Teraz jest piątek, 21 września 2018, 12:19




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Jak wyważyć Flycam 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 2 lipca 2008, 10:16
Posty: 15
Post Jak wyważyć Flycam
Witam!Może ktoś pomoże mi wyważyć Flycam do kamery Sony DCR VX 2100


czwartek, 11 września 2008, 17:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 765
Lokalizacja: Polska
Post Re: Jak wyważyć Flycam
1.Załóż kamerę z kasetą na Flycam.
2. otwórz ekran LCD kamery.
3. zostaw tylko po trzy obciążniki z każdej strony ( dotyczy kamery z dużym akumulatorem).
4. trzymając za rączkę, obróć flycam do pozycji poziomej, i wyreguluj długość dolnej podstawy tak, by flycam utrzymał się w poziomie ( dopasujesz środek ciężkości do miejsca gdzie jest rączka). Jeśli urządzenie utrzymuje się w poziomie, wystarczy opuścić dodatkowo dolną podstawę o ok 2cm.
Zanim wykonasz te czynności, wyważ flycam w poziomie i pionie, za pomocą śrub regulujących w ten sposób, aby przy podnoszeniu z ziemi za rączkę uzyskać stabilną pozycję - tu musisz wykazać się cierpliwościa.
Jestem taki mądry dzięki pomocy jednego z forumowiczów z sąsiedniego Forum - THX Bernabeu, który podesłał mi materiał szkoleniowy.
Jeszcze jedno.... zaleca się używanie wszystkich czterech obciążników, ale w tym przypadku będziesz musiał dodatkowo dociążyć czymś kamerę. Ja mam Fly 5000, zastosowałem szybkozłączkę manfrotto, duży aku, i musiałem zdjąć po jednym ciężarku. Powodzenia i wytrwałości.

_________________
OSX 10.12 - FCPX -HMC151 do sprzedania - C100 - GH2 - TascamDR07


niedziela, 14 września 2008, 19:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post Re: Jak wyważyć Flycam
Najrad napisał(a):
1.Załóż kamerę z kasetą na Flycam.
2. otwórz ekran LCD kamery.
3. zostaw tylko po trzy obciążniki z każdej strony ( dotyczy kamery z dużym akumulatorem).
4. trzymając za rączkę, obróć flycam do pozycji poziomej, i wyreguluj długość dolnej podstawy tak, by flycam utrzymał się w poziomie ( dopasujesz środek ciężkości do miejsca gdzie jest rączka). Jeśli urządzenie utrzymuje się w poziomie, wystarczy opuścić dodatkowo dolną podstawę o ok 2cm.
Zanim wykonasz te czynności, wyważ flycam w poziomie i pionie, za pomocą śrub regulujących w ten sposób, aby przy podnoszeniu z ziemi za rączkę uzyskać stabilną pozycję - tu musisz wykazać się cierpliwościa.
Jestem taki mądry dzięki pomocy jednego z forumowiczów z sąsiedniego Forum - THX Bernabeu, który podesłał mi materiał szkoleniowy.
Jeszcze jedno.... zaleca się używanie wszystkich czterech obciążników, ale w tym przypadku będziesz musiał dodatkowo dociążyć czymś kamerę. Ja mam Fly 5000, zastosowałem szybkozłączkę manfrotto, duży aku, i musiałem zdjąć po jednym ciężarku. Powodzenia i wytrwałości.


Takie zabiegi przed każdym założeniem flycam'u? Nie wyobrażam sobie tego w ferworze weselnej "walki" :)

_________________
Powoli do celu...


poniedziałek, 15 września 2008, 09:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 528
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Jak wyważyć Flycam
cactus-corp napisał(a):
Takie zabiegi przed każdym założeniem flycam'u? Nie wyobrażam sobie tego w ferworze weselnej "walki" :)


Tysiąc razy o tym mówiłem: raz wyważony steady do konkretnej kamery nie wymaga ciągłej kalibracji!

Widać kolego, że nie miałeś z tym nigdy kontaktu 8)

_________________
Kliknij koniecznie http://www.pajacyk.pl
A tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM


poniedziałek, 15 września 2008, 09:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 30 sierpnia 2008, 11:41
Posty: 51
Post Re: Jak wyważyć Flycam
Polecam ten link:

http://glidecam.com/vid/mov/lg/stability_of_balance.mov


poniedziałek, 15 września 2008, 10:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post Re: Jak wyważyć Flycam
SylwekK napisał(a):
cactus-corp napisał(a):
Takie zabiegi przed każdym założeniem flycam'u? Nie wyobrażam sobie tego w ferworze weselnej "walki" :)


Tysiąc razy o tym mówiłem: raz wyważony steady do konkretnej kamery nie wymaga ciągłej kalibracji!

Widać kolego, że nie miałeś z tym nigdy kontaktu 8)


Mi tego 1000 razy nie mówiłeś kolego.

Racja nigdy z tym kontaktu nie miałem i jakoś źle mi z tym nie jest :)

Pozdrawiam

_________________
Powoli do celu...


poniedziałek, 15 września 2008, 11:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL