Teraz jest wtorek, 24 kwietnia 2018, 14:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Co z tym progresive ? 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 30 października 2006, 20:49
Posty: 120
Post Co z tym progresive ?
Witam wszystkich forumowiczów serdecznie :D to tak na początek -to mój pierwszy wpis poczytałem sobie trochę historie pytań mam wiele a może aż za wiele,ale mam długa linie życia wię mam czas :lol: jestem troche skołowany tym przeplotem piszecie że aby oglądać film na TV nie należy go usuwać,a ztego co zrozumiałem film z kamerki 50 klatek czyli bez przeplotu tzw:progresiv jest super.To o co tu chodzi,a może mylę pojecia jak by co to przepraszam


niedziela, 5 listopada 2006, 17:34
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post 
Odpowiem Ci na tyle ile sam to rozumiem. Na zwykłym telewizorze 50 Hz obraz bez przeplotu będzie wyglądał źle. Na telewizorze 100 Hz i na ekranie komputera będzie wyglądał dobrze. Z tym, że czy progresive czy nie ja nie widzę żadnej różnicy na ekranie swojego monitora. W progresive pojedyńcza klatka wyciagnięta z avi wygląda dwa razy lepiej. Ale moim zdaniem jak się wyświetlają dwa półpola jednej klatki to moje oko widzi to i tak jako jedną klatkę i nie ma żadnej różnicy. Przynajmniej ja jej nie zauważam. Może ktoś mnie oświeci po co jeszcze ten progresive sie przydaje prócz wyciagania pełnych klatek, których i tak jakość w Pal jest mało użyteczna. Mówi się o bardziej filmowym wyglądzie. Z tego co wiem filmowy obraz bierze się z rejestrowania 24 klatki a nie 25 na sekundę i tyle. Oczywiście oprócz innych właściwości taśmy światłoczułej.
Tyle wiem ale może, ktoś się inny wypowie po co rejestrować pełnymi klatkami i oglądać stroboskop na tv.

Pozdrovka M.


niedziela, 5 listopada 2006, 23:31
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 30 października 2006, 20:49
Posty: 120
Post 
Dzięki za info,poszperałem w archiwum F,no i ten "czarny co mierzy ze spluwy Luka "trochę mi rozjaśnił temat,za co mu też :lol:Czyli reasumując zwykły z przeplotem ma 25 pełnych klatek(jedna klatka z dwóch połówek),a progrrsiv ma 50 pełnych klatek,czyli kolokwialnie ma dwa razy więcej informacji o obrazie zawartej w jednej sekundzie.Tak czy Nie.bo mam Status Quo nieświadomości


poniedziałek, 6 listopada 2006, 17:25
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post 
No niestety nie ma dwa razy wiecej informacji. Ma tyle samo. Tylko że w progresive w ciągu 1/50 sekundy wyświetla się ta sama klatka dwa razy. A normalnie z przeplotem w ciągu 1/50 sekundy wyswietla sie najpierw jedno półpole klatki potem drugie. W ciagu tego czasu i tak widzisz to jako jedna klatkę, bo nie myślę abyś miał zdolność odróznienia dwóch błysnieć w czasie 1/50 sek. :) Klatka w progresive zawiera tyle samo informacji co dwie uzupełniające się klatki w trybie normalnym. Półpole zawiera co druga linję i jak widzisz je razem widzisz pełna klatkę i tyle. Rejestracja w progresive ma tą zaletę, że jak wyciagniesz sobie stop klatkę z filmu to wtedy ma ona dwa razy wiecej informacji. Półpola z trybu normalnego żle sie prezentują jako stop klatka, wtedy musisz usunąć jedno półpole aby obraz był stabilny i tym samym pogarszasz jakość. Ale w tradycyjnym TV nie ma to znaczenia, obraz z przeplotem wyglada lepiej niz progresive. Progresive daje efekt małej płynnosci ruchu.

Pozdrawiam. Mam nadzieję, że sie nie mylę jak tak to słuchamy co mają do powiedzienia inni.

Pa pa


poniedziałek, 6 listopada 2006, 18:30
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 30 października 2006, 20:49
Posty: 120
Post 
Kossof napisałeś:"Klatka w progresive zawiera tyle samo informacji co dwie uzupełniające się klatki w trybie normalnym".no tak z tym się zgadzam, ale z tego by wynikało że na wszystkie(2x25 pół pól)potrzebował bym tylko 25 pełnych klatek w progresivie,a ich jest przecież 50 pełnych na sek,przepraszam że tak się czepiam,ale chciałbym mieć jasność


poniedziałek, 6 listopada 2006, 20:31
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3226
Post 
25 jest a nie 50...

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


poniedziałek, 6 listopada 2006, 20:53
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post 
Klatek jest zawsze 25 w Palu. Tylko w trybie normalnym każda klatka ma 2 półpola, a w trybie progresive każda pełna klatka wyswietlana jest dwa razy.

Pzdr.


poniedziałek, 6 listopada 2006, 22:07
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 30 października 2006, 20:49
Posty: 120
Post 
No tak zmylił mnie opis kamery Panasonika AG-HVX200 i tam jest w opisie 720/50p dlatego sie tak uczpiłem tych 50 ,ale to kamera troche lepsza to może dlatego to ma.Thx za wyjasnienia


poniedziałek, 6 listopada 2006, 22:41
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post 
Tak, lepsza ale i droższa prawie dwa razy :(


poniedziałek, 6 listopada 2006, 23:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL