Teraz jest sobota, 22 września 2018, 11:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 menu do dvd 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 13 lutego 2009, 23:13
Posty: 2
Post menu do dvd
Pewnie juz gdzies pojawilo sie takie pytanie, ale zaryzykuje i zadam je.
Chcialabym zrobic menu do filmu slubnego dvd, pliki sa w formacie vob. Niestety film ktory otrzymalismy od osoby ktora filmowala nie zawiera takiego menu i chcialabym to poprawic, nie mam jednak zadnego doswiadczenia wiec licze na rady krok po kroku. Chciclabym aby w tle menu widac bylo jakies zdjecie nas czyli mlodej pary i miniaturki kilku scen, ktore po nacisnieciu wlaczaja film w odpowiedniu momencie, na pewno wiecie co mam na mysli tylko tak nieumiejetnie tlumacze. Bardzo bardzo prosze o wskazowki :)
Dziekuje z gory


piątek, 13 lutego 2009, 23:16
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: menu do dvd
Przykro mi, że napiszę te słowa, ale wygląda to tak:
Ludzie na forum bronią swoich interesów, każdy chętnie odesłałby Cię do tego operatora-montażysty, który raczej nie skończył swojej pracy.
Niech nie dziwi Cię brak odpowiedzi, ze strony zawodowców, którzy
"o tyle są lepsi, o ile inni są gorsi", ale jakieś amatorskie porady z pewnością się z czasem pojawią. Zrobienie menu z dostępem do konkretnych wybranych scen, posiadające własne tło itp, to proces dość zawiły i opisywanie tu metody postępowania byłoby kursem "authoringu" dla pozostałych.
Proponuję poszukać na innych forach, gdyż w Polsce:
- "najmądrzejszym hydraulikiem jest elektryk".

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


sobota, 14 lutego 2009, 09:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post Re: menu do dvd
Montaźysta Darek ma rację - na tym forum spotykają się między innymi tacy fachowcy jak ten który "zrobił" twój film.

Chętnie bym ci dorobił to menu - jeśli się ma odpowiedni program to jest to sprawa trywialna - 30 minut pracy. No ale ja jestem amatorem a nie profesjonalistą.


sobota, 14 lutego 2009, 10:53
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3251
Post Re: menu do dvd
śmiem twierdzić, że tych, co "między innymi" jest tu najwyżej garstka.
natomiast co do pytania autorki to rada jest w zasadzie dwojaka - (1) wykorzystaj jakiś prosty program, który robi gotowce - a jest tego na sieci od groma - jednak to co wybierzesz i nauka obsługi (np. z helpów) będzie należeć do ciebie i nie oczekiwałbym raczej szczegółowej pomocy na forach, albo (2) zaprojektuj sobie menu czy to na papierze czy w jakimś programie graficznym i wykonanie go zleć komuś, kto się na tym zna wynagradzając go finansowo lub znajomemu, który zrobi ci to za darmo. możesz nawet zamieścić ogłoszenie na tym forum i na pewno znajdziesz chętnych, jak widać po wypowiedzi kolegi wyżej. nauka obsługi programu aby zrobić to samemu będzie kosztować o wiele więcej nakładu czasu niż rzeczone pół godziny, za które wiele zapewne nie zażąda. ;)

pozdrawiam

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


sobota, 14 lutego 2009, 11:20
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1441
Post Re: menu do dvd
Aż mnie korci coś napisać :mrgreen: , ale napiszę tak :P
Okolice Trójmiasta za free .

_________________
Obrazek


sobota, 14 lutego 2009, 11:44
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 27 czerwca 2006, 10:02
Posty: 114
Post Re: menu do dvd
Aż mnie korci żeby napisać - trzeba było przy wyborze
iris napisał(a):
osoby ktora filmowala
kierować się czymś więcej niż tylko ceną usługi.
Pozdrawiam.


sobota, 14 lutego 2009, 11:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: menu do dvd
iris napisał(a):
.....Niestety film ktory otrzymalismy od osoby ktora filmowala nie zawiera takiego menu ......
Bardzo nie lubię odpisywać w ten sposób, w jaki to tym razem uczynię. Moja wypowiedź będzie nieco poza tematem - proszę o wybaczenie.

?1? Nie umiem Ci pomóc, bo nigdy "od tej strony" nie tworzyłem menu. Ale w sumie to powinno być w punkcie nr 2.

?2? Jakże leniwi (perfidni ???) bywają "videokręcioły", którzy nawet zwykłego, prostego, wręcz topornego menu nie chcą wstawić do tego typu filmu.

Pół biedy, gdy film posiada ukryte rozdziały, które pozwalają na dość wygodną nawigację: "skocz w przód", "skocz w tył". Ale spotkałem się z "produkcjami", które nawet ukrytych rozdziałów nie posiadają, ewentualnie film np.: 90 minut ma trzy rozdziały - troszkę to za mało.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


sobota, 14 lutego 2009, 12:48
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 21 stycznia 2008, 03:02
Posty: 53
Post Re: menu do dvd
iris napisał(a):
Pewnie juz gdzies pojawilo sie takie pytanie, ale zaryzykuje i zadam je.
Chcialabym zrobic menu do filmu slubnego dvd, pliki sa w formacie vob. Niestety film ktory otrzymalismy od osoby ktora filmowala nie zawiera takiego menu i chcialabym to poprawic, nie mam jednak zadnego doswiadczenia wiec licze na rady krok po kroku. Chciclabym aby w tle menu widac bylo jakies zdjecie nas czyli mlodej pary i miniaturki kilku scen, ktore po nacisnieciu wlaczaja film w odpowiedniu momencie, na pewno wiecie co mam na mysli tylko tak nieumiejetnie tlumacze. Bardzo bardzo prosze o wskazowki :)
Dziekuje z gory


iris nie będę Ci opisywał jak to zrobić ale jeśli chcesz to wyślij mi płyty i zrobię Ci to za darmo .Chyba że mieszkasz blisko Wrocławia to możesz podrzucić osobiście. Jeśli jesteś zainteresowana kontakt na gg 12805041


sobota, 14 lutego 2009, 13:28
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3251
Post Re: menu do dvd
Cytuj:
jeśli chcesz to wyślij mi płyty i zrobię Ci to za darmo

jedna mała uwaga (skoro już wkradł się OT) - odpowiadając w taki sposób ludziom z poza branży nie sprawiajmy wrażenia, że zrobienie tego czy owego jest nic nie warte! to, że znając temat i posiadając opanowane narzędzia i wieloletnie doświadczenie można wiele rzeczy zrobić szybko i bez trudu nie znaczy, że nie wymaga wysiłku i czasu opanowanie umiejętności i/lub pieniędzy zakup oprogramowania. oferowanie czegoś z dobrej woli za darmo może wywoływać jednak przekonanie o bezwartościowości takich usług i skłaniać potencjalnych usługobiorców do lekceważenia potrzeb finansowych branży. i nie chodzi mi tu bynajmniej o chronienie własnego tyłka, a o wizerunek branży. dla piekarza proste jest robienie chleba, dla sienkiewicza pisanie powieści w odcinkach a dla małysza skoki z mamuciej skoczni, ale mogę się założyć, że się z tym nie afiszują. ;)

pozdrawiam

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


sobota, 14 lutego 2009, 13:45
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 30 grudnia 2008, 22:54
Posty: 32
Post Re: menu do dvd
Tak , tak iris nie licz , że jakiś "profesjonalista" Ci pomoże ... no ale jak zapłacisz to co innego. :lol:
Prześlę Ci potem na priva link do strony gdzie znajduje się opis programu umożliwiającego import formatu DVD i stworzenie menu. Program również pobierzesz z tej strony - darmowy.
Szanowni koledzy filmowcy , bądźcie wyrozumiali i nie doszukujcie się wszędzie prób odebrania Wam pieniędzy. Nie wszyscy obywatele z kamerą w ręku to profesjonaliści z założoną działalnością gospodarczą. Większość z nas (ja też zaliczam się do tej grupy) zajmujemy się filmowaniem hobbystycznie.
Jeżeli ktoś chce czegoś dowiedzieć się na temat filmowanie , domowej produkcji wideo z wakacji to na pewno trafi na te forum - kopalni wiedzy.
Rynek sam zweryfikuje takich "profesjonalistów- patałachów" którzy chcąc zarobić nie potrafią wykonać prostego menu (lub im się nie chce).

_________________
Canon HV30, Acer Extensa 1.7GHz , 2GB RAM, 120 BG HDD.....tymczasowo nędza.


sobota, 14 lutego 2009, 14:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 21 stycznia 2008, 03:02
Posty: 53
Post Re: menu do dvd
GrassHoppeR napisał(a):
że się z tym nie afiszują.


Nie miałem zamiaru się z tym afiszować chciałem tylko pomóc. Widzę że za nim coś się napisze trzeba 10 razy zastanowić bo może to być różnie odebrane np. w taki sposób że się afiszuje. Ale muszę przyznać że w większości się z Tobą zgadzam.Pozdrawiam


sobota, 14 lutego 2009, 15:00
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1441
Post Re: menu do dvd
No i super jeśli ktoś sobie robi filmiki , można wiele sobie wybaczyć a z czasem poprawić , ale jeśli to jakiś profesjonalny - wideo-filmowiec ( on tak o sobie myśli i tłumaczy innym ) . Bardziej bym się zastanawiał > jeśli ktoś nie umie zrobić menu to jaki jest materiał i montaż tego filmu , a jak by nie było dzień ten chyba jest najważniejszy w życiu głównych bohaterów tego filmu .

p.s. A może to sam twórca zadaje to pytanie w imieniu kogoś ?????? , może pod wpływem innego wątku ??? .

_________________
Obrazek


sobota, 14 lutego 2009, 15:01
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: menu do dvd
Nie chcę być złośliwi Kochani, ale śmiem twierdzić, że oferenci służący pomocą i to free, tak jadą na pirackim oprogramowaniu, że aż trzeszczy
"co im tam...", mogą zrobić w ramach wyzwania i udowodnienia sobie opanowania kunsztu obsługi takich, czy innych aplikacji,
mało tego jestem pewien że mam rację!
Chętnie podwiozę każdego stopowicza, jeśli paliwo będę miał za darmo (...)
W tej kwestii forum nasze ma wiele niezgodności zrozumienia, czym jest usługa i szacunek dla profesji. Wydane niemałe pieniądze na software nie pozwala nawet uczciwie działającym na propozycje tego typu pomocy.
Często widzi się porady jak zrobić coś w takiej czy innej aplikacji, gdzie radą służy kilkunastoletni fachura z jeszcze dłuższym stażem tłumacząc krok po kroku metody poruszania się po programie, którego nie ma nawet wersji demo, a ich posiadanie dla celów amatorskich wyraźnie wskazuje na kradzież tych narzędzi. Podziwiam odwagę takich procederów zważywszy na to, że nie wiadomo przecież gdzie i kto taki film obejrzy i czy nie będzie on czasem zainteresowany legalnością posiadanych przez twórcę programów jakim zostało utworzone oglądane "dzieło".
Ludzie - szanujmy swoją wiedzę!!!

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


sobota, 14 lutego 2009, 17:29
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3251
Post Re: menu do dvd
osobiście polecam darmowy DVDAuthor, jednak jego opanowanie wymaga dużo wiedzy i wyobraźni, bo menu tworzone jest w skrypcie XML. na szczęście istnieje do niego wiele nakładek graficznych (bo sam programik nie posiada interfejsu - uruchamia się go z commandline) i dużo opisów i prostych przykładów. programik oferuje ogromne możliwości, jednak efekt jego pracy zależy głównie od użytkownika. jest to w zasadzie tylko kompilator dysku. do plusów zaliczymy też na pewno to, że nie trzeba się wstydzić, że się programu nie kupiło. ;)

pozdrawiam

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


sobota, 14 lutego 2009, 18:26
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1441
Post Re: menu do dvd
Montażysta Darek A. napisał ;
Cytuj:
Nie chcę być złośliwi Kochani, ale śmiem twierdzić, że oferenci służący pomocą i to free, tak jadą na pirackim oprogramowaniu, że aż trzeszczy
Jeśli chodzi o pinnacle > jest to jedna z funkcji w programie lub też odzielny program o nazwie Instancopy > jest on za free w pinnacle . Problem zaczyna się kiedy za free są brzydkie-standartowe a gotowce ładne zabezpieczone znakiem wodnym , ale nic nie stoi na przeszkodzie w edytorze zrobić własne ładne i ze swoich materiałów i tu się zaczyna problem trzeba umieć to narzędzie obsługiwać . Każdy pinnaclowiec to potwierdzi . Wszystkie menu do swoich filmów zrobiłem własne > nawet przyciski i miniaturki > a to jest dozwolone ??? .

p.s. Mnie osobiście tylko stać na pinnacle :P . od wersji 8 do 12-ki pokolei wszystkie numerki , są one zarejestrowane u angoli oraz te które kupione w sklepie sony to też zarejestrowane w ksk. Pinnacle 10-ć reklamowałem na gwarancji :lol:

_________________
Obrazek


sobota, 14 lutego 2009, 20:09
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL