Teraz jest poniedziałek, 17 grudnia 2018, 07:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Wzmocnienie w manualu i przesłona...? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Wzmocnienie w manualu i przesłona...?
Witam
Posiadam kamerke Panasonic GS400
Testuje ja właśnie tą kamerke i prosze o porady:
Przesłona/IRIS w kamerze ma zakes od F16 do F2.
Staralem sie zautomatyzować obraz na manualu i w picture adjust (skorzystałem z porady kolegi z forum) mam ustawienia
Sharpness na max
coulor na 0 (środek)
exposure na max co decyduje o wzmocnienu stałej migawki
ustawioną mam stałą migawke 1/50
Przesłona ustawiona na OPEN I operuje podbiciem, staram sie nie podbijać powyżej 9dB.
Czasami jak jest bardzo jasno w pomieszczeniach ustawiam przesłone w zakresach od F2 DO F4,8 oczywiscie ustawiam balans bieli.
Na zewnatrz tylko manual.

Pytanie czy dobrze postepuje, czy powinienem zostawic przesłone na OPEN i tylko operować podbiciem i ustawianiem balansu, czy dobrze, ze automat na zewnatrz i czy moje ustawienia w picture adjust tez sa dobre.
Prosze o podpowiedz doswiadczonych kolegów.
Z góry dziekuje.


piątek, 10 listopada 2006, 17:05
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 4 marca 2006, 22:58
Posty: 72
Post 
kikasso napisał(a):
Czasami jak jest bardzo jasno w pomieszczeniach ustawiam przesłone w zakresach od F2 DO F4,8 oczywiscie ustawiam balans bieli.
Na zewnatrz tylko manual.



Zawsze ręcznie ustawiaj balans bieli tak na zewnątrz jak i wewnątrz .
W ciemniejszych pomieszczeniach mocniej otwierasz przysłone czyli zakresy blizsze zeru , w pomieszczeniach o wiekszej ilosci swiatła przysłone przymykasz, zakresy blizsze twojemu F16.

Nie ucz sie zapamientać ze w takim pomieszczeniu to F2 a w innym to F8 bo sie okaze ze przepalisz sobie zdjęcia lub ich nie doświetlisz. Przysłone zawsze ustawiaj do panujących warunków oświetleniowych nic na pamięć...więcej na oko.

Nie wiem jake są oznaczenia w Panasonicu ale OPEN oznaczy raczej że przysłona ma pełne otwarcie co oznacza że wpuszcza dużo światła, więc jeśli w jasnym pomieszczeniu ustawisz maksymalne otwarcie moze okazać się że przepalisz zdjęcie.

Na początku możesz sobie pomagać automatem .
Ustaw kadr włącz na chwile automatyczną przysłone a kamera sama dopasuje sie doświatła, później włącz manual i delikatnie koryguj jeśli twoim zdaniem patrząc w monitor coś jest nie tak.

Automat pomaga ale nie jest inteligentny i np . postać na tle jasnego nieba będzie ciemna bo automat dopasuje świało do nieba, czasami więc lepiej świadomnie przepalić zdjęcie lub dobrac najlepszy z możliwych ustawień.

Po jakimś czasie sam już będziesz wiedział jaka przysłone ustawić bez pomocy automatu. Automat jest dobry do czasu w którym ci pomaga a nie przeszkadza.


piątek, 10 listopada 2006, 23:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
af_bitim napisał(a):
kikasso napisał(a):
Czasami jak jest bardzo jasno w pomieszczeniach ustawiam przesłone w zakresach od F2 DO F4,8 oczywiscie ustawiam balans bieli.
Na zewnatrz tylko manual.



Zawsze ręcznie ustawiaj balans bieli tak na zewnątrz jak i wewnątrz .
W ciemniejszych pomieszczeniach mocniej otwierasz przysłone czyli zakresy blizsze zeru , w pomieszczeniach o wiekszej ilosci swiatła przysłone przymykasz, zakresy blizsze twojemu F16.

Nie ucz sie zapamientać ze w takim pomieszczeniu to F2 a w innym to F8 bo sie okaze ze przepalisz sobie zdjęcia lub ich nie doświetlisz. Przysłone zawsze ustawiaj do panujących warunków oświetleniowych nic na pamięć...więcej na oko.

Nie wiem jake są oznaczenia w Panasonicu ale OPEN oznaczy raczej że przysłona ma pełne otwarcie co oznacza że wpuszcza dużo światła, więc jeśli w jasnym pomieszczeniu ustawisz maksymalne otwarcie moze okazać się że przepalisz zdjęcie.

Na początku możesz sobie pomagać automatem .
Ustaw kadr włącz na chwile automatyczną przysłone a kamera sama dopasuje sie doświatła, później włącz manual i delikatnie koryguj jeśli twoim zdaniem patrząc w monitor coś jest nie tak.

Automat pomaga ale nie jest inteligentny i np . postać na tle jasnego nieba będzie ciemna bo automat dopasuje świało do nieba, czasami więc lepiej świadomnie przepalić zdjęcie lub dobrac najlepszy z możliwych ustawień.

Po jakimś czasie sam już będziesz wiedział jaka przysłone ustawić bez pomocy automatu. Automat jest dobry do czasu w którym ci pomaga a nie przeszkadza.


Dziekuje za cenne porady, napewno przetestuje.
Mam jeszcze pytanko na temat balansu bieli, uzywasz jakiegos wzornika ktory masz zawsze przy sobie?


sobota, 11 listopada 2006, 14:26
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 4 marca 2006, 22:58
Posty: 72
Post 
wzornika do balansu nie mam nosze białą kartkę A4 : )


sobota, 11 listopada 2006, 15:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL