Teraz jest poniedziałek, 17 grudnia 2018, 02:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Do nagrywających dźwięk z miksera kapeli 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 25 marca 2003, 23:04
Posty: 102
Post Do nagrywających dźwięk z miksera kapeli
Witam?
W ostatnią sobotę na wesółku testowałem nowo kupiny bezprzewodowy zestaw Sennhaisera podłączyłem go do miksera kapeli (którą sam jestem :))). Druga próba to z mikrofoniku do klapy przypiętego do kolumny. Efekt niestety mnie rozczarował (nagrywałem narazie na VX a - nowy PD będzie na następnej imprezie) dźwięk matowy stłumiony. Pytanie czy to wina VXa i w PD będzie lepiej? (wątpię). Czy koledzy używacie dodatkowego mikserka czy w kompie "wyostrzacie" dźwięk? Miałem porównanie nagrałem (kolega moją kamerą) tylko jeden kawek z Sennhaisera potem normalnie z VXa. Noc do dnia. Sam pomysł dźwięku kapeli na jednym kanale na drugim mic kamery, potem szybki mix na kompie uważam za dobry. Zdaża się że gram na salach gimnastycznych i sam się czasami muszę domyślać co "ten gość nawija". Żeby tylko jakość dźwięku była lepsza.
Z góry dzięki za info
Pozdrawiam


poniedziałek, 24 lipca 2006, 15:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 4 listopada 2005, 12:52
Posty: 334
Lokalizacja: Chrzanów
Post 
Znaczy się grasz w kapeli i filmujesz jednocześnie??!!! A zdjęcia też robisz?


wtorek, 25 lipca 2006, 08:34
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 25 marca 2003, 23:04
Posty: 102
Post 
No. Jestem jeszcze kucharką, kelnerką i babcią klozetową. :D
Poważnie - ja gram, kolega filmuje moją kamerą. Fotki robimy na zmianę.
Wiem że na forach nie lubią takich. Ale mi to nie przeszkadza klepię taki układ od 8 lat i klientów mi nie brakuje.
Pozdrawiam


wtorek, 25 lipca 2006, 09:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 4 listopada 2005, 12:52
Posty: 334
Lokalizacja: Chrzanów
Post 
Na to wychodzi, że jak jedziecie z młodymi w plener, to "gra" kamera:-)


wtorek, 25 lipca 2006, 14:30
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 25 marca 2003, 23:04
Posty: 102
Post 
Może dałoby się i tak zrobić. My jednak jedziemy w plener 3-4 godz przed ślubem. Młodzi na to idą bo jak wesele już trwa to szkoda czasu tracić na plenery.
Fajnie - z mikrofonów zeszliśmy na plenery. :)
Pozdro


wtorek, 25 lipca 2006, 15:11
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 marca 2006, 14:59
Posty: 143
Post 
co oferujesz młodym GRATIS? granie czy filmowanie?
"Rób to co umiesz najlepiej, resztę pozostaw innym."


wtorek, 25 lipca 2006, 15:19
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 25 marca 2003, 23:04
Posty: 102
Post 
anaś napisał(a):
co oferujesz młodym GRATIS? granie czy filmowanie?
"Rób to co umiesz najlepiej, resztę pozostaw innym."


Wszystko mają gratis. Dopłacam im za wikt i opierunek.

Mam prośbę jeżeli chcecie pogadać sobie o innych pierdołach to założę temat "inne pierdoły"
Temat brzmi - "Do nagrywających z miksera kapeli". Jeżeli nie masz nic do powiedzenia w temacie to nie zabieraj głosu. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam


wtorek, 25 lipca 2006, 15:40
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 27 czerwca 2006, 10:02
Posty: 114
Post 
Oj,czyzby Elwirka i Anaś pozazdrościli nowej kamerki Zawałowi.Tak się czepiać człowieka za to że sobie radzi?Nieładnie.


wtorek, 25 lipca 2006, 15:54
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 marca 2006, 14:59
Posty: 143
Post 
skicek: wiesz czemu w tym kraju wszyscy robimy za pół ceny? bo u nas wszyscy robią wszystko.


wtorek, 25 lipca 2006, 16:24
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 marca 2005, 19:02
Posty: 176
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Tez mie wkurza 3 w 1, ale Koledze odpowiem. Co do dzwieku, to trudno mi sie wypowiedziec, nie znajac warunkow sprzetowych. Opisze to jak ja robie. Podłączam nadajnik do sumy (wyjscie sygnalu zsumowanego na glosnik) , koniecznie musisz zjechac w ustawieniach nadajnika do -30db, bo inaczej beda przestery. To samo w odbiorniku, Najlepiej odsłuchaj dżwięk na słuchawkach. Nie ma bata, jak to ustawisz, tak jak piszę, to lepszego dźwięku nie uzyskach z mikrofonów zewnętrznych. Inaczej mówiąc, jak gaga powie, to nie ma ch..ja we wsi;-)

_________________
Portal regionalny ZAPRASZAM http://www.itv24.com.pl

Nawiążemy współprace z kamerzystami z regionu, kontakt itv24@itv24.com.pl


wtorek, 25 lipca 2006, 17:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 4 listopada 2005, 12:52
Posty: 334
Lokalizacja: Chrzanów
Post 
Zawał napisał(a):
. My jednak jedziemy w plener 3-4 godz przed ślubem. Młodzi na to idą bo jak wesele już trwa to szkoda czasu tracić na plenery.



Nie odpwiem ci w kwestii mikrofonu, bo się na tym nie znam. Tak, kamerki ci zazdroszczę jak nie wiem, bo ja takiej nie mam. Filmuję wesela video-8. albo VHS-c, jak się trafi. A tak poważnie to mogę ci odpowedzieć tylko w kwestii pleneru. Nie spotkałam jeszcze Pani Młodej, która chciałaby wejśc do koscioła w umorusanej kiecce, bo trzy godziny wcześniej ganiała z fotografem po łąkach i kniejach... Plener w innym dniu, tak, ale po weselu.....


środa, 26 lipca 2006, 08:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
nie jestem zawodowcem, ale nagrywałem kilka koncertów i ja to robie tak iż kamera ze swoim mikrofonem na -30db żeby się nie przesterowywał i niezależnie od niej minidisc, wpięty do "rec out" miksera. Jakość dźwięku - super, potem dzięki nagraniu z mic kamery można bez probelmu zsynchronizować.

_________________
ETC Grupa Filmowa


środa, 26 lipca 2006, 09:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
Podpinałeś do wyjścia z miksera, ale jak? Za mało informacji podałeś.

Najlepiej to robić osobny miks dla toru audio kamery. Mozna to zrobić za pomocą wysyłki AUX. W każdym kanale trzeba skonfigurować AUXa na tryb PRE - czyli sygnał pobierany jest sprzed tłumika. potem podpinasz wyjście AUX (nr AUX nr 2) do wejscia nadajnika i miksujesz. Taki miks z AUXA trzeba odsłuchiwac na bieżąco, albo podsłuchem PFL/AFL w mikserze, albo podłaczając słuchawki do kamery (ale tutaj może być pewne opóxnienie, zalezy to od tego jak skonstruowany jest tor audio kamery). Wydaje sie trochę skomplikowane, ale da najlepsze efekty jakie w takich warunkach można osiągnąć.

Nagrywanie ot tak prosto z "sumy" jest nie najlepszym rozwiązaniem, bo poziomy glości poszczególnych instrumentów, głosów będa sie różnicły po nagraniu w stosunku do tego co słyszeliśmy na koncercie z głośników, to takie prawa akustyki. Najczęściej przewalone sa poziomy bębnów lub gitar.

Nagrywanie mikrofonem ustawionym przed głośnikiem jest jeszcze gorszym rozwiązanie, zbiera on calą akustykę, a ta w 90% naszych sal, klubów jest gorsza niż tragiczna. Przykłady takich genialnych nagrań często można zobaczyć np. na portalach TV internetowych (lemon TV i podobne).

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


piątek, 28 lipca 2006, 10:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
zdecydowana większość mikserów posiada wyjście liniowe, do podpięcia urządzenia nagrywającego cd, md, lub taśmociągu. Dźwięk z tego wyjścia jest wg mnie najlepszy do nagrywania, ale kamera musi posiadać wejście liniowe i audiodub w locie, albo potrzebne jest jeszcze urządzonko dostosowywujące charakterystykę sygnału

_________________
ETC Grupa Filmowa


piątek, 28 lipca 2006, 10:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
Fast128 napisał(a):
zdecydowana większość mikserów posiada wyjście liniowe

Baaa, wszystkie.
Te co wychodzana wzmacnaicz to: STERO OUT na gniazdach XLR, symetryczne
Do rejestracji: TAPE OUT/IN na gniazdach cinch
AUX: TRS 1'4" symetryczne
i rózne wyjscia z grup, podgrup.
Oczywiście ilośc, typ i oznaczenia wejść/wyjśc zalezy od producenta, modelu miksera.
Fast128 napisał(a):
lub taśmociągu

Wow, taki sam jak np. w hutach, czy koksowaniach? :D ;-)
Fast128 napisał(a):
ale kamera musi posiadać wejście liniowe

No najlepiej by było mieć wejście liniowe, ale nei trzeba, można zrobić tłumik sygnału (tak ze 20...40dB).
Sygnał z konsolety wyprowadzony z sumy lub AUXa może być bardzo silny i dochodzic do poziomu +20dB, zadna kamera nie "obsłuży" takiego poziomu, trzeba stosowac tłumiki.
Fast128 napisał(a):
urządzonko dostosowywujące charakterystykę sygnału

A po co zmieniać ch-kę sygnału? I na jaką? :D

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


piątek, 28 lipca 2006, 10:38
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL