|
Teraz jest poniedziałek, 23 kwietnia 2018, 05:55
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Tommyboy
Bywalec
|
 BŁĘDY W ZAPISIE CYFROWYM
Witam wszystkich wideofilmowców!
Robię wesela na GS-400. Co jakiś czas zdarzają się błędy w zapisie - zamrożony obraz, poprzeczne paski lub inna pikseloza + brum w dźwięku. Generalnie takie 2-3 sekundy do wycięcia.
Do tej pory błędy wypadały w takich miejscach filmu, gdzie można je było bez straty dla efektu końcowego, wywalić.
Zastanawiam się jednak, co będzie kiedy taki błąd wkradnie się w momentach najważniejszych, np. podczas przysięgi czy wkładania obrączki?!
I jeszcze pytanie: skąd się biorą te błędy i jaka jest przyczyna? Czy wina leży po stronie sprzętu czy kaset? Czy ma na to wpływ tryb SP/LP? Czy może trzeba sobie takie straty i ryzyko wkalkulować?
pozdrawiam
|
czwartek, 17 sierpnia 2006, 18:12 |
|
 |
Star
Aktywny bywalec
Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59 Posty: 1621 Lokalizacja: Ruda Śląska
|
Mnie takie błędy wyskakiwały przy kamerze Panasonic DS 27, ale nie na taśmie, lecz na HD, tworzyły się w procesie przechwytywania. Od kiedy mam GS400 ten problem zniknął, a błędy zdarzają się sporadycznie
_________________ Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.
|
czwartek, 17 sierpnia 2006, 18:34 |
|
 |
Tommyboy
Bywalec
|
U mnie proces przechwytywania jest już bez znaczenia, bo błędy powstają na taśmie podczas zapisu.
I zgadza się - błędy zdarzają się sporadycznie - średnio raz na 3 godziny materiału 
_________________ ...kiedyś trzeba zacząć...
::: Panasonic NV-GS 400 :::
|
czwartek, 17 sierpnia 2006, 20:18 |
|
 |
Ramonez
Stary wyjadacz
Dołączył: piątek, 27 maja 2005, 23:50 Posty: 147 Lokalizacja: Przemyśl
|
Witam
Przede wszystkim Kolego podstawa to dobre kasetki, polecam Ci Panasonica np. AY-DVM60YE lub Sony Excellence, są oczywiście lepsze typy Panasonica - wystarczy poszukać na Forum i trzymaj się raczej jednego rodzaju kaset.
Po drugie unikaj nagrywania w trybie LP ponieważ generuję on większą
możliwośc zakłuceń w nagraniu.
Możesz też spróbować (jeśli jesteś pewien swoich umiejętności) wyczyścić głowicę ale manualnie a nie kasetką - o czym też przeczytasz na tym Forum.
Jeśli to nie pomoże a częstotliwość zakłuceń będzie wzrastać zostaje Ci serwis Panasonic Polska, lepiej wydać trochę kasy na diagnostykę u nich,niż skopać komuś wesele.
Pozdrawiam, powodzenia życzę.
|
czwartek, 17 sierpnia 2006, 23:50 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
hej wydaję mi się, że to z powodu słabych taśm, musiałem raz nagraćna zastanym nośniku EMTEC i pojawiły się na początku taśmy przez kilka s. takie kolorowe poziome pasy, nie zdarzyło mi się to ani razu wcześniej i później, odradzam też używania tych taśm, są dziwne
pozdrawiam
|
piątek, 18 sierpnia 2006, 00:45 |
|
 |
Tommyboy
Bywalec
|
Używam tylko SONY EXCELLENCE. Sprzęt jest nowy. Ale prawdopodobnie zawinił tryb LP. Będę unikał. Dzięki RAMONEZ!
pzdr
_________________ ...kiedyś trzeba zacząć...
::: Panasonic NV-GS 400 :::
|
piątek, 18 sierpnia 2006, 09:33 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|