Teraz jest piątek, 14 grudnia 2018, 14:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Video DVD z Pinnacle 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 17 sierpnia 2006, 13:47
Posty: 33
Post Video DVD z Pinnacle
Panowie, mam sprawę (po raz kolejny).

Robię filmy w Pinnacle, renderuję je i tworzę dysk bez nagrywania w Pinnacle. Później w nero wypalam je jako dane. I tu pojawia się problem. Nasze dvd odtwarza takie filmy bez problemu, ale dvd rodziców niestety nie.

Jak wypalić tę płytkę żeby odtwarzało ją stare dvd? Nie wiem jak zrobić vide-dvd, bo zrenderowane pliki mają ok. 10-12 GB??????? i jest ich wiele. Które dodać. Pomóżcie bo nie znalazłam nic na podobny temat na forum.

Pozdrawiam

Aga


poniedziałek, 2 października 2006, 19:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Cytuj:
Panowie, mam sprawę (po raz kolejny).

Robię filmy w Pinnacle, renderuję je i tworzę dysk bez nagrywania w Pinnacle


Pytasz po raz kolejny a nie piszesz podstawowych rzeczy, w jakim programie pracujesz i z jakim materiałem? Pinnacle jaka wersja x.x.x, jaki materiał kompresja AVI(DV), mpeg2 z cyfrowej kamery/analogowej.

Cytuj:
Nie wiem jak zrobić vide-dvd, bo zrenderowane pliki mają ok. 10-12 GB??????? i jest ich wiele. Które dodać

1. Kłania się instrukcja nie chce tutaj przytaczać i wklejać ctrl-c ctrl-v, ale wypadało by przeczytać
2. Czy na pewno tworzysz DVD-VIDEO bez nagrywania?
3. Standardowa płyta DVD miesci około 4,3GB informacji więc nijak ma się do niej 10-12GB! (nawet używając płyty dwuwarstwowej czy dwustronnej nadal nie przekraczysz 9,4GB, ewentualnie dwuwarstwowa-dwustronna ~17GB)
4. Jezli nagrywasz w nero jako DANE to nie pozostajesz w zgodności z standardem DVD-VIDEO, jak sama nazwa sugeruje są to tylko dane :) (fakt, że niektóre odtwarzacze to czytają bez problemu).


Po pierwsze jezeli tworzysz materiał który ma być odtwarzany na stacjonarnych odtwarzaczach DVD wybierz twórz dysk DVD/VCD/SVSD. Najlepszą jakośc uzyskasz tworząc DVD. Możesz wybrać kompresje dobieraną automatycznie lub ręcznie (brak informacji o programie uniemożliwia mi dokładniejszą odpoweidź).
Nie ma potrzeby używania nero mozesz utowrzyć nagranie DVD-VIDEO z opcją bez wypalania płyty. Plik zostanie utworzony na dysku, możesz sprawdzić tak utworzoną płyte katalog "VIDEO_TS" w odtwarzaczu programowycm WMP 10 lub WIN_DVD_ czy POWER_DVD. Po upewnieniu się czy wszystko w porzadku, proponuję wypalić na DVD RW z pod Pinnacle tworzac dysk DVD z wcześniejszej zawartości. Po upewnieniu się czy na stacjonarnym sprzecie jest ok, powtórzyć wypalanie z DVD R.
Cytuj:

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


poniedziałek, 2 października 2006, 23:02
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 17 sierpnia 2006, 13:47
Posty: 33
Post 
Witam, instrukcję taką jaką mam do pinnacle (9.4 z resztą) przecztałam. Pedro zaraz pewnie powie, że kłania się czytanie ze zrozumieniem :-) ale na prawdę nie znalazłam tam informacji jak wykonać z materiału utworzonego jako materiał na dvd (bez nagrywania- jest taka opcja) video dvd. Albo kurde taka nie czytata jestem.

[ Dodano: Wto Paź 03, 2006 1:12 am ]
A sprawę mam po raz kolejny, ale nia taką samą, aż tak źle ze mną nie jest. 8)


wtorek, 3 października 2006, 00:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 lipca 2006, 22:12
Posty: 30
Lokalizacja: Dabrowa Tarnowska
Post 
jeszcze jedna istotna rzecz czy nagrywasz material na dvd+r czy dvd-r "plusow "stare odtwarzacze nie bardza chca czytac


wtorek, 3 października 2006, 08:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Oto fragmragmenty instukcji Pinnacle 9:

Tworzenie filmów/Wyprowadzanie filmu w formacie DVD, VCD lub S-VCD

"Niezależnie od tego, czy system jest wyposażony w nagrywarkę DVD, program Studio może zapisać w dowolnym katalogu na dysku twardym obraz DVD — czyli zestaw plików zawierających te same informacje, które są przechowywane na dysku DVD. Obraz DVD może zostać następnie nagrany na dysk."


Z lewej strony przycisku Ustawienia znajduje się przycisk Przeglądanie w poszukiwaniu folderu, za pomocą którego można wybrać nową lokalizację przechowywania plików pomocniczych generowanych podczas operacji tworzenia dysku. Jeśli tworzony jest obraz DVD, zostanie on zapisany również w tym folderze.


Tworzenie filmu/ustawienia tworzenia dysku/opcje nagrywania

Utwórz obraz dysku: To ustawienie jest dostępne tylko wtedy, gdy jako format wyjściowy wybrano DVD. Nagrywarka nie jest używana. Wszystkie pliki, które normalnie byłyby zapisane na dysku DVD, są umieszczane w „folderze obrazu” na dysku twardym. Położenie tego folderu pokazano w sekcji Opcje nośnika i urządzenia.

Nagraj z obrazu dysku: To ustawienie jest dostępne tylko wtedy, gdy jako format wyjściowy wybrano DVD. Na dysku DVD nie jest nagrywany bieżący projekt, ale wcześniej utworzony obraz dysku. Pozwala to podzielić proces tworzenia dysku na dwa oddzielne kroki, które w razie potrzeby można wykonać podczas niezależnych sesji. Funkcja ta jest szczególnie przydatna przy tworzeniu wielu kopii tego samego projektu. Choć projekt nie jest bezpośrednio używany do utworzenia dysku, należy go otworzyć w programie Studio podczas nagrywania dysku.


Dodatkowo w instrukcji znajduje się taki screen który dołaczam w załączniku.

I kto tu coś czytał?

Na przyszłośc porzuciłbym praktyki wypalania DVD-VIDEO jako dane i wybierania jakiś tam plików. Program tworzy specjalny katalog z całą strukturą DVD-VIDEO i cała ta struktura musi znaleśc się na nośniku DVD. Jedyna opcja w Nero która umozliwia prawidłowe nagranie to twórz DVD-VIDEO.
Twój film na standardowy nośnik nie może przekraczać (pojwmnoiści DVD) magicznych liczb które podałem w cześniejszej odpowiedzi. Przeanalizuj bo coś robisz źle. Twórz obraz DVD_VIDEO na standardową płytę 4.7GB. Jest jeszcze taka uwaga że programy w wersjach powyżej 9.3.5 są bardzo kapryśne. Polecam Studio 9 w wersjach 9.3 lub max 9.3.5.

Powodzenia i przyjemnego użytku z instrukcji.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


wtorek, 3 października 2006, 08:40
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 17 sierpnia 2006, 13:47
Posty: 33
Post 
Hej, Pedro , wiesz, czytałam wcześniej to, co wkleiłeś. Chodzi mi o to, że nie mam u siebie (tak jak i na twoim obrazku) aktywnej opcji"nagraj z cześniej utworzonej zawartości dysku". Ustawiam nosnik na 4.7 GB, najlepsza jakość, format wyjściowy -dvd. I wtydy mam utworzony folder "Auxiliary Files" (czy jakoś podobnie, bo teraz nie ze swojego kompa piszę), w którym jest wiele plików o wspólnej objętości ok. 12GB (zresztą tyle wymaga Pinnacle do zrenderowania filmu).Jak można tę opcję "nagraj z cześniej utworzonej zawartości dysku" uaktywnić?

Wiem, że osobom, które "siedzą" w obróbce video, te pytania wydają się głupie, ale pomóżcie laikowi, który chce, żeby babcia mogła spokojnie sobie wnuki pooglądać :)


wtorek, 3 października 2006, 11:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 5 września 2004, 11:26
Posty: 222
Lokalizacja: śląsk
Post 
a dlaczego w nero nagrywasz jako dane a nie dvd video ?


wtorek, 3 października 2006, 20:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Naprawdę utrudniasz sobie tylko, zamiast ułatwiać, ale niech Ci będzie. Nagraj poprostu na DVD-RW i z głowy :). Będzie złe to poprawisz będzie dobre to skopiujesz.

Tworzysz film DVD-VIDEO bez nagrywania płyty DVD, następnie np w tym projekcie wybierasz nagraj z wczesniej utworzonej zawartości dysku nie ma możliwości aby ta opcja była nieaktywna, ale w napędzie musi ZNAJDOWAĆ SIĘ PŁYTA DVD!!!. O ile pamiętam 9 sama znajduje ostatnij vieo_ts jezeli nie to katalog potrzebny Ci do nagrania to VIDEO_TS (jest to struktura utworzonej prze program płyty DVD).

Polecam Studio 9 9.3 max 9.3.5, czasem może się zdażyć że w wczytanym projekcie aby wypalić DVD z obrazu musi znajdowac się cokolwiek na timeline takie kapryszenie Studio 9.4.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


wtorek, 3 października 2006, 21:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 17 sierpnia 2006, 13:47
Posty: 33
Post 
Pedro, dzięki.
Wiem, gdzie robiłam błąd. Po prostu szukałam gdzieś plików zrenderowanych filmów zamiast jeszcze raz otworzyc ten sam, zrenderowany wcześniej projekt. Myślałam, że jak już się zrendrował, to powinien on już być w jakiejś innej postaci, czy coś.:oops: ("jak one te magistry poroblili jak one takie głupe" :) )
Dzięki serdeczne za pomoc.
Pozdrawiam.


środa, 4 października 2006, 06:39
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 17 maja 2005, 22:46
Posty: 6
Post 
Widzę tu masę mądrych wywodów. Też miałem kiedyś podobne problemy - także robię montaż w Pinnacle 9.3.5 a gotowy materiał nagrany w folderze : X:\Auxiliary Files\ --- nazwa projektu ---\DVD\VIDEO_TS wstawiam do nero i się nagrywa poprawnie - sprawa jest dość prozaiczna, ale trzeba zadbać o szczegóły otóż :
- po pierwsze używaj płyt w miarę markowych - polecam (Verbatim, TDK, Sony) - nigdy w życiu Platinum - przejechałem się na nich)
- po drugie mimo rzekomej iniwersalności standardów DVD, nagrywaj zawsze w standardzie DVD-R - jeśli jest to starszy odtwarzacz, to zawsze odtwarza w tym standardzie a jesli nowszy to i tak odtworzy DVD-R, więc po co robić sobie problemy
- po trzecie - i chyba najważniejsze - nagrywaj zawsze z możliwie najmniejszą dostepną prędkością w nero lub innym programie

Pozdrawiam

[ Dodano: Czw Paź 12, 2006 7:27 am ]
Tak na marginesie, czy ma ktoś polsą instrukcję do Pinnacle 9.3.5 - najlepiej w .pdf -ie ?


czwartek, 12 października 2006, 06:25
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL