Teraz jest poniedziałek, 24 września 2018, 01:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Czy kupno laptopa do montażu ma sens? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 17 lutego 2008, 20:25
Posty: 2
Post Czy kupno laptopa do montażu ma sens?
Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mógł poradzić mi czy praca na laptopie z np adobe premiere ma sens, a jeżeli tak to jaki to powinien być laptop?


niedziela, 17 lutego 2008, 20:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post Re: Czy kupno laptopa do montażu ma sens?
Ja mam laptopa pod Pinnalce Studio Plus. Działa.

Z laptopem jest ten problem, że trudno znaleźć taki, którego karta graficzna spełnia wymagania edytorów video - przeważnie jest to 256MB pamięci graficznej. Poza tym laptop to taki sam komputer jak każdy inny :roll:


niedziela, 17 lutego 2008, 21:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 1 listopada 2004, 00:52
Posty: 552
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Czy kupno laptopa do montażu ma sens?
http://www.shopping.hp.com/webapp/shopping/cto.do
ten spokojnie wystarczy kliknij w model HDX I skomponuj wg wlasnego
uznania


poniedziałek, 18 lutego 2008, 00:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Czy kupno laptopa do montażu ma sens?
Różnica jest taka że za cenę dobrego laptopa na którym można pracować z AP kupisz super stację edycyjną o lepszych parametrach niż ten laptop, a także z możliwością późniejszego rozbudowania :roll:

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


poniedziałek, 18 lutego 2008, 00:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post Re: Czy kupno laptopa do montażu ma sens?
Też racja, ale co zrobisz z tą stacją w pociągu czy w samolocie albo w hotelu. Wiele osób nie może spokojnie zasiąść za biureczkiem żeby poukładać filmik. Ich praca to hotel/samolot/pociąg/samochód a do domu wpadają raz na jakiś czas. Dla nich jest laptop a te kilka złotych więcej to nie jest jakiś problem. Wiem bo sam tak pracowałem przez lata.


poniedziałek, 18 lutego 2008, 12:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Czy kupno laptopa do montażu ma sens?
Wybór należy do kupującego to on rozważa za i przeciw a potem wybiera. :wink:

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


poniedziałek, 18 lutego 2008, 12:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 17 lutego 2008, 20:25
Posty: 2
Post Re: Czy kupno laptopa do montażu ma sens?
Dzięki za zainteresowanie tematem.
Nie jestem szczególnie biegły w kwestiach technicznych i też zupełnie na początku pracy montażysty. Szczególnie dużych środków finansowych też nie mam. Chodzi o coś zdecydowanie najtańszego a laptop, bo mobilność ma znaczenie.


poniedziałek, 18 lutego 2008, 17:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 25 lutego 2004, 18:17
Posty: 13
Post Re: Czy kupno laptopa do montażu ma sens?
viValdi napisał(a):
Ja mam laptopa pod Pinnalce Studio Plus. Działa.

Z laptopem jest ten problem, że trudno znaleźć taki, którego karta graficzna spełnia wymagania edytorów video - przeważnie jest to 256MB pamięci graficznej. Poza tym laptop to taki sam komputer jak każdy inny :roll:


Co jak co, ale karta graficzna nie ma ma chyba takiego znaczenia, a raczej ilość pamięci RAM, mocny procesor, oraz wydajny szybki dysk.


poniedziałek, 18 lutego 2008, 18:56
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4518
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Czy kupno laptopa do montażu ma sens?
roman25 napisał(a):
Co jak co, ale karta graficzna nie ma ma chyba takiego znaczenia...

No niby nie takie duże normalnie, ale w Pinnacle Studio potrafi mieć :wink: .

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 18 lutego 2008, 19:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post Re: Czy kupno laptopa do montażu ma sens?
Oj w Pinnacle Studio ma znaczenie. A najgorsze jest to że producent wymusza stosowanie kart z wyższej półki, bo istotnie do edycji nie są potrzebne. Ja mam karte 32MB edytuję HDV ale niestety nie mam żadnego wsparcia od firmy bo "specyfikacja sprzętu niezgodna z wymaganiami" i kicha.


poniedziałek, 18 lutego 2008, 21:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Czy kupno laptopa do montażu ma sens?
Witam! :D

Czy kupno laptopa ma sens :?:

Alez oczywiscie. Pytanie tylko czy laptop ma nam zastapic stacjonarnego
mula do pracy czy byc komputerem ktorego uzywamy na przyklad do pracy
w terenie.

Jesli do pracy w domu/firmie no to lepiej o laptoku zapomniec. Za podobna
cene kupi sie w miare dobry stancjonarny komputer. Laptop bedzie tu
zdecydowanie zaslaby.

Jesli chodzi o mnie, uzywam laptopa dodatkowo do montazu w terenie.
Jego parametry to intel Core2Duo 2.4Ghz, 2GB ram, karta Nvidia 8600GT
512mbram, dysk 120gb plus dodatkowy, zabieram dodatkowy monitor
ktory podlaczam do laptopa i mam prace na dwoch ekranach no i EDIUS
na pokladzie.

Powiem ze przy takich parametrach tego laptopa bez problemowo pracuje
w RT w HD wiec tym bardziej w SD bedzie jeszcze lepiej :o

Obecnie to programy edycyjne dokonuja obliczen wiec postawic trzeba
na szybki procesor, pamiec, dysk i na koncu grafike. Oczywiscie firewire
w laptoku to podstawa.

Wydaje mi sie ze to wystarczy.

Pozdrawiam :D

_________________
iSLATE - http://www.islate


sobota, 23 lutego 2008, 10:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Czy kupno laptopa do montażu ma sens?
Hej

W makach pro na dodatek są dwa fire wire, można równolegle podłączyć kamerę i macierz... Poza tym da się odpalić windows xp, ale nie ma wielu fajnych przycisków jak del i insert ;)

Poza tym jak najbardziej da się pracować w ten sposób i to zupełnie wydajnie, jedną z lepszych teraz budżetowych opcji na rynku jest lenowo R61i, można go kupić już za 2500zł brutto z 2gb ramu, grafiką X3100, całkiem przyzwoitą oraz procesorem core 2 duo 1,5ghz, który zupełnie daje radę w montażu...

A z najciekawszych rzeczy jakie znalazłem ostatnio to:
http://www.azken.com/privado/PorCategor ... ategoria=7

Pozdrawiam
Muchomor


sobota, 23 lutego 2008, 14:57
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 16 października 2003, 14:28
Posty: 136
Post Re: Czy kupno laptopa do montażu ma sens?
:) ...własnie jakies 2 tygodnie temu zakupilem R61i :) tak na szybko .. jest tylko ciut wolniejszy od mojego domowego kloca Core Duo 2x2,6 :)


czwartek, 28 lutego 2008, 01:37
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 stycznia 2008, 03:34
Posty: 78
Lokalizacja: warszawa
Post Re: Czy kupno laptopa do montażu ma sens?
ja mam laptopa i adobe , wszystko śmiga idealnie . mój lap spokojnie chodzi pod bez porównania bardziej wymagającymi programami np. auto cad czy robot millennium . mam toshibe satellite a200 wersje 120GB

_________________
sony vx2100 , nikon D3 , nikon D70s + szkło


piątek, 7 marca 2008, 22:25
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 6 marca 2008, 18:06
Posty: 17
Post Re: Czy kupno laptopa do montażu ma sens?
Ja mam TOSHIBA Satellite L40 14H i programy zarówno od SONY jak i ADOBE - wszystkie najnowsze wersje chodzą bez problemu.....

Ale jest jeszcze jedna zaleta laptopa, o której nikt nie wspomniał! Jak wiadomo jak robimy jakiś filmik czy jak już kompresujemy na PC, to gdy nagle zabraknie prądu (hail polskie elektrownie), to komputer się wyłącza i jesteśmy kilka, a nawet kilkanaście godzin jak nie dni do tyłu z pracą. A w laptopie jest ta zaleta, że jak np. na noc zostawiamy go włączonego aby skompresować jakiś film do formatu i dajny na to nagle zabraknie prądu, to laptop automatycznie jedzie na baterii, a nawet jak już bateria się skończy, to większość nowych laptopów (nie wiem jak w modelach z przed dwóch lat) automatycznie zapisuje WSZYSTKIE PROCESY na dysk i przechodzi w stan hibernacji, a potem wystarczy podłączyć do źródła prądu i dalej kontynuujemy kompresację filmiku.... Przekonałem się o tym na "własnej skórze" i uważam, że jest to kolejny (duży) powód za tym, że warto robić montaż filmów na laptopie.... :wink:


sobota, 8 marca 2008, 18:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL