Teraz jest wtorek, 25 września 2018, 17:07




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Procesor a utracone klatki 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 17 sierpnia 2006, 13:47
Posty: 33
Post Procesor a utracone klatki
Witam,

mam pytanie, czy procesor Intel Celeron CPU 2,53GHz może mieć wpływ na utratę (sporą) klatek przy przechwytywaniu filmu przez program Pinnacle 9 (najtańsza wersja jaka jest na rynku :) ). Karta graficzna Geeforce 6600, RAM 512.

Będę ogromnie wdzięczna za odpowiedź, bo szarpię się z przegraniem filmu z urlopu , mam Panasonic GS-500.

Pozdrawiam

Agnieszka


czwartek, 17 sierpnia 2006, 13:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1639
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
Ściągnij sobie triala Scenanalyzer LIVE i spróbuj nim przechwycić, a odpowiedź na Twoje pytanie będzie wówczas łatwiejsza. Myślę, że nie jest to sprawa procesora, już prędzej aplikacji działających w tle albo samego Pinnacla, który dzięki temu forum już chyba zawsze będzie mi się kojarzył z drogą przez mękę :mrgreen: .
Pozdrawiam

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 17 sierpnia 2006, 14:05
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4520
Lokalizacja: Tczew
Post 
...Raczej nie procesor, a brak drugiego osobnego dysku twardego na przechwyt, niezdefragmentowany dysk, pracujacy w trybie niższym niż ultra DMA 5, wykonywanie innych czynności w komputerze w czasie przechwytu.
pozdrawiam

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 17 sierpnia 2006, 14:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 17 sierpnia 2006, 13:47
Posty: 33
Post 
Z rzeczy, które wymienił kotin, to nasuwa mi się tylko dysk pracujący w trybie niższym niż ultra DMA5,dysk osobny mam (80GB, bo sobie wcześniej na tym forum o tym poczytałam :)) spróbuję może sformatować dysk systemowy i zainstalować to, co konieczne- może coś to poradzi.A z Pinnacle to chyba była nie trafiony zakup :(((. Dziękuję z odpowiedzi i pozdrawiam.


czwartek, 17 sierpnia 2006, 15:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 611
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Oczyść trochę dysk zrób defragmentacje i używaj portu Firewire.

Pozdrawiam

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


czwartek, 17 sierpnia 2006, 15:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 17 sierpnia 2006, 13:47
Posty: 33
Post 
Zgrywam przez fire wire. Ściągnęłam zgodnie z poradą Scenanalyzer LIVE i w trakcie przechwytu a także podczas odtwarzania tego co "złapał" słychać zamiast ścieżki audio takie "skrzeki" i strasznie "przeskakują klatki". Zwątpiłam już...

[ Dodano: Czw Sie 17, 2006 5:17 pm ]
To samo działo się w Unlead, który dostaliśmy z kartą oraz w Seet Motion (czy cos podobnego), które było z kamerą. W pinnacle dźwięk jest ok, ale te zgubione klatki...

[ Dodano: Czw Sie 17, 2006 5:17 pm ]
Sweet Motion :)

[ Dodano: Czw Sie 17, 2006 5:19 pm ]
I jeszcze jedno pytanie, dysk na który zgrywam jest podzielony na 2 partycje, czy mam oczyścić także partycję,na którą nie zgrywam??? Bo właściwie dysk ma 120 GB, z podziałem na 38 i 89. Ufff.. Mnóstwo tych pytań, ale mam nadzieję, że się nie zawiodę. Pomóżcie Panowie. O przeplot nie pytam :wink:


czwartek, 17 sierpnia 2006, 16:08
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 13 października 2003, 08:17
Posty: 144
Lokalizacja: Skarżysko Kamienna
Post 
mój kolega ściąga film pinaclem 9 na celeronie 800MHz - bez problemów

pozdr


czwartek, 17 sierpnia 2006, 16:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1639
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
Zrób test, i przechwytuj z otwartym oknem menadżera zadań Windows XP, sprawdź obciążenie procesora przez poszczególne procesy - mnie np. bardzo obciążał Skype. Poobserwuj wydajność procesora i pamięć.

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 17 sierpnia 2006, 18:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 17 sierpnia 2006, 13:47
Posty: 33
Post 
a co z tym "skrzekiem" w innych programach. Zaczęłam się zastanawiać, czy to nie jest wina fire wire. A jak z tym dyskiem, może być podzielony, czy nie?

[ Dodano: Czw Sie 17, 2006 7:59 pm ]
Dodam jeszcze,że mam Windows XP service pack 1 zrobionego na service pack 2 przez upgrade'a.


czwartek, 17 sierpnia 2006, 18:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Może coś pomoże ustawienie priorytetu procesu na realtime w menadżerze zadań.


czwartek, 17 sierpnia 2006, 22:19
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 17 sierpnia 2006, 13:47
Posty: 33
Post 
No, okazało się, że przy ostatniej modernizacji komputera włożono mi 512MB RAM, ale komputer "widzi" tylko 256. A to już chyba może mieć wpływ na przechwytywanie, prawda? Proszę o jak najszybszą odpowiedź, ponieważ jutro z rana pojadę do serwisu, a komputerowcy nie zawsze są fachowcami od video.


czwartek, 17 sierpnia 2006, 22:38
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2005, 16:26
Posty: 110
Lokalizacja: Śląsk
Post 
Czasami pomaga wyjęcie RAM-u , wyczyszczenie styków, kurzu itp. i ponowna instalacja w slotach.
A plik wymiany najlepiej jeśli ma stałą wartość, w Twoim przypadku ok. 1GB
(Mój Komputer/Właściwości/Zaawansowane/Wydajność-ustawienia/Zaawansowane/Pamięć wirtualna).
Wybierasz dysk inny niż ten z materiałem wideo, ustawiasz "Rozmiar niestandardowy" - rozmiar początkowy 1000MB, rozmiar maksymalny 1000MB.
I jeszcze jedno: na tej samej taśmie co dysk, zwłaszcza ten do wideo nie powinien być podpięty CD-Rom, gdyż ogranicza to magistralę IDE.
Pozdrawiam :)


czwartek, 17 sierpnia 2006, 22:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
256RAM i praca w Studio jak i innych aplikacjach do montażu viedo to nieporozumienie, takze udaj się lepiej do tego serwisu. 512MB to bezwzględne minimum. Przechwytuj w AVI(DV) gdyż przechwytywanie do mpeg2 mocno obciąża komputer.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 17 sierpnia 2006, 23:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 17 sierpnia 2006, 13:47
Posty: 33
Post 
Dziękuję serdecznie za pomoc, mam nadzieję, że jutro będę mogła napisać, że jest już wszystko ok. Pozdrawiam wszystkich "pomocników" :)


czwartek, 17 sierpnia 2006, 23:18
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 13 października 2003, 08:17
Posty: 144
Lokalizacja: Skarżysko Kamienna
Post 
Pedro79 napisał(a):
256RAM i praca w Studio jak i innych aplikacjach do montażu viedo to nieporozumienie, takze udaj się lepiej do tego serwisu. 512MB to bezwzględne minimum. Przechwytuj w AVI(DV) gdyż przechwytywanie do mpeg2 mocno obciąża komputer.


chyba się trochę zapędziłeś, przez dwa lata obrabiałem video na procesorze 1,1GHz i 256MB RAM-u. Chodziły na tym sprzęcie Pinacle Studio, Ulead Video Studio i Adobe Premiere (nie jednocześnie :lol: ). 256MB RAM całkowicie wystarcza do przechwytu DV, jest tylko mało komfortowe przy samym montażu i renderingu. Problem może leżeć w samym Pinaclu, który nie współpracuje (problemy z przechwytem video) np ze starszymi Athlonami i niektórymi płytami głównymi np na Chipsecie VIA. Wogóle to bardzo kapryśny software.

Do przemyślenie jest zmiana programu np na coś ze stajni Ulead-a (bardzo stabilne programy). Bo jeśli przejdziesz przez problem przechwytu w Pinaclu to potem pojawią się problemy typu "program wiesza się podczas renderin-gu" albo "płyta DVD zrobina w Pinaclu nie jest widziana przez żaden odtwarzacz" itp jak dziesiatki takich postów na tym forum.

pozdrawiam


piątek, 18 sierpnia 2006, 07:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL