Teraz jest piątek, 21 września 2018, 12:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 FLYCAM, który? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post FLYCAM, który?
Witam, od dawna choruję na flycama i w zasadzie zgromadziłem finanse. Czy ktoś ma doświadczenie z tymi sprzętami:???

1) http://www.flycam.pl/

lub

2) http://www.allegro.pl/item194638938__fl ... razu_.html

a może jakaś propozycja innych.

Pozdro


piątek, 11 maja 2007, 18:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 18 lutego 2005, 00:03
Posty: 23
Post 
Witam
Na pewno nie należe do expertów od FLYCAM-ów ale jakieś dwa lata temu zakupiłem sobie używanego FLOAT-CAM-a. oczywiście tylko trzymanego w ręku ale efekty sa na pewno nie do porównania z płynnością filmowania bez. Na poczatku gdy na szybko zainstalowałem kamerę i wstepnym wyważeniu nie mogłem sie doczekać i pierwsze kadry wchodzenie po schodach mimo lekkiego pływania efekt wygladał jakby kamera była podwieszona do jakiegoś wysięgnika bez zerwań typowych dla wchodzenia po schodach. Zaznaczam ze nie filmuje długich ujęć jest to na pewno meczące i po paru minutach lepiej odłożyć zestaw. Moje filmowanie to typowe amatorskie nagrywanie ale bardzo spodobała mi się plastyka ujęć FLYCAM-em i postanowiłem zakupić - Na pewno podstawa to dobre wyważenie zestawu i praktyka a efekty na pewno widoczne
pozdrawiam


piątek, 11 maja 2007, 18:32
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 15:12
Posty: 16
Lokalizacja: Warszawa
Post 
musze sie zgodzić z przedmówcą.
Nabyłem kilka dni temu od firmy foton taki właśnie stabilizator. Cena była praktycznie do zaakceptowania (chyba 290PLN z przesyłką). Towar masz na drugi - trzecie dzien od zaksięgowania. Zdziwiłem się, jak kurier zadzwonił do drzwi dzień po wpłacie ;)
Wykonanie stabilizatora na 4+ (w skali 5). W komplecie worek na ramie :)
Po pierwszych testach jestem zadowolony. Wyważanie trwało kilkanaście minut.... (proponuje wyważać przy pomocy kolegi) czasami trzeba poprawiać...
potem tylko ćwiczenia praktyczne. Jedna tylko uwaga... przy długich ujęciach boli rączka. Oj boli..
Kolejna zaleta - posiada uchwyt dla obu rąk (prawej i lewej).

Rozwiązaniem tego problemu to konstrukcja scalona z tułowiem + amortyzatory (koniecznie). polecam. S.

[ Dodano: Pią Maj 11, 2007 10:14 pm ]
zapomniałem o linku, sorry
http://www.foton.kalisz.pl/?strona=skle ... =&pid=1821

_________________
Sony FX-1 i inne potrzebne pierdoły...


piątek, 11 maja 2007, 21:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post 
Witam, no tak ale propozycje które wymieniłem i ich ceny zaczynają sie od 1tyś do 2 tys, a propozycja foftonu to niecałe 300zł, czy za pomocą fotonowskiego "flycamu" :wink: można zrobić takie ujęcia ?:
http://www.wesele.dykban.pl/klipyweselne/flycampl.htm
Masz może jakieś krótkie próbki filmowe zrobione fotonowskim sprzętem?


piątek, 11 maja 2007, 22:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 1 listopada 2004, 00:52
Posty: 552
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Ujecia moze i fajne tylko po obejrzeniu ich zakrecilo mi sie w glowie, kto powiedzial ze majac to urzadzenie trzeba krecic sie w kólko za wszystkim co sie rusza albo uganiac za mlodymi :? Wkorzystanie go powinno byc przemyslane.


sobota, 12 maja 2007, 01:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 15:12
Posty: 16
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Cena 300 nie oznacza kiepskiej jakosci. Za pomoca fotonowskiego sprzetu z powodzenim mozesz robic ujecia (jak w powyzszym linku).
Zasada działania flycamow jest zawsze taka sama : przeniesc srodek ciezkosci jak najdalej od kamery. Roznice w budowie moga polegac na zastosowaniu innego typu lozyskowania itd... Moj pierwszy fly cam kosztowal 7 PLN ale wstyd z nim bylo sie pokazac :)

Moj pierwszy test :

http://kolbush.wrzuta.pl/film/az0bYyBr1g/fotn_pc

ps. chodzenie po lesie jest chyba odrobine trudniejsze niz po parkiecie ;)
jak pociwicze to wrzuce cos nowego :)


Ocene, ktory statyw lepszy i dlaczego zostawiam juz Tobie !

pzdr.

_________________
Sony FX-1 i inne potrzebne pierdoły...


sobota, 12 maja 2007, 09:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post 
Dzięki za odp. i materiał poglądowy, w zasadzie decyzję podjąłem i zacznę moją przygodę z stabilizacją obrazu od sprzętu z Fotonu, a czy Foton dostarcza dobrą instrukcję równoważenia flycamu??? Czy jest to raczej intuicyjne???
Pozdro


sobota, 12 maja 2007, 10:20
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 15:12
Posty: 16
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Wyważanie polega jedynie na przesuwaniu i przekręcaniu ciężarków, tak aby kamera złapała pion. Od fotonu dostaniesz jedynie fakturę i pokrowiec na statyw.

_________________
Sony FX-1 i inne potrzebne pierdoły...


sobota, 12 maja 2007, 10:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 18 lutego 2005, 00:03
Posty: 23
Post 
Witam
Kontrukcja Fotonu rózni sie od konstrukcji flycam.pl/ mój stabilizator jest prawie identyczny jak na stronach http://www.flycam.pl/ te konstrukcje przypominaja konstrukcję Glidecam i to właśnie na ich stronie poraz pierwszy znalazłem materiały o takim systemie stabilizacji nie wiem jak jest w przypadku stabilizatora Fotonu ale sądząc z opini można sądzić że także radzi sobie dobrze
pozdrawiam

[ Dodano: Sob Maj 12, 2007 12:44 pm ]
Dopisując do postu i widzac efekt materiału nakreconego w lesie to myslę że stabilizator Fotonu jest dosyc wrazliwy na zerwania boczne co przyznam widać, ja ze swoich pierwszych ujec pamiętam że przy niedokładnym wyważeniu stabilizator "pływał" ale wydaje się że płynnosc ujęc jest lepsza, pewnie to sprawa praktyki i tym stabilzatorem także mozna uzyskać lepsze ujecia.


sobota, 12 maja 2007, 10:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 22:30
Posty: 309
Post 
Osobiście mam FlyCama oferowanego na allegro. Wydaje mi się że film nakręcony w lesie nie jest najwyższych lotów (spokojnie daje się uzyskać znacznie bardziej stabilny obraz - przynajmniej na moim FlyCamie). Wiem że używanie FlyCama wydaje się proste zanim weźmiemy go do ręki razem z kamerą. Jak już zaczniemy przy jego pomocy kręcić okazuje się że to nie takie proste.

PS. FX1 jest dość ciężka jak na FlyCam (no chyba ze z kamizelką).


sobota, 12 maja 2007, 14:34
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 15:12
Posty: 16
Lokalizacja: Warszawa
Post 
sheepi:
masz racje, trza pociwiczyc. W lesie to byly moje pierwsze minuty z fotonowskim wynalazkiem. Tak czy inaczej chwale ten produkt.

Z drugiej strony im cięższy sprzęt tym lepiej, czyz nie ?

_________________
Sony FX-1 i inne potrzebne pierdoły...


sobota, 12 maja 2007, 21:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post 
witam
ja posiadam statyw naramienny z fotonu ale z nim raczej to mozna wykonac stabilne ujecia ale bez chodzenia. Ten nowy tez z firmy foton o którym pisał kolega raczej nadaje sie tylko do dreptania z kamera. a czy da sie nakrecic ujecie w miejscu dosyc stabilne czy tylko chodzi tutaj a płynosc ruchu-kamery?
bo jezeli tylko nadaje sie do ruchu to bez sensu jak nie da sie utrzymac kamery. jak to jest mozecie cos napisac a wlasciwie kolega który praktukuje ten statywik?
pozdrawiam


sobota, 12 maja 2007, 23:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 22:30
Posty: 309
Post 
Generalnie FlyCam nie służy do robienia statycznych zdjęć. Jeżeli nie mamy do niego kamizelki to ujęcia z reguły nie są dłuższe niż 2-3 min. Tyle bowiem daje się utrzymać FlyCama wraz z kamerą w jednym ręku. FlyCam waży od 1,5 do 2,5 kg do tego dochodzi kamera od 1 kg do 2,5 kg. Tak więc jest co dźwigać.
Jeśli zawiesimy na czymś FlyCama to nie powinno być problemów ze stabilnymi statycznymi ujęciami.


niedziela, 13 maja 2007, 08:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post 
Witam, co prawda zamówiłem fotonowskie cudo i po niedzieli podzielę się pierwszymi wrażeniami i ujęciami. Ale kto wie może jak chwycę "FLY" bakcyla to pokuszę się na http://www.allegro.pl/item194638938__fl ... razu_.html
ten sprzęt z body może się sprawdzić ale... kolego sheepi który posiadasz ten Fly Cam, jak tam ewntualna awaryjność i późniejszy serwis gwarancyjny??? Konkurencja ostrzega przed tym sprzętem http://www.flycam.pl/

Pozdro


niedziela, 13 maja 2007, 09:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 14 sierpnia 2006, 15:12
Posty: 16
Lokalizacja: Warszawa
Post 
kamitomi napisał(a):
witam
... a czy da sie nakrecic ujecie w miejscu dosyc stabilne czy tylko chodzi tutaj a płynosc ruchu-kamery?..

bo jezeli tylko nadaje sie do ruchu to bez sensu jak nie da sie utrzymac kamery...."
pozdrawiam


Święta prawda. Co prawda da się nakręcić stabilne ujęcie (statyczne) pod warunkiem, że nie będzie dłuższe niż kikla minut. Wtedy musimy zminić rękę. Po 6 minutach musimy przerwać nagrywanie i odpocząć. Chyba że mamy kamizelkę...Tak czy inczej ten statyw (flycam) nadaje się jedynie do płynnych ujęć podczas chodzenia z kamerą. I jak jeden z kolegów zauważył zbyt częste używanie efekty fly może doprowadzić do zawrotów głowy. Zatem używajmy flycamow innych tego typu stabilizatorów bez przesady.
s.

_________________
Sony FX-1 i inne potrzebne pierdoły...


niedziela, 13 maja 2007, 11:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL