Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 01:05




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Steadycam - samoróbka 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Steadycam - samoróbka
W załączniku kilka fotek - wynik mojej chałupniczej manufaktury. Jeszcze nie pomalowany. Nic nowego, nic rewelacyjnego. Najważniejsze, że tanie.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


sobota, 3 marca 2007, 01:02
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 7 września 2006, 11:20
Posty: 117
Post 
Witam!
No szacuneczek po zdjeciach widac ze wyszlo Ci to rewelacja.
Powiedz mi tylko jak z plynnoscia i stabilnoscia ujec?
Sam zastanawiam sie nad samorobka bo wydac 5000-6000 tys.zl to chyba z lekka przesadzaja;). Ja jednak nie mam takich zdolnosci manualnych zeby cos takiego zrobic ale mam znajomego "dlupka" ktory napewno by mi cos takiego "machnal" tylko nie wiem jak to jest zrobione tak w szczegolach(jakies lozyska czy cus w tym stylu). Jakbys mogl moze cos podrzucic tu czy na pw bylbym bardzo wdzieczny.


sobota, 3 marca 2007, 12:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 22:28
Posty: 298
Post 
No fajnie , fajnie... tylko kurcze jak sobie pomyślę , że mam założyć ten "skafander" to już jestem chory..a gdzie tu mowa o przeciskaniu się między podpitymi, szalejącymi goścmi ;) Napewno efekt z takiego urządzonka jest niesamowity....tylko.. zawsze jest jakieś ale ;)

Pozdr!

_________________
--------------------------------
CANON EOS MARK III
EDIUS 7.4
PS & AE & LR
D810 + szkła
CMIII + szkła


sobota, 3 marca 2007, 21:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 6 lutego 2007, 23:06
Posty: 10
Post 
Witam!!!Czy moge rposic o fotki konstrukcji na maila bo zalacznik zostal usuniety;/moj mail to szwed32@wp.pl z gory dziex!!!!!!!!!


niedziela, 4 marca 2007, 02:40
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 7 września 2006, 11:20
Posty: 117
Post 
Witam ponownie!
Co do tego "skafandra", to znalazlem jak mozna go zbudowac, moze sie przyda.
Link:(skopiuj i wklej)
Kod:
http://videouniwersytet.v4.pl/viewtopic.php?t=3&start=0&sid=9e808f8fe69df3a6cf946d79d6dd8619


A ma ktos schemat budowy "ramienia sprezynowego"??

Romcio moze ty uronisz rabka tajemnicy?, jak mozna to ramie zbudowac, bo po samych zdjeciach to ciezko zaczac, przydalby sie jakis opis.:lol:
Mysle ze nie tylko ja, ale wiekszosc bylaby wdzieczna.! :D


niedziela, 4 marca 2007, 13:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
Kilka fotek z elementu sprężynującego. W każdym przegubie są dwa łożyska o symbolu 626, czyli razem jest osiem takich łożysk.
http://rapidshare.com/files/20242558/Ma__322_e.rar.html

[ Dodano: Pon Mar 12, 2007 12:47 am ]
Potrzebuję przewód o oznaczeniu VMC-15FS do kamery Sony. Taki, jak na zdjęciu. A dokładniej potrzebna mi sama końcówka zaznaczona czerwoną obwódką + około 15 cm przewodu. Na Allegro są takie przewody, ale za cenę ponad 50 zł, co uważam za zdzierstwo. Nie wspomnę o cenie w sklepach Sony - rozbój w biały dzień, ceny wolę nie wymieniać. Jeżeli ktoś ma namiary na takie przewody w cywilizowanych cenach, to proszę o pomoc.

[ Dodano: Pon Mar 12, 2007 2:48 am ]
Mała próbka kilku ujęć z mojego sprzętu:
http://rapidshare.com/files/20588097/Steady.avi.html

Kilka moich uwag:
- celowo nie usuwałem oryginalnej ścieżki audio, nie miksowałem z jakąkolwiek melodią
- na pewno zostały usunięte drżenia kamery
- mimo wszystko obraz pływa, jestem nieco zawiedziony stabilizacją
- nie należy oczekiwać obrazu stabilnego, jak ze statywu - cała konstrukcja oparta jest na idącej osobie
- ujęcia kręcone w czasie postoju są do zaakceptowania, zapewne brakuje im stabilności w stosunku do kręconych ze statywu, ale jest ta przewaga, że można przesuwać kamerą w zasięgu długości ramienia nośnego
- rozmawiałem z osobą, właścicielem steadycamu zdecydowanie profesjonalnego (około 10 tys. zł), wg niego: nawet mając takie urządzenie podstawą sukcesu jest nauczenie się "miękkiego" chodzenia oraz balansowania ciałem
- nie powtarzałem ujęć w zamieszczonym filmie, sceny zdecydowanie zepsute usunąłem z filmu.
- kamera, która kręciłą te ujęcia to amatorska (hehe) Sony HC-40e, masa około 0,5 kg
- całkowity koszt, jaki poniosłem to około 100-150 zł + całą moja robocizna łączne z obszyciem kamizelki (ręcznie + na maszynie do szycia).

Chętnie przeczytam konstruktywne uwagi, szczególnie od osób, które mają doświadczenia w pracy ze steadycamem.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


sobota, 10 marca 2007, 00:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 23 listopada 2005, 15:54
Posty: 6
Post 
Steadycam to fajna rzecz. Muszę przyznać że jak zobaczyłem ujęcia z takim wynalazkiem zawodowym to byłem pełen podziwu. Myślałem że sobie kupię ale niestety cena mnie dobiła. Więc poszukałem z internecie trochę pooglądałem zdjęć i zaprojektowałem sobie całe urządzenie łącznie z kamizelką i ramieniem sprężynowym. Konstrukcja ramienia nie jest skoplikowana. W moim projekcie jest jedno ramie sprężynowe w którym jest 8 łożysk (ruchy w płaszczyżnie poziomej) + 4 tulejki z pasowanymi wałkami które służą jako zawias przy ruchac góra dół (os pinowa). Największy problem to dobór sprężyn o odpowiedniej długości i sile naciągu. TO już trzeba będzie sprawdzić empirycznie - metoda prób i błędów :). Teraz tylko dokumentacja techniczna (rysunki wykonawcze) i do wyceny - ciekwa jestem ile za wykonanie tego wszytkiego zaśpiewa sobie narzędziownia. Nie ma tego dużo ale elementy są dość skoplikowane. Oczywiście część z tego wszystkiego będę musiał wykonać sam. Jak będczie gotowy to zamieszcze parę zdjęć.

Ale co z tego wyjdzie i kiedy trudno powiedzieć. Wszystko zależy od wyceny w narzędziowni..


poniedziałek, 12 marca 2007, 23:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 4 listopada 2005, 12:52
Posty: 334
Lokalizacja: Chrzanów
Post 
Romcio napisał(a):
Kilka moich uwag:

- na pewno zostały usunięte drżenia kamery
- mimo wszystko obraz pływa, jestem nieco zawiedziony stabilizacją
- nie należy oczekiwać obrazu stabilnego, jak ze statywu - cała konstrukcja oparta jest na idącej osobie


Chyba jeszcze musisz popracować nad swoim steadicamem. Nie tego się spodziewałam po takim urządzeniu. Co prawda nie występują u ciebie charkaterystyczne trzęsawy, ale cały obraz się buja, co nie jest dobre w odbiorze. Podobny efekt (lub nawet lepszy) uzyska dobry operator z kamerą naramienną.


wtorek, 13 marca 2007, 09:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 12 czerwca 2005, 11:47
Posty: 14
Post re
No ale kierunek prac jest dobry :) Jeszcze trochę podłubiesz i będzie git :)

Pozdrawiam!!!

_________________
Niezależna grupa filmowa

http://www.fabryczna.art.pl
http://www.myspace.com/fabrycznaart


piątek, 11 maja 2007, 13:32
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 30 października 2006, 20:49
Posty: 120
Post 
Romcio-jak już tak majsterkujesz,proponuję Ci się zastanowić,na wprowadzeniu stabilizacji poziomej za pomocą żyroskopu wysoko obrotowego,fakt że było by tu potrzebne niewielkie zasilanie,ale być może gra jest warta świeczki,no to bierz się do pracy ,wiesz że Polak potrafi.

_________________
Dzieląc się,pomnażasz.


sobota, 12 maja 2007, 11:05
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 23:38
Posty: 94
Post 
glassmen napisał(a):
Romcio-jak już tak majsterkujesz,proponuję Ci się zastanowić,na wprowadzeniu stabilizacji poziomej za pomocą żyroskopu wysoko obrotowego,fakt że było by tu potrzebne niewielkie zasilanie,ale być może gra jest warta świeczki,no to bierz się do pracy ,wiesz że Polak potrafi.


A możesz powiedzieć coś więcej o stabilizacji żyroskopowej - jakieś linki może ? Mam pomysł - czy np. da się użyć do tego stary dysk twardy 3.5 lub 5.25 cala np. z talerzem metalowym, mosiążnym itp? Bo chyba standardowe=lekkie takerzyki dysku są niewystarczające ?

pzdr! Nixi

_________________
NLE PC Q9400@3,25GHz, Edius DVX 4.60, Vitascene 1.035-Heroglyph 2.6, JVC GY-HM70, 2x Canon HV20


sobota, 12 maja 2007, 13:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 25 grudnia 2005, 15:55
Posty: 211
Lokalizacja: waw
Post 
jesli ktos ma rodzinke w stanach to polecam zakupienie GlideCama. Ja kupilem, nie zaluje, ubolewam jedynie nad tym ze nie kupilem przy okazji ramienia sprezynowego, bo reka wysiada po jakims czasie a kamizelka bez ramienia nie dziala tak jakbym chcial.


sobota, 12 maja 2007, 13:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 530
Lokalizacja: Lipsko
Post 
Witam. Widzę tu ciekawy wątek, a że ja też sobie takie coś zrobiłem (pewnie i tak sporo osób to już widziałoale...) to podam linka: http://klub.chip.pl/sk.bkp
Pozdrawiam


sobota, 12 maja 2007, 15:30
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 23:38
Posty: 94
Post 
Tez mam flycama( z allegro)- jednak zastanawia mnie sprawa ramienia sprężynowego- ponieważ nigdy go nie miałem - czy takie ramię utrzymuje całkowicie kamerę czy też tylko "podtrzymuje" ? Mam na myśli ciężkawą np. Vx2000- wtedy całość masy do udzwignięcia jest spora- myślę że z 3-4 kg będzie...

pzdr! Nixi

PS. Co powiedzielibyście o takim rozwiązaniu ramienia:

_________________
NLE PC Q9400@3,25GHz, Edius DVX 4.60, Vitascene 1.035-Heroglyph 2.6, JVC GY-HM70, 2x Canon HV20


sobota, 12 maja 2007, 19:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
SylwekK napisał(a):
Witam. Widzę tu ciekawy wątek, a że ja też sobie takie coś zrobiłem (pewnie i tak sporo osób to już widziałoale...) to podam linka: http://klub.chip.pl/sk.bkp

Przyznam się bez bicia, że to Ty jesteś tą osobą, która zaraziła mnie takim wynalazkiem, a także kranem kamerowym. Zresztą wymiana maili świadczy o tym.
Należą Ci się wielkie ukłony i podziękowania.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


niedziela, 13 maja 2007, 10:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL