Teraz jest wtorek, 11 grudnia 2018, 11:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 STUDNIóWKI !!! - ceny ?!?!?!?! 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 22:28
Posty: 298
Post STUDNIóWKI !!! - ceny ?!?!?!?!
Witam wszystkich,

mam proste pytanko - jak liczycie sobie za prace na studniowce? Od plytky czy ilosc osob? Jakie sa ceny aktualnie..poniewaz prawdopodobnie mam w styczniu zlecenie..a szczerze powiem .. nie wiem ile mialbym zawolac za takie "cudo" ;))

- mam byc sam (i prosze nie pisac ze samemu to kicha itp. - interesuje mnie tylko i wylacznie strona "ile za ile"

Z gory dzieki za odpowiedzi !

_________________
--------------------------------
CANON EOS MARK III
EDIUS 7.4
PS & AE & LR
D810 + szkła
CMIII + szkła


czwartek, 5 października 2006, 21:28
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 sierpnia 2006, 18:38
Posty: 57
Post 
To zależy jaką obierzesz strategię. Możesz zawołać sobie ogólną stawkę za całą robociznę - taka kwota, która zadowoli ciebie + za każdą kopię (tak żeby się zwróciło za materiał). Dzięki temu nie będziesz stratny jeśli zamówią od ciebie mało kopii. A dla nich będzie o tyle lepiej, że im więcej ludzi się złoży, tym taniej im to wyjdzie.

Inna opcja - wziąć po około 30-40 zł za kopię, ale ryzykujesz to, że jak będziesz miał mało chętnych to po prostu robota się nie opłaci.

Poszperaj na forum bo wydaje mi się że podobny temat już padł...

_________________
Sony HDR-FX1 -> Studio TVZ
Sony VX2100 -> Studo Foto-Fox
Panasonic NV-GS75EP -> dom


czwartek, 5 października 2006, 23:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 14 stycznia 2007, 12:59
Posty: 5
Post 
Ja biorę 300 za filmowanie + 30 za każdą kopię


niedziela, 21 stycznia 2007, 20:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post 
no to jak wezma jedna kopie to robisz za 330 zl rozumiem?
:lol:


niedziela, 21 stycznia 2007, 20:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 14 grudnia 2006, 18:01
Posty: 24
Lokalizacja: Kraków
Post 
Podejrzewam, że kolega w spisywanej umowie ustala ile będzie kopii. Wiadomo, że może później być więcej, ale swoje tak czy siak ma.

Ja od jednego z lepszych lokali w Krakowie miałem propozycje zrobienia studniówki (2 kamery + fotograf + 100 kopii płyt ze zdjęciami + 100 kopii płyt z filmem) i Pan chciał za to dać około 2 tysięcy. Do rozmów doszło tylko i wyłącznie bo to ja pierwszy miałem złożyć propozycje. Panu ona się nie spodobała, a jego została szybko wyśmiana, mimo, że Pan był bardzo łaskawy i pozwolił rozstawić studio na którym to sobie mogę dorobić we własnym zakresie. Pewnie w dobie cyfrówek dorobie coś na ujęciach pozowanych!!! Moja propozycja wynosiła 6 tysięcy (3 kamery + 2 fotografów + 100 kopii zdjęć + 100 kopii filmów w pudełkach z okładkami). Studniówka w jednym z lepszych lokali i to na baaaardzo dużą liczbę osób, więc myślałem, że wszystko chce mieć do końca profesjonalne. Jak się okazało profesjonalny jest tylko lokal:-)


poniedziałek, 22 stycznia 2007, 02:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Photocenter.pl napisał(a):
Moja propozycja wynosiła 6 tysięcy (3 kamery + 2 fotografów + 100 kopii zdjęć + 100 kopii filmów w pudełkach z okładkami). Studniówka w jednym z lepszych lokali i to na baaaardzo dużą liczbę osób, więc myślałem, że wszystko chce mieć do końca profesjonalne. Jak się okazało profesjonalny jest tylko lokal:-)


to była bardzo dobra propozycja :idea:

Ja miałem zlecenie studniówki, na 150 osób, napisaliśmy ofertę bardzo rozsądnie bo daliśmy 2 kamery + 1 na czas poloneza... (tak liczyliśmy, aby kopia filmu wynosiła 35 - 40 zł) i co z tego skoro znalazł się kolo-kamikadze, który wykosił nas ceną.. :evil:

Za całość policzył sobie 1000 pln 8O 8O 8O

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


poniedziałek, 22 stycznia 2007, 10:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 08:40
Posty: 223
Post 
ao napisał(a):
Ja miałem zlecenie studniówki, na 150 osób, napisaliśmy ofertę bardzo rozsądnie bo daliśmy 2 kamery + 1 na czas poloneza... (tak liczyliśmy, aby kopia filmu wynosiła 35 - 40 zł) i co z tego skoro znalazł się kolo-kamikadze, który wykosił nas ceną.. :evil:

Za całość policzył sobie 1000 pln 8O 8O 8O


W tym roku nagrywam ostatni raz studniowki.
cena 1350zl od klasy przy warunku, ze mam 2 klasy (2 kamery - po jednej na klase)
Studniowki i komunie to najbardziej niewdzieczne zlecenia - jak dla mnie. Roboty jest przy tym sporo kiedy sie chce cos fanego zrobic a mlodziez bardzo marudna, na balu nie potrafia sie zmobilizowac i zatanczyc, tylko siedza przy stolikach i popijaja, gdziez w zakamarkach cos podpalaja, a pozniej maja pretensje ze ich na filmie nie ma. Dziekuje ale juz w przyszlym roku zostawia ta dzialke innym.
Komunie - najgorsi to sa rodzice co to najlepiej wiedza ile powinna kosztowac plyta z filmem z komunii - dla nich cena 5 zl bedzie cena do przyjecia bo po tyle kupuja plyty z filmami.

Kris


poniedziałek, 22 stycznia 2007, 11:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 maja 2006, 23:12
Posty: 259
Lokalizacja: Marcinkowo - Mazury
Post 
Ile według Was powinno trwać nagranie ze 100-dniówki ?
U mnie jest około 1:50 czy to wystarczająco ?
Czy przy takim czasie nagrania, mozna zaryzykować nagrywając materiał na 1 dvd ? (rozchodzi się ojakość obrazu)


środa, 24 stycznia 2007, 02:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
v_grzes napisał(a):
Ile według Was powinno trwać nagranie ze 100-dniówki ?
U mnie jest około 1:50 czy to wystarczająco ?
Czy przy takim czasie nagrania, mozna zaryzykować nagrywając materiał na 1 dvd ? (rozchodzi się ojakość obrazu)


czas gotowego materiału zależy od oczekiwań odbiorców i powinieneś to mieć w umowie, którą zapewne z tymi ludkami podpisałeś :idea:

Myślę, że to dość ryzykowne wrzucać na krążek DVD (one-layer) 110 minut materiału (nawet jak robisz to na zmiennym bitreate i w trybie two-pass).
Pozostaje jeszcze dźwięk, który także musi swoje zająć, aby mieć jakość.

Monitor PC i tv CRT - raczej nie pokaże "kiszki" (choć może jak użytkownik w trakcie projekcji zrobi "pause") lecz jak użytkownik obejrzy to na LCD (obojętne czy to monitor PC czy odbiornik TV), kiszkę zobaczy w całej okazałości :idea:

Ja bym nie dał ludziom materiału z kamery cyfrowej ze średnim bitreate = 3 500 000 b/s

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


środa, 24 stycznia 2007, 08:42
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL