Teraz jest niedziela, 23 września 2018, 22:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Zrzucanie materiału HDV 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Zrzucanie materiału HDV
Witam,

postanowiłem nakręcić materiał w formacie HDV i takiego zrzucić na dysk i poobrabiać. Jednak gdy podłączę kamęrę i wywołam okno Capture w Premiere CS3 to nie widać obrazu ani nie słychać dźwięku. Nie wiem czym to jest spowodowane. Gdy stworzę nowy projekt z ustawieniami Pal DV to idzie z tym, że obraz jest zwężony. Materiał został nakręcony w formacie 1440x1080i - kamera Sony Z1.

W ustawieniach projektu Matroxa (bo przez niego zrzucam) stoi napisane: "Sets the compression format for capturing video to native HDV (DV-1394 input) and rendering preview files to MPEG-2 I-frame for a 1440x1080i @ 25 fps project. You can use this preset for capturing HDV footage shot in Sony 1080/50i format."

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


niedziela, 26 października 2008, 19:14
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4518
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Zrzucanie materiału HDV
Nie potrafię pomóc, ale mam pytanie - czy ten Matrox ma w ogóle któryś z formatów HD w specyfikacji? Próbowałeś zwykłym firewire?

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 27 października 2008, 09:53
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 29 stycznia 2004, 15:51
Posty: 33
Lokalizacja: Piotrkow Tryb
Post Re: Zrzucanie materiału HDV
po pierwsze napisz co to za kamera - od tego wiele zależy
po drugie - zdaje sie ze do zgrywania materialu HD bedziesz musial użyć jakiego innego programu.
po trzecie - na to musza odpowiedzieć ci użytkownicy premiere czy da sie obrabiac w tym sofcie pliki z rozszerzeniem m2t

_________________
Nikon D300 JVC GR-PD1 E Canon XM1


poniedziałek, 27 października 2008, 12:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Zrzucanie materiału HDV
kotin napisał(a):
Nie potrafię pomóc, ale mam pytanie - czy ten Matrox ma w ogóle któryś z formatów HD w specyfikacji? Próbowałeś zwykłym firewire?

No właśnie ma to w specyfikacji, wybieram te same ustawienia w projekcie co mam w kamerze.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


poniedziałek, 27 października 2008, 18:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Zrzucanie materiału HDV
Romanov napisał(a):
po pierwsze napisz co to za kamera - od tego wiele zależy
po drugie - zdaje sie ze do zgrywania materialu HD bedziesz musial użyć jakiego innego programu.
po trzecie - na to musza odpowiedzieć ci użytkownicy premiere czy da sie obrabiac w tym sofcie pliki z rozszerzeniem m2t

Kamera to Sony HVR-Z1E.

m2t - to już insza inszość, bez dodatkowego kodeka MainConcept niestety nie dygnie tematu. Tylko żal bo ten kodek kosztuje niemal 1500zł - szok. Nie ma tańszej alternatywy??

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


poniedziałek, 27 października 2008, 18:46
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 3 sierpnia 2005, 16:37
Posty: 102
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Post Re: Zrzucanie materiału HDV
w Adobe Premiere 2,0 otwieram projekt w HDV 1080i 25, podłączam kamerę Sony FX1E i capture. W czasie ustawiania obraz u głos jest jak dam zciąganie to pojawia się napis capturing zamiast obrazu i się zgrywa. Bezsprzecznie codek ma z tym coś wspólnego.


środa, 29 października 2008, 10:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Zrzucanie materiału HDV
ewistafo napisał(a):
w Adobe Premiere 2,0 otwieram projekt w HDV 1080i 25, podłączam kamerę Sony FX1E i capture. W czasie ustawiania obraz u głos jest jak dam zciąganie to pojawia się napis capturing zamiast obrazu i się zgrywa. Bezsprzecznie codek ma z tym coś wspólnego.

No to u mnie dźwięk też jest, brak tylko obrazu. Nie zmienia to jednak faktu, że nadal z tym zrobić nic się nie da. Czy jedyna firma, z której produktu mogę skorzystać to MainConcept? Czy kodek nie do premierki też może być?

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


środa, 29 października 2008, 18:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 14:48
Posty: 343
Post Re: Zrzucanie materiału HDV
W ustawieniach Matroxa wybiesz HD-1080p-I Frame i po kłopopcie.


czwartek, 30 października 2008, 14:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Zrzucanie materiału HDV
slavid napisał(a):
W ustawieniach Matroxa wybiesz HD-1080p-I Frame i po kłopopcie.

Nadal bez zmian.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


piątek, 31 października 2008, 15:46
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 marca 2006, 14:59
Posty: 143
Post Re: Zrzucanie materiału HDV
W AL 7,2 wszystko śmiga jak należy. Cena softu nieco ponad 2kzł
Zrzucam przez zwykły wifi za 20 zł :)
Zabawka: xha1


sobota, 1 listopada 2008, 23:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Zrzucanie materiału HDV
anaś napisał(a):
W AL 7,2 wszystko śmiga jak należy. Cena softu nieco ponad 2kzł
Zrzucam przez zwykły wifi za 20 zł :)
Zabawka: xha1

Co to jest AL??

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


niedziela, 2 listopada 2008, 08:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Zrzucanie materiału HDV
pewnie Avid Liquid

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


niedziela, 2 listopada 2008, 12:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4518
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Zrzucanie materiału HDV
No cóż, idąc tym tropem - czyli szukając dodatkowego oprogramowania, kodeka do samego przechwytu, (bo w Premiere niestety nie pomogę). to warto zerknąć na Ediusa Neo. Tu jest trial LINK, (sam nie jestem w stanie na szybko sprawdzić czy przechwyci, bo nie mam tej kamery). Cena jest mniejsza niż kodeka MainConcept. Można ją jeszcze obniżyć - o połowę, kupując Neo jako uppgrade do Let's EDIT, (do dostania z drugiej ręki). Tu widzę największe szanse na udany przechwyt, chociaż nie można wykluczyć czy któryś z jeszcze tańszych programów sobie nie poradzi - Vegas Movie na przykład? Toż to Sony ostatecznie :wink: .

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 2 listopada 2008, 12:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Zrzucanie materiału HDV
Ten Wielki Adobe sam nie wyświetla podglądu podczas przechwytywania HDV. Nie potrafi też przechwyconego materiału podzielić na sceny. Myślę jednak, że jeśli masz kartę Matroxa i oprogramowanie do niej instalowałeś kiedy Adobe był już na dysku, to spróbuj w ustawieniach projektu wybrać parametr dotyczący właśnie tej karty. Rozwiń drzewo i wybierz coś, co jest związane z kartą Matrox i ma 1080 50i. Być może w oprogramowaniu samej karty należy ustawić parametry dla formatu HDV?
Może też w oknie przechwytywania jako źródło należy wybrać tą kartę.
Encoder MainConcept nie ma z tym nic wspólnego.
Próbuję Ci pomóc "na macanego" bo nigdy z tą kartą nie miałem do czynienia.
Jeśli to nie pomoże, to zostaje sprzętowe wspomaganie innych firm, albo wtyczka Prospect HD firmy CineForm. Zresztą jak ten soft nie dzieli na sceny, to wystarczy podgląd na monitorze kamery.
Spróbuj też w instrukcji obsługi coś wyczytać.
Generalnie AP jest pomyślany jako szkielet czy środowisko dla różnorodnych programów czy sprzętu. Tutaj jest mistrzem świata, jednak każdy sprzęt czy oprogramowanie z nim współpracujące należy konfigurować oddzielnie.

Pozdrawiam


niedziela, 2 listopada 2008, 14:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 14:48
Posty: 343
Post Re: Zrzucanie materiału HDV
To dziwne, że nie pomogło. U mnie w ten sposób działa i nie ma żadnych problemów. Skontaktuj sie z firmą WAMM z Kielc i pogadaj z Arkiem może coś poradzi.
Pozdrawiam.


piątek, 7 listopada 2008, 12:19
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL