Teraz jest piątek, 21 września 2018, 06:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Czy Rode wystarczy ? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 16:41
Posty: 298
Post Czy Rode wystarczy ?
Czy ten mikrofon wystarczy aby nagrac mowe w zatloczonym miejscu. Chodzi o to ze bede nagrywal tekst czytany przez znajomego w dosc zatloczonym miejscu. Chce sie poradzic czy ten mikrofon zamontowany na tyczce sprawdzi sie. Moze macie kolezy inne pomysly. Miejsca nie moge zmienic :D

POZDRAWIAM


niedziela, 12 listopada 2006, 22:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
hej

polecam raczej pożyczyć od kogoś mikroport

pozdrawiam


poniedziałek, 13 listopada 2006, 00:12
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 16:41
Posty: 298
Post 
Wlasnie w tym jest problem. Znajomy jest w stroju goralskim i stwierdzilismy ze nie bedziemy przypinac mikrofonow tylko przydala by sie tyczka, czy wlasnie ten nieszczesny rode wystarczy ???

Dzieki Muchomor za zainteresowanie.


poniedziałek, 13 listopada 2006, 14:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 18 maja 2003, 12:49
Posty: 243
Lokalizacja: Lublin
Post 
a skad jestes ?
taki rode moge Ci pozyczyc jesli nie mieszkasz za daleko :]

_________________
----

moj sprzet:
Atari 800 Xl monitor mono-chromatyczny
klawiatura, myszka i magnetowfon na kasetki :]


poniedziałek, 13 listopada 2006, 14:07
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post 
Witam. Taki Rode, ale jaki chyba nie podałes linka.
W zatłoczonych miejscach czyli głośnych leiej sprawdzają sie mikrofony dynamiczne niż pojemnościowe.

K.


poniedziałek, 13 listopada 2006, 15:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 16:41
Posty: 298
Post 
thorg dzieki za wsparcie "mikrofonowe" oraz duchowe ze sa jeszcze dobrzy ludzie. Mieszkam kolo krakowa tak ze odpada, ale serdecznie dziekuje.

Jesli chodzi o linka, to chcialem kupic rode ten ktory ostatnio goscil na tym forum. Podrzuccie linka do bezprzewodowych lub takich ktore by sie nadaly na tyczke. Cena do 1000 zl.

POZDRAWIAM wszystkich


poniedziałek, 13 listopada 2006, 19:36
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post 
Jeżeli chodzi Ci o Rode Video Mic to jest jak najbardziej spoko, powiem więcej, rewelacja. Ale w głosnych pomieszczeniach to lepszy byle dynamik na tyczce. A jesli chodzi o bezprzewodowe, to nie ma nic dobrego, aż pojawia sie dopiero Sennheiser ew 100 ale kosztuje około 2700 zł.
Poogladaj troche wiadomosci w telewizji i zobacz jakich mikrofonów używają w głosnych miejscach.

Pzdr.


poniedziałek, 13 listopada 2006, 20:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
Jeżeli chodzi o mikrofony krawatowe, tanie, niezawodne, przewodowe to polecam:
http://www.monacor.pl/catalogue-product ... SubKtg=406

Jest do tego tez adapter do podłączanenia do miksera z mozliwością zasilenia za pomoca Phantomu.

Poogladaj troche wiadomosci w telewizji i zobacz jakich mikrofonów używają w głosnych miejscach.
No często dynamicznych DOOKÓLNYCH, więc gdzie tu logika?
Ostatnio pomagałem ekipie TVNu w nagrywaniu spota wyborczego dla jednego kolesia, też się mądrzyli, chcieli używac jakiegoś dynamicznego badziewia zamiast proponowanego przeze mnie RODE NTG2, no i sie przejechali, potem dogrywali poprawki :D

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


wtorek, 14 listopada 2006, 22:38
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post 
Witam,

Gdzie logika ? Ostatnio robiłem zdięcia w hali na meczu siatkówki. Mecze te transmitowała TVP wszystkie wywiady, oraz wszyscy komentatorzy mieli mikrofony dynamiczne przy samych ustach, praktycznie całowali gąbkę. Ja swoim Rodem nagrałem bardzo słaby dźwięk, łapał wszystko, muzyke kiboli, i inne. Wywiad był bardzo mało czytelny, praktycznie wogóle. Nawet na kamerach TV miała przyczepione dynamiki. Zresztą wystarczy samemu spróbować, dynamiki są dużo mniej czułe na dźwieki, których źródła są oddalone. I dlatego każdy wokalista na scenie wydziera się do dynamika, inaczej by zbierał za duzo odgłosów instrumentów czy publiki.Przewodowych mikroportów jest dużo to fakt, ale bezprzewodowe, to tak jak pisałem.
Pozdrawiam.

[ Dodano: Wto Lis 14, 2006 11:34 pm ]
A tez ostatnio kręciłem spot wyborczy. I oczywiście dźwiek robiłem z tyczki z Rode Video Mic -- wyszedł miodzio. Ale tam było cicho jak makiem zasiał.


wtorek, 14 listopada 2006, 23:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
komentatorzy mieli mikrofony dynamiczne przy samych ustach,
Mogę Ci podłożyć pojemnika pod usta, zmniejszyc czułość GAIN w przedwzmacaniczu (pojemniki dają silny sygnał) i wyjdzie na to samo :-)
Nawet na kamerach TV miała przyczepione dynamiki.
Chciałbym to zobaczyć :P
I dlatego każdy wokalista na scenie wydziera się do dynamika, inaczej by zbierał za duzo odgłosów instrumentów czy publiki
Moge Ci pokazać kilkanaście modeli mikr. pojemnościowych z przeznaczeniem na wokal na scenie, łącznie z hi-endowym NEUMANNEM do którego śpiew np. Ewa Bem, Sting (pojemnik estradowy Sennheisera), Gilmour itd....

Mikrofony pojemnościowe z racji zwojej budowy mają bardzo lekką membrannę (grubośc średnio 6um), czułą na detale, membranna mik. dynamicznego jest cięższa i mniej czuła na detale i m.in dlatego dynamiki maja zazwyczaj pasmo przenoszenia kończące się na 15kHz. Prawa fizyki..

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


wtorek, 14 listopada 2006, 23:44
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post 
No dobra, to po co według Ciebie są dynamiki ? Dlaczego wciąż je produkują, i dlaczego jednak większość mikrofonów wokalowych to dynamiki ?
Może własnie daltego, ze mają zawężoną skalę i nie łapią niepotrzebnych dźwieków ? Mam dwa pojemniki i nawet jak zmniejszam sygnał na mikserze to i tak łapią więcej od dynamika. Wczoraj robiłem testy.

[ Dodano: Sro Lis 15, 2006 12:41 am ]
Ach mam stop klatkę. Obydwie kamery miały takie mikrofony. No chyba, że to nie są dynamiki, nie upieram się, ale tak wygladają:

[ Dodano: Sro Lis 15, 2006 2:14 am ]
A tu Monterku znalazłem twój post z 2004 roku. Który bardzo poleca dynamiczne mikrofony do tego typu zastosowań:

ee a od kiedy to do wywiadow stosuje sie mikrofony dynamiczne? przeciez maja nieodpowiednia charakterystyke - zgrywalby za duzo tla. do wywiadow nalezy kupic mikrofon pojemnosciowy z ch-ka kardioidalna....
... ofkors znajdzie sie i dynamiczny dobry do tej roli (bo sa niektore modele kardioidalne), ale cena bedzie zaporowa. nie ma sensu przeplacac....

Od kiedy dynamiczne...?? Od zawsze! Ba i do tego o charakterystyce dookólnej, a to dlatego, że podczas wywiadów rozmówca mozę kręcić głową i dźwięk nagra się nierównomiernie. Pooglądajcie MTV, tam dobrze widać jakie mikrofony używają do wywiadów


środa, 15 listopada 2006, 00:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 16:41
Posty: 298
Post 
To prosze was serdecznie, bo czasu coraz mniej. Podajcie linka do firmy gdzie kupie mikrofon krawatowy z zestawem bezprzewodowym abym mogl zaczepic odbiornik na kamerze do 1000 zl. Ktory polecacie, ktory odradzacie.

POZDRAWIAM


środa, 15 listopada 2006, 19:21
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post 
Witam. Juz Ci pisałem, że za 1000 zł nic nie kupisz. Albo badziewie Yoga za 70 zl albo Sennheisery za ponad 2000 tys. Pozdrawiam, M.


środa, 15 listopada 2006, 22:23
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 4 marca 2006, 22:58
Posty: 72
Post 
dałem za Yoge 400 zł i odnosze wrazenie że to badziewie ....tak wiec przedział cenowy badziewia Yogi jest dość spory


piątek, 17 listopada 2006, 11:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
af_bitim napisał(a):
tak wiec przedział cenowy badziewia Yogi jest dość spory

:mrgreen:
:mrgreen:
ale się uśmiałem :wink:

_________________
Powoli do celu...


piątek, 17 listopada 2006, 22:58
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL