Teraz jest wtorek, 18 września 2018, 15:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 vhs przez vx 2100 do kompa 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 września 2005, 22:20
Posty: 157
Post vhs przez vx 2100 do kompa
jak w temacie jak ustawic vx-a zeby puscic sygnał z vhs przez vx-a do kompa???
pozdrawiam


piątek, 7 grudnia 2007, 16:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Menu: Kamera -> AV-IN na ON :)

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


piątek, 7 grudnia 2007, 16:15
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 września 2005, 22:20
Posty: 157
Post 
dzieki, w opcjach VCR oczywiscie?

[ Dodano: Pią Gru 07, 2007 3:24 pm ]
nie dziala ustawilem a/v-dv out na on i mam szary obraz w ediusie:(


piątek, 7 grudnia 2007, 16:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Co prawda digitalizację robie za pomocą konwertera Canopusa ADVC. Zanim nabyłem go robiłem to przez kamery.

Kamerę łączysz przez IEEE1394 ze stacją. Magnetowid łączysz przez kompozyt z kamerą do wy-we analogowego. Na wejściu AV (nie DV) ustawiam ON w grupie VCR. Odpalam VidCap'a, oraz play na magnetowidzie i idzie.

Nie wiem co prawda czy w Edku robisz to przez niego czy ewentualnie inną pod-aplikację ?

Powinno grać, tu nawet kabelkologia nie jest skomplikowana :)

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


piątek, 7 grudnia 2007, 17:11
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 września 2005, 22:20
Posty: 157
Post 
kurka nic nie dziala, robie to w edku i szara masa nic wiecej szary obraz


piątek, 7 grudnia 2007, 17:42
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2005, 16:26
Posty: 110
Lokalizacja: Śląsk
Post 
Stosując wskazówki podane przez ao powinieneś "na dzień dobry" zobaczyć obraz z VHS-a we wizjerze (lub ekranie lcd) kamery.
Jeśli go nie ma to coś jest z kabelkami lub ustawieniem kamery. Jeśli jest, to przyczyna może być w połączeniu DV z komputerem. Nie znam Ediusa, ale można to sprawdzić innym softem choćby systemowym Movie Makerem.
Pozdro :)


piątek, 7 grudnia 2007, 20:09
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 września 2005, 22:20
Posty: 157
Post 
Witam! Niby wszystko zrobilem jak należy, w kamerze ustawiłem A/V na DV on i w ediusie mam szary ekran podgladowy a na lcd kamery niebieskie tło...jak daje w tryb kamery to mikrofon zbiera dzwieki i sa slyszalne w glosnikach komputera.....pomocy


sobota, 8 grudnia 2007, 12:39
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 11 czerwca 2006, 12:46
Posty: 133
Post 
fotomich napisał(a):
Witam! Niby wszystko zrobilem jak należy, w kamerze ustawiłem A/V na DV on i w ediusie mam szary ekran podgladowy a na lcd kamery niebieskie tło...jak daje w tryb kamery to mikrofon zbiera dzwieki i sa slyszalne w glosnikach komputera.....pomocy


kamerę ustaw na odtwarzanie :lol:


sobota, 8 grudnia 2007, 12:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2020
Post 
ao napisał(a):
Co prawda digitalizację robie za pomocą konwertera Canopusa ADVC. Zanim nabyłem go robiłem to przez kamery.


Jak oceniasz jakość digitalizacji VX2100 w porównaniu do Canopusa?
W tej chwili też korzystam z VX2100 jako digitalizera i mnie ciekawi kwestia jakości.

Jest jeszcze jedna rzecz która mnie zastanawia. Mainowicie w instrukcji stoi jak byk, że "kamera nie może reprodukować wyjściowego sygnału cyfrowego, jeśli wejściowy sygnał analogowy zawiera sygnał ochrony przed kopiowaniem", tymczasem VX2100 łyka takie kasety bez problemu.


sobota, 8 grudnia 2007, 15:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Różnica jest zasadnicza:

ADVC - posiada specjalny kodek sprzętowy, który dedykowany jest konwersji analog-dv. Jakość wyjściowego materiału po digitalizacji jest naprawdę niezła. Szczególnie widać to po samej fakturze obrazu. Już na wstępie obraz masz pozbawiony efektu-specyficznego dla vhs. Masz także wstępnie zrekonstruowaną kolorystykę, którą delikatnie trzeba skorygować w NLE.

Analog po przepuszczeniu przez kamerę szczerze mowiąc jest kiepski. Kolory są wyblakłe zalielenione (taki odcień oliwki). Owszem jest do przyjęcia dla tych, dla których jakość tego materiału nie ma znaczenia wizualnego - lecz w ułamku nie równa się z jakością, którą daje konwerter np ADVC300.

Poniżej przykład takiego VHS-a puszczonego przez konwerter:
Obrazek

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


Ostatnio edytowano sobota, 8 grudnia 2007, 16:22 przez ao, łącznie edytowano 2 razy

sobota, 8 grudnia 2007, 16:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2020
Post 
Ten Canopus po prostu filtruje obraz, co może zaoszczędzić czas, przy późniejszej obróbce. Jednak piszesz, że potem korygujesz jeszcze kolory w NLE, więc ten zysk czasowy przepada. W takim przypadku, to ja wolę jednak surowy, nieprzefiltrowany obraz puszczony przez kamerę, bo z kolorostyką i odszumianiem mogę kombinować do woli w Vegasie.


sobota, 8 grudnia 2007, 16:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Co prawda uzupełniałem posta w międzyczasie, ale jak spojrzysz na tą ramkę, podejrzewam że cię zadowoli. Ten strumień jest jeszcze bez korekty w Vegas :)

Osobiście dużo więcej oczekuję od obrazka :D

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


sobota, 8 grudnia 2007, 16:21
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2005, 16:26
Posty: 110
Lokalizacja: Śląsk
Post 
fotomich napisał
Cytuj:
w ediusie mam szary ekran podgladowy a na lcd kamery niebieskie tło

czyli kamera nie dostaje sygnału wideo z VHS-a dlatego wyświetla niebieskie tło. Raczej na pewno złe ustawienia kamery.

A co do konwertera to ma on tę przewagę, że sprzętowo usuwa zakłócenia (filtr 3D, TBC) i podaje do kompa stabilny sygnał DV. Materiał, który zawiera różne "śmieci" w sygnale (a tych VHS ma sporo) jest powodem wielu przykrych niespodzianek przy obróbce :(


sobota, 8 grudnia 2007, 19:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2020
Post 
Szkoda, że ten Canopus nie ma Full Frame TBC...


sobota, 8 grudnia 2007, 20:49
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 września 2005, 22:20
Posty: 157
Post 
Rec nie jestem taki głupi mam w trybie vcr!!!!!!


poniedziałek, 10 grudnia 2007, 14:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL