w kazdym badz razie... bede operowal w manualu..scisze sciezki i tyle..zawsze mozna dzwiek podbic..ale z przestarami rady juz nie ma ... A teraz...troche pracy z montazem mnie czeka..laczenie kawalkow weselnych z oryginalnymi (nie przesterowanymi) ;)

Dzieki za wszystkie odpowiedzi!!!

_________________
--------------------------------
CANON EOS MARK III
EDIUS 7.4
PS & AE & LR
D810 + szkła
CMIII + szkła


środa, 14 czerwca 2006, 19:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
dvfilm napisał(a):
wniosek
drogi monofoniczny złom

Zły wniosek.
dvfilm napisał(a):
Monacor 600ST , i przy kolumnie nie ma przesterów ,

Pfff, to jest dopiero złom za bezczelną cenę.

VideoMic to świetny mikrofon, markowego producenta. Nie ma dla siebie konkurenta na rynku. W sierpniu ma sie pokazać jego stereofoniczna wersja.
Owszem pojawił sie problem przesteru w nietkórych kamerach (tych najtańszych), ale rozwiązanie to koszt 1,5zł.
Tłumik sygnału PAD.
Dwa rezystory, wtyk i gniazdo TRS 1/8". W zamian resystorów można użyć potencjometru i płynnie regulować poziom... Czyli poprostu taki kabelek - przedłużka który stłumi nieco sygnał.
Tak nagrany dźwięk należy normalizować po uprzednim przepuszczeniu scieżki dźwiekowej przez tzw. "hard limiter". I nie jeden montażysta w Polshitu bedzie zazdrościł dzwięku z takiego materiału...

Przesterowania powstają w torze audio kamery. Mikrofon wytrzymuje maksymalne ciśnienie 134dB, to potwornie dużo i nawet najlepsze mikr. studyjne mają tą wartość czasami niższą. Przekroczenie tego poziomu dopiero przesterowywuje sam mikrofon!
Typowy zestaw głosnikowy "weselny" wytwarza ciśnienie tak ze 120db, co w skali logarytmicznej (różnica 134 a 120) to o ile pamiętam ponad 8x poniżej poziomu przesterowywania mikrofonu RODE.

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


środa, 21 czerwca 2006, 23:23
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL