Teraz jest wtorek, 11 grudnia 2018, 06:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 vx2100 jak nagrywac 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 1 maja 2008, 20:07
Posty: 6
Post vx2100 jak nagrywac
Nawiązująć do innego mojego postu zadam pytanie inaczej. Czy w kamerze vx2100 warto korzystac z trybu panoramicznego oraz nagrywania w trybie progresywnym. Jeśli tak to kiedy. Z góry dziękuje za wszleką pomoc


sobota, 3 maja 2008, 11:41
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 1 maja 2008, 20:07
Posty: 6
Post Re: vx2100 jak nagrywac
pytam gdyz z tego co wyczytalem nagrywanie w panoramie roznie wyglada na roznych kamerach, podobnie jak realizacja nagranie w trybie progresywnym


sobota, 3 maja 2008, 11:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: vx2100 jak nagrywac
vx'y realizują tryb 16:9 w taki sposób ze nagrywają obraz 4:3 i z niego kadrują 16:9, który następnie jest zapisywany metodą anamorficzną (squeeze) w rozdz. 720x576
co do nagrywania progresywnego - nagrywa około 12.5 kl/sek. więc jest to bardzo szarpany ruch:|
lepiej poeksperymentyj z migawką 1/25s

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


sobota, 3 maja 2008, 15:15
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 4 maja 2008, 06:45
Posty: 5
Post Re: vx2100 jak nagrywac
Co do panoramy w vx2100 to wielka kicha-zgadzam sie z moim "przedmówcą" -przełaczając kamerę w tryb 16:9 kamera dodaje do obrazu górną i dolną kaszetę i to tyle jeśli chodzi o panorame-zapis rozdzielczości pozostaje bez zmian

Co do trybu progresywnego -tak jak najbardziej !! kamera zapisuje w trybie progresywnym -czyli z przeplotem-i takowy najlepiej zostawić i nic nie zmieniać w fabrycznych ustawieniach kamery-usunięcie przeplotu przed nagraniem daje mizerne skutki-lepiej w razie potrzeby usunąć go softem -w trakcie obróbki obrazu -np montażu :)
pozdrawiam


niedziela, 4 maja 2008, 06:56
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: vx2100 jak nagrywac
Cytuj:
Co do trybu progresywnego -tak jak najbardziej !! kamera zapisuje w trybie progresywnym -czyli z przeplotem (1) -i takowy najlepiej zostawić i nic nie zmieniać w fabrycznych ustawieniach kamery-usunięcie przeplotu przed nagraniem daje mizerne skutki-lepiej w razie potrzeby usunąć go softem (2) -w trakcie obróbki obrazu -np montażu :)
pozdrawiam


1. albo progresywnie albo z przeplotem...
2. kamera dysponuje większej rozdzielczości, nie skompresowanym obrazem. raczej lepiej wyjdzie jej deinterlace niż komputerowi dysponującemu obrazem PAL po kompresji...

_________________
Obrazek


niedziela, 4 maja 2008, 10:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: vx2100 jak nagrywac
tylko zważ an to że nie ma 25p ale 12p, strasznie szarpie wtedy

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


niedziela, 4 maja 2008, 11:12
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: vx2100 jak nagrywac
@Croolick.
tu chyba mówisz o włączonym efekcie, się on nazywa chyba (nie wiedzieć czemu) GAIN i jest to coś na kształt trybu nocnego, nie przystaje do progresywnego przetwornika.

ad2. z tego co wiem vx2100 w ogóle nie ma możliwości nagrywania progresywnego! pisałem ogólnie o kamerach, które to potrafią, (np. o gs500) przeciwstawiając deinterlace w kamerze vs. deinterlace w komputerze. i wcale nie lepiej zostawić to komputerowi.

_________________
Obrazek


niedziela, 4 maja 2008, 11:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: vx2100 jak nagrywac
nie, akurat mówie o opcji Progressive Frame w menu, rozczarowała mnie bardzo, pozatym juz na tym forum pisano o tym, jeden forumowicz który sprzedawał jakiegoś panasonica zapisującego w MPEG-2 nawet wrzucił na serwer nagrania aby porównać vx'a do tej swojej (pokazał też m.in. różnice w trybach panoramicznych, ten panasonic zapisywał w rozdz. 1024x576)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


niedziela, 4 maja 2008, 11:51
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: vx2100 jak nagrywac
no może, się nie znam niestety na sony :wink:
co do panoramy i rozdzielczości 1024 w mpeg2 to jest to zapewne jakaś pomyłka, może wynikająca z przeliczania wymiarów we "właściwościach".

_________________
Obrazek


niedziela, 4 maja 2008, 12:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: vx2100 jak nagrywac
akurat nie pomyłka bo ta kamera nagrywała kwadratowe piksele, aczkolwiek ten strumień nie był zgodny ze standardowymi dekoderami MPEG i materiał tzreba było przechwytywac programem dołączonym do tej kamery

PS. za cholere nie moge sobie przypomnieć co to był za model, tyle tylko kojarze ze to był poprzednik jakiejś kamery HD panasonica :|

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


niedziela, 4 maja 2008, 13:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL