Teraz jest piątek, 21 września 2018, 20:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Statyw w kosciele 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 18 czerwca 2009, 15:15
Posty: 7
Post Statyw w kosciele
Witam.Zwracam się z pytaniem do bardziej doświadczonych o poradę dotyczącą pracy ze statywem chociażby tego typu
http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=383039
podczas filmowania ślubu.
Jak dotąd filmowałem z wykorzystaniem statywu naramiennego Tytan,ale powoli zaczyna mi siadać kręgosłup i samo filmowanie ceremonii chciałbym kręcić z czegoś bardziej stabilnego.
Pytanie brzmi ,jak na to zapatrują się księża,zakładając ze podczas ślubu ,muszę zmienić 2-3 razy pozycje względem młodych ,a co za tym idzie ,przemieścić się z ze statywem ,jakby nie było dość dużą konstrukcją,czy zostanę wyrzucony z kościoła? :)


czwartek, 18 czerwca 2009, 15:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 12 lutego 2009, 22:42
Posty: 66
Post Re: Statyw w kosciele
Miałem podobne problemy i spróbowałem z monopodem, spróbuj, ja jestem zadowolony ujęcia stabilne, miejsca zajmuje niewiele łatwo się przemieścić i kręgosłup odpoczywa.


czwartek, 18 czerwca 2009, 17:20
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 18 czerwca 2009, 15:15
Posty: 7
Post Re: Statyw w kosciele
Dzięki.Będzie okazja ,to wypróbuje.


piątek, 19 czerwca 2009, 18:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Statyw w kosciele
Z księdzem generalnie nie ma problemu. Nie zdarzyło mi się jeszcze aby ksiądz zwrócił uwagę na statyw, a filmuję ze statywu w kościele 4 rok. Co do monopodu - to był mój pierwszy zakup, po statywie naramiennym z fotonu, którego użyłem tylko raz , a potem go sprzedałem (mam na myśli statyw z fotonu). Niestety monopod w moim przypadku również nie spełnił oczekiwań, i natychmiast kupiłem statyw. Monopod, solidny Manfrotto za niemal 1000 PLN do dziś stoi w szafie... To chyba nie był dobry zakup. ;) Reasumując dopiero statyw z głowicą olejową zapewnił mi dobry komfort pracy. Poruszanie się ze statywem w kościele czy innym miejscu nie nastręcza problemów, a zapewnia znakomitą stabilność ujęć i wygodę.

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


piątek, 19 czerwca 2009, 20:30
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 18 czerwca 2009, 15:15
Posty: 7
Post Re: Statyw w kosciele
No właśnie,mnie tez jakość filmu/stabilność obrazu/ jeżeli chodzi o statyw naramienny nie satysfakcjonuje,trudno za tydzień mam filmowanie ślubu ,trzeba będzie wypróbować czy opcja z przekonaniem księdza do statywu przejdzie.Dzięki za info.


piątek, 19 czerwca 2009, 20:35
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 31 grudnia 2008, 13:29
Posty: 131
Post Re: Statyw w kosciele
Filmowanie ze statywu jest bardzo wygodne i ujęcia stabilne. Gdy filmujemy z dwóch kamer to wówczas jeden operator pracuje ze statywem. Różnych statywów próbowałem (triopodów), ale komfort pracy zapewniają dopiero statywy z głowicą olejową i sterowaniem kamerą w rączce.

_________________
http://www.vip2.pl
http://www.wesele-tarnow.pl


poniedziałek, 22 czerwca 2009, 10:35
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 18 czerwca 2009, 15:15
Posty: 7
Post Re: Statyw w kosciele
Dziękuje ze przekonaliście mnie do filmowania ze statywem w kościele, zupełnie inna jakość filmu ,żadnego bujania ,na spokojnie wyrobiłem się za zmiana położenia/choć trzeba się sprężać,bardziej niż przy Tytanie/ ,ksiądz tez chyba za bardzo na mnie krzywo nie patrzył.
Czyli teraz stosuje metodę statyw -kościół ,reszta Tytan ./problemem są tylko inne stopki które muszę zmieniać po zmianie statywu,ale jest do wykonania ,nawet w krótkim czasie/.
Pozdrawiam.


niedziela, 28 czerwca 2009, 15:03
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 27 czerwca 2006, 10:02
Posty: 114
Post Re: Statyw w kosciele
takom napisał(a):
problemem są tylko inne stopki które muszę zmieniać po zmianie statywu

Kup sobie to: http://www.foton.kalisz.pl/?strona=sklep_produkt&grupa1=1&grupa2=4&grupa3=&pid=145 i po problemie.


niedziela, 28 czerwca 2009, 17:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 4 listopada 2005, 12:52
Posty: 334
Lokalizacja: Chrzanów
Post Re: Statyw w kosciele
takom napisał(a):
trudno za tydzień mam filmowanie ślubu ,trzeba będzie wypróbować czy opcja z przekonaniem księdza do statywu przejdzie.Dzięki za info.


To ty chcesz księdza informować, że będziesz filmował ze statywu?? Po co? Filmuję z tripoda od ładnych paru lat i żaden ksiądz nie miał do mnie uwag, wprost przeciwnie, oni cieszą się, że większość czasu stoisz w jednym miejscu, a nie miotasz się przed ołtarzem.....


poniedziałek, 29 czerwca 2009, 07:12
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 18 czerwca 2009, 15:15
Posty: 7
Post Re: Statyw w kosciele
Dzieki za informacje o przejściówce.
Jeżeli chodzi o informowanie księdza,i moje obawy,to chyba przez to ze przeczytałem kilka zatrważających postów na forum-ach ,co może się stać gdy ksiądz będzie niezadowolony z zachowania kamerzysty :) .
Z statywem niestety podczas ślubu trzeba wykonać kilka,,manewrów,i jest się bardziej widocznym,niż z statywem naramiennym,stad moje pytanie na forum.
Jak widać ,da się ,a ja jestem bardzo zadowolony z efektu :) .


poniedziałek, 29 czerwca 2009, 08:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 12 lutego 2007, 16:43
Posty: 247
Lokalizacja: wielkopolskie
Post Re: Statyw w kosciele
Zero problemów z księżmi .Nie czepiają sie statywu , jak klecha nie ma dnia bedzie sie czepiał wszystkiego. :D Zawsze wchodzę sie przywitać na ostatnią chwile więc nie zadają żadnych pytań.Statw oczywiscie rewelacja w kosciele.Na początku mi przeszkadzal teraz bez niego nie wyobrażam sobie zdjęc.Po kazaniu a własciwie po przysiędze chowam go w kąt aby nie przeszkadzał fotografowi>pozdr

_________________
Edius 6 PRO+Adobe Master Collection CS5 /Aparat Sony RX10, Kamera Sony NEX VG-20
Konfig;
I7 4790 3,6GHz,GA Z87DS3H+Ge Force GTX660+16GB RAM+WIN 7 64Bit+128 SSD System + 2*Dysk twardy 1TB+ SSD 240GB,Chieftec Modular 750Wat .


poniedziałek, 29 czerwca 2009, 09:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 maja 2006, 23:12
Posty: 259
Lokalizacja: Marcinkowo - Mazury
Post Re: Statyw w kosciele
Czy bierzecie do kościoła obydwa statywy, ten naramienny i tripod , czy sam tripod ? . Z dwoma statywami może być trochę niezręcznie. Przysięga również z tripoda filmowana ,czy już kamera w rączkę ?


poniedziałek, 29 czerwca 2009, 10:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 4 listopada 2005, 12:52
Posty: 334
Lokalizacja: Chrzanów
Post Re: Statyw w kosciele
v_grzes napisał(a):
Czy bierzecie do kościoła obydwa statywy, ten naramienny i tripod , czy sam tripod ? . Z dwoma statywami może być trochę niezręcznie. Przysięga również z tripoda filmowana ,czy już kamera w rączkę ?


Ja biorę obydwa. Przysięga z naramiennego. Chociaż można też z ręki, to zależy kto jak ma wyćwiczoną rękę. Niektórzy potrafią całe wesele nakręcić z łapy, inni po 20 sekundach mają straszne trzęsawy. Przepięcie z jednego statywu na drugi trwa chwilkę, gorzej przy wyjściu z kościoła, bo trzeba wszystkie klamoty zabrać ze sobą. Ale skoro JA daję radę, to myślę iż dla was, facetów, nie będzie to stanowić żadnego problemu....


poniedziałek, 29 czerwca 2009, 10:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 12 lutego 2007, 16:43
Posty: 247
Lokalizacja: wielkopolskie
Post Re: Statyw w kosciele
Tylko tripod kolego.Chcesz sie zamotać?jeżeli masz pomagiera to weź wszystko :) .Wypnasz jak potrzeba i fimujesz z łapy chwilke .

_________________
Edius 6 PRO+Adobe Master Collection CS5 /Aparat Sony RX10, Kamera Sony NEX VG-20
Konfig;
I7 4790 3,6GHz,GA Z87DS3H+Ge Force GTX660+16GB RAM+WIN 7 64Bit+128 SSD System + 2*Dysk twardy 1TB+ SSD 240GB,Chieftec Modular 750Wat .


poniedziałek, 29 czerwca 2009, 12:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 maja 2006, 23:12
Posty: 259
Lokalizacja: Marcinkowo - Mazury
Post Re: Statyw w kosciele
chyba masz racje te kilka ujęć to myślę że i z łapy dobrze nagram jak się postaram.


poniedziałek, 29 czerwca 2009, 15:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL