Teraz jest piątek, 21 września 2018, 12:05




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Ślub na 2 kamery - co z synchronizacją? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post Ślub na 2 kamery - co z synchronizacją?
Witam!

Pisze ten post z ciekawości. Zastanawia mnie jak osoby filmujące wesela czy inne dość "spontaniczne" imprezy radzą sobie z synchronizacją obrazu z 2 kamer podczas montażu? Waiadomo, że jak się rusza "w teren" to ciężko jakoś razem rozpoczynać nagrywanie. Niektórzy plener, ubieranie, msze filmują z 2 kamer zastaawia mnie co właśnie z synchronizacją?

_________________
Powoli do celu...


poniedziałek, 15 września 2008, 11:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Ślub na 2 kamery - co z synchronizacją?
najprostsze sposoby to patrzenie na wykresy fali dźwiekowej (pod warunkiem że róznice odległości każdej kamery od źródła dźwieku nie są zbyt duże) oraz np. błysk flesza jakiegos fotografa :)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 15 września 2008, 11:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post Re: Ślub na 2 kamery - co z synchronizacją?
O takich sposobach to wiedziałem. Pytanie tylko co gdy takiego błysku nie ma i wykres fali dźwiękowej również "rozmyty". Filmowanie mszy na kilka kamer wyobrażam sobie tak, że po prostu mniej więcej w jednym momencie wszystkie 3 kamery zaczynają nagrywanie i jest tak do końca mszy. Wtedy wystarczy zsynchronizować 1 punkt i wszystko gra. Dużo gorzej sprawa się ma w plenerze. Bo trzeba młodych ustawić, przestawić, poprawić i każde z tych 30-40 ujęć synchronizować? Trochę pracochłonne.

Zastanawia mnie tez taki wielokamerowy montaż w Premierze. Sam korzystam z AP w wersji 1.5 (amatorsko) i zastanawia mnie jak taki właśnie montaż zrealizować w tym programie. A może "nowsze" wersje mają już gotowe rozwiązania?

Pozdrawiam

_________________
Powoli do celu...


poniedziałek, 15 września 2008, 11:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Re: Ślub na 2 kamery - co z synchronizacją?
Tak jak napisał Croolick innego wyjścia za bardzo nie ma...co do AP 1.5 to on nie posiada multicamu, który świetnie spisuje się w wersji 2.0 i CS3. Kiedyś opisałem jak można stworzyć swój własny multicam w AP 1,5. viewtopic.php?f=32&t=17713&hilit=multicam

Co do sesji, to (jak dla mnie) realizacja sesji powyżej 2 kamer mija sie z celem. Często sam realizuje na 1 kam a jeśli chce uzyskać efekt z 2,3 kamer, po prostu proszę młodych o powtórzenie danej sceny i tyle.

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


poniedziałek, 15 września 2008, 11:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Ślub na 2 kamery - co z synchronizacją?
jesli sa problemy z fala dźw. i brak flesza to zawsze można klasnąć do 2 kamer

inny sposób to spiecie 2 kamer przez FW (ale to musi byc cos z nieco wyzszej półki np. PD170) i stawienie w jednej z nich pobierania kodu czasowego z drugiej, tylko że nie wiem jak sie zachowają po ich rozpieciu... :( jesli bede miał dostęp do 2 "PeDetek" to sprawdze i nie omieszkam poinformować (o ile bedzie to kogos interesowało)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 15 września 2008, 12:15
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3251
Post Re: Ślub na 2 kamery - co z synchronizacją?
pleneru raczej nie montuje się pod synchronizację. raczej wybiera się najlepsze kadry.

pozdrawiam

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


poniedziałek, 15 września 2008, 13:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 27 lipca 2008, 15:06
Posty: 222
Lokalizacja: LDZ
Post Re: Ślub na 2 kamery - co z synchronizacją?
GrassHoppeR napisał(a):
pleneru raczej nie montuje się pod synchronizację. raczej wybiera się najlepsze kadry.

pozdrawiam


dokaldnie i nie ma sensu krecic z 2 kamer :))
blog kosciol sala ok ...

ale szykowanie mlodej fryzier kosmetyczka ubieranie mlodego plener to all jedna kamera :)

no chyba ze np 2 kamera na plenerze robi na kranie to spoko... bez problemu bo i tak wybierasz ujecia :))

a plener nie musi przeciez byc kopia realiow czasowych ktore mialy miejsce... na plenerze mozna dosc poszalec z ujeciami w przesunieciu czasowym :))
pod warunkiem ze nie ma jakis np zniszczen na sukni widocznych (np mokra suknia itp) ktorych nie bylo wczesniej ale to oczywiste :)

_________________
LDZ : photographic ... motion graphic ... video editing // www.ase2000.pl
sprzet: Sony FX1 ... Nikon D80 18-200/ F3.5-6.3 ... Familia Adobe + 2x21"


poniedziałek, 15 września 2008, 14:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 11 lutego 2008, 14:45
Posty: 343
Post Re: Ślub na 2 kamery - co z synchronizacją?
Na montaż z wielu kamer polecam Ediusa (bajka). Pozdrawiam


poniedziałek, 15 września 2008, 14:23
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 04:44
Posty: 61
Post Re: Ślub na 2 kamery - co z synchronizacją?
IMHO to zależy od pojemności nośnika i baterii. Jeżeli jesteśmy w stanie zarejestrować całe wydarzenie bez przymusowego wyłączania kamery (wymiana kasety itp.) to najlepiej ustawić wszystkie kamery na jeden szybki obiekt np. zapalającą się zapalniczkę i nie wyłączać nagrywania, aż do końca. Jeśli ktoś jest nerwowy, może odłączyć przewód transfokatora żeby przypadkiem nie omsknął mu się palec.

Multicam w AP 2 jest dość prosty, chociaż nigdy nie udało mi się zmusić go do odtwarzania dźwięku w trakcie montażu i musiałem radzić sobie okrężną drogą... Niestety jest ograniczony do czterech ścieżek (nie wiem jak w CS). konkurencja w tym temacie daje większe możliwości.


poniedziałek, 15 września 2008, 14:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post Re: Ślub na 2 kamery - co z synchronizacją?
W sumie racja. Filmowanie sesji zdjęciowej na 2 kamery to przesada a po za tym faktycznie nie synchronizuje się w takim przypadku kamer wg czasu.

A jak z kościołem? Filmujecie to wszystko jednym "klikniecem rec'a"? Tak chyba najwygodniej.

_________________
Powoli do celu...


poniedziałek, 15 września 2008, 15:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post Re: Ślub na 2 kamery - co z synchronizacją?
TTT napisał(a):
może odłączyć przewód transfokatora żeby przypadkiem nie omsknął mu się palec.



Transfokator - obiektyw zmiennoogniskowy, obiektyw kamery lub aparatu fotograficznego posiadający możliwość płynnej zmiany odległości ogniskowej. Transfokator to układ wielosoczewkowy - wyróżnia się w nim trzy zespoły soczewek, z których środkowy jest przesuwny.

O co kaman z odłączaniem przewodu transfokatora? :D

_________________
Powoli do celu...


poniedziałek, 15 września 2008, 15:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Re: Ślub na 2 kamery - co z synchronizacją?
co do CS3 , multi to max 4 kamery a dźwięk działa, nie miałem z nim nigdy problemów...jak do tej pory w zupełności mi to wystarcza :)

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


poniedziałek, 15 września 2008, 15:22
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 04:44
Posty: 61
Post Re: Ślub na 2 kamery - co z synchronizacją?
cactus-corp napisał(a):
O co kaman z odłączaniem przewodu transfokatora? :D


Obrazek

Nie każdy transfokator można odłączyć.. Chodziło mi o taki kabelek. Oczywiście zoom nie ma tutaj znaczenia, miałem na myśli odłączenie przycisku nagrywania na nim umieszczonego.

Transfokator zapewnia ową płynna zmianę ogniskowej.. przynajmniej ja się z inną nazwą polską nie spotkałem. Ewentualnie auto zoom, albo nie wiem... :wink:


poniedziałek, 15 września 2008, 20:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Ślub na 2 kamery - co z synchronizacją?
no jak offtop to offtop... kto poleci jakiś obiektyw HD 2/3" szerokokatny do kamery Panasłoik HPX500?

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 15 września 2008, 23:15
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 04:44
Posty: 61
Post Re: Ślub na 2 kamery - co z synchronizacją?
Croolick napisał(a):
no jak offtop to offtop... kto poleci jakiś obiektyw HD 2/3" szerokokatny do kamery Panasłoik HPX500?


To co napisze to raczej oczywistość, ale chyba warto żeby wspierał technologie CAC, a najszerszy zgodny to Canon KJ10EX4.5BIRSDPS12


wtorek, 16 września 2008, 02:24
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL