Teraz jest środa, 26 września 2018, 07:42




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Uszkodzona DVD 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Uszkodzona DVD
hej
jestem tu nowy wiec witam wszystki lecz zaraz mowie o co mi biega.
nagralem pewnej parze wesele 3dvd do tego kolejne 3dvd jako kopia po ok tygodniu mnie nachodza i mowia ze nie dziala przynoszac te plyty ktore faktycznie nie dzialaja zacinaja sie w pewnych miejscach. bylem cholernie zdziwiony bo nagrywam na plytkach verbatima drukowanych z fotonu. ale wymienilem te 6 plyt bez szemrania i nagralem na nowych teraz juz na plytach firmy intenso naklejajac naklejki. dzis zas mi dzwonia ze nie dzialaja no szlk moze czlowieka trafic ale wygadali sie ze dwie ciotki obejzaly to wesele bez problemu dopiero przy trzeciej cos sie stalo i zas nie dziala. i jak im tu teraz wytlumaczyc ze to nie moja wina sami jakos te plyty psuja choc sam nie wiem jak?? ile im powiedziec za ewentualna wymiane tych plyt bo przeciez nie bede za fre tego robil co tydzien a nigdy jeszcze mi sie nie zdarzaly reklamacje.


niedziela, 4 listopada 2007, 14:46
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
Tylko nie naklejki . Nagraj na zwykłych białych SONY , to bardzo dobry nośnik . Tylko że bez nadruku okolicznościowego . I daj jeszcze raz do sprawdzenia . Rozdziały masz nie dłuższe niż 25min. ?


niedziela, 4 listopada 2007, 19:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post 
* żadnych naklejek :!:
* tylko dobre nośniki (Verbatim, TDK, ewentualnie Sony)
* z jakim bitrate renderowałeś ???


niedziela, 4 listopada 2007, 19:49
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 17 stycznia 2007, 13:31
Posty: 82
Lokalizacja: podlaskie
Post 
Miałem podobny przypadek
Nagrywałem płyty, które były dobrze odtwarzane przez pewien czas, potem tak jak piszesz zaczynały się zacinać, aż do momentu że nawet napęd w komputerze nierozpoznawał nośnika.
Powodem całej tej sytuacji była uszkodzona nagrywarka dvd,która robiła potworne błędy podczas zapisu.
Po wymianie napędu na nowy problem zniknął.
Spróbuj nagrać ten materiał na innym komputerze.


niedziela, 4 listopada 2007, 19:56
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Nagraj płytki najwolniejszą prędkością z możliwych, a już ich więcej nie zobaczysz. To stary poruszany często tutaj temat.
P.G.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 4 listopada 2007, 19:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
Montażysta Darek A. napisał(a):
Nagraj płytki najwolniejszą prędkością z możliwych, a już ich więcej nie zobaczysz. To stary poruszany często tutaj temat.
P.G.

Potwierdzam. Wolne nagrywanie to podstawa ale tak jak wspomniał darell duzo zalezy od nagrywarki. Kiedys uzywałem Lite-Ona i równiez zdażały mi sie reklamacje nawet przy wolnym wypalaniu, teraz uzywam Plextora + płytki Verbatim i zero problemów.

Pozdrawiam


niedziela, 4 listopada 2007, 20:37
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 września 2005, 22:20
Posty: 157
Post 
też miałem problemy z liteonem i zdarzały mi się reklamacje, ale poszedłem po rozum do głowy i kupiłem plextora...na dzień dzisiejszy żadnych problemów, nagrywam na verbatimach...pozdro


niedziela, 4 listopada 2007, 20:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post 
Podobnie jak koledzy (dokładając do powyższych moich uwag) używałem nagrywarki Lite-on i NEC i zdarzały mi się reklamacje, teraz Plextor PX- 800 A (speed max x4) i zero problemów - oczywiście nośnik Verbatim Printable

Pozdrawiam 8)


niedziela, 4 listopada 2007, 20:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam!
Nagrywam z predkoscia max x4 no wolnie sie chyba nie da ;)
Uzywam niestety nagrywarki Lite-ON :oops: i chyba sie jej zbierze na wylot przez okno, tylko powiedzcie mi jedno. Jak to mozliwe aby plyta po odtwarzaniu w dvd najpierw dzialala a potem nagre przestawala przeciez to nie tasma vhs tylko sama optyka :?: :?: choc moze sie myle.

aha najdziwniejsze jest to ze nagralem rowniez komus z ich rodziny taka robocza kopie na najgorszych shitach tzn. plytki titanum za 0.80gr i chulaja az milo a te cholerne verbatim nie chca.

edit:
renderuje w ap2pro z bitrate 8300 caly czas tak robilem i nie bylo problemow


poniedziałek, 5 listopada 2007, 02:02
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 17 stycznia 2007, 13:31
Posty: 82
Lokalizacja: podlaskie
Post 
alexi napisał(a):
Uzywam niestety nagrywarki Lite-ON

Swego czasu, był program K-Probe do testowania napędów Lite-On(tylko do napędów tej firmy) pobierz ten peogramik i przetestuj swój napęd.
I dobra rada, póki jeszcze niestraciłeś resztek nerwów zmień napęd


poniedziałek, 5 listopada 2007, 08:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
pobralem ten programmik i zrbilem test odczytu(ustawilem predkosc na max) nagranej predzej plyty wyszlo to:

Date : 2007-11-04 11:00:29
Model : 0-0-0-0 LITE-ON DVDRW SOHW-1653S CS0T
Disc : DVD-R , OPTODI [Opto Disc]
Speed : Max
ECC blocks sum (PI/PIF) : 8/1
Scanned range : 0 - 2087222
Sampling count : 112318
Errors : 0
PI Max : 161
PI Average : 6,56
PI Total : 103975
PIF Max : 153
PIF Average : 0,76
PIF Total : 12061

zaraz zrobie test nagrywania

EDIT:
wlasnie robie test zapisu mam dwa wykresy jeden czerwony drugi niebieeski daje wam zrzut mojego ekranu sami ocencie co to jest bo jeszcze nie mam koncowego raportu z programu. ale cos mi sie na oko wydaje ze te czerwone slupki to beda bledy ;)


poniedziałek, 5 listopada 2007, 12:05
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post 
alexi napisał(a):
renderuje w ap2pro z bitrate 8300 caly czas tak robilem i nie bylo problemow


A czy przypadkiem dla starych odtwarzaczy DVD nie jest to za duży bitrate - jeśli się mylę to koledzy poprawcie mnie.

Pozdrawiam


poniedziałek, 5 listopada 2007, 13:32
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 17 stycznia 2007, 13:31
Posty: 82
Lokalizacja: podlaskie
Post 
Rzeczywiście wykresy nie wyglądają ciekawie z tego co pamiętam to takie pszarpane wykresy w tym programie nie wróżyły nic dobrego. Po wykonaniu testu zapisu bodajże prawej strony okna programu będziesz miał ilość błędów.
Widzę też że ten Twój Lite-On to model z przed kilku lat i pewnie wpaliłeś nim trochę płyt, chyba już czas na zmianę.
Swojego Lite-ona 1633S wywaliłem po ok.3 miesiącach


poniedziałek, 5 listopada 2007, 13:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 22 września 2007, 20:24
Posty: 48
Lokalizacja: Małopolska
Post 
cześć,


Nic pewnie odkrywczego nie napiszę, ale... :) Używałem kiedyś Lite-On i powiem szczerze,że nie narzekałem, ale wymieniłem po roku użytkowania. Tak profilaktycznie na Plextor 750A i jest wszystko w jak najlepszym porządku. Pali wszystko i na wszystkim. Zero reklamacji. :) Co do bitrate, to z doświadczenia powiem, że maksimum dla starszych stacjonarnych i części nowych DVD to 8000. Jakość filmu przy takim bitrate jest bardzo dobra i nie ma wtedy żadnych problemów z odtwarzaniem. Jeśli chodzi o prędkość wypalania, to polecam 4X.


pozdrowienia,

Filmaker


poniedziałek, 5 listopada 2007, 20:46
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Starego Lite-On oddałem koledze, gdyż umiała jedynie odczytywać krążki DVD, lecz ich nie zapisywała. Siedziałem u niego i wpadło nam do głowy aby podmienić firmware. Udało się bez najmniejszego problemu znaleźć plik aktualizacji, był to zwykły exe, który wykonał wszystko automatycznie. Po restarcie kompa system wykrył jak gdyby nowy napęd i co...?
- nagrywarka jedzie aż miło i to nawet na płytkach "z biedronki"
Koszt napędów DVD rom jest dzisiaj tak niewielki, że szkoda nawet polemizować, kupując nową nagrywarkę zaoszczędzisz na płytach :)
Tutaj mniej więcej dowiesz się dlaczego krążki, które działały teraz nie chcą:
http://www.forumwideo.pl/viewtopic.php?t=21627
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 5 listopada 2007, 22:16
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL