Teraz jest wtorek, 20 października 2020, 08:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona
 canon 5d na wesela 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 12 lutego 2009, 22:42
Posty: 66
Post Re: canon 5d na wesela
Zrobiłem test na weselu 5D i oto moje uwagi:
-wysoka czułość możliwość filmowania przy minimalnym oświetleniu.
-jakość obrazu bardzo dobra,piękna plastyka obrazu nie ustępuje kamerom z trzema przetwornikami, a więc wielkość ma znaczenie.
-filmuje tylko w trybie 30p i to mi przeszkadza, ujęcia zmontowane w zwolnionym tempie to już porażka. Przy 40 calach bardzo kiepsko to wygląda- może innym softem niż edius ?


poniedziałek, 7 czerwca 2010, 16:25
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 18 września 2009, 22:24
Posty: 78
Post Re: canon 5d na wesela
Ale wystarczy że się dokupi do 5D tez wszystki video gadzety i obraz będzie jak w dr Housie. W końcu ostatnie odcinki tej serii kręcili za pomoca 5d :)
Dla chcącego i kasiastego nic trudnego ;)


wtorek, 29 czerwca 2010, 14:28
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3291
Post Re: canon 5d na wesela
toni65 napisał(a):
-filmuje tylko w trybie 30p i to mi przeszkadza, ujęcia zmontowane w zwolnionym tempie to już porażka. Przy 40 calach bardzo kiepsko to wygląda- może innym softem niż edius ?

filmujesz w 30p i potem przerabiasz na 25? już to samo w sobie wprowadza zniekształcenia (ghosting). zwalnianie tego to już masakra.
ja zwolnienia robię korzystając z avisyntha i pluginów mvtools. tu bardzo zakombinowany materiał a efekt całkiem dobry: http://www.youtube.com/watch?v=3TgtKe7l08s

_________________
Obrazek


wtorek, 29 czerwca 2010, 15:13
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 16 października 2003, 14:28
Posty: 136
Post Re: canon 5d na wesela
Jestem właśnie po kolejnej imprezie, w całości od przygotowań do oczepin, używałem wyłącznie 7D plus 30/1,4 85/1,8 8/3,5 i jednego zoma 17-55/2,8 do tego zaadoptowany mikrofon z XL1 z własnym zasilaniem i czysto backup-owo zoom 4n. W zasadzie dźwięk z canona z dodatkowym mikrofonem jest na tyle dobry, że zoom okazał się zbędny :) Po raz kolejny potwierdzam tezę, że się da i to bez najmniejszego kłopotu zrobić całą imprezę jednym DSLR-em :) Brakowało mi co prawda stabilności optyki XL1 ale z pomocą riga DIY i monopoda da się to zrobić praktycznie na tym samym poziomie :) O kolorach i głębi mówić chyba nie muszę :)


piątek, 2 lipca 2010, 18:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 9 lipca 2010, 10:05
Posty: 3
Post Re: canon 5d na wesela
Ostatnio miałem przyjemność "dziabnąć" wesele 5DmkII. Jeśli ktoś działa na manualu, to nie powinien mieć problemów przy realizacjach DSLR-ami. Oczywiście dobre "rurki" z followfocusem to jedno. Drugie to dźwięk, czyli albo dobry mikrofon, albo oddzielny rejestrator. No i trzecie - obycie ze sprzętem.
Pod warunkiem, że realizujemy "skrótową formę" to nie ma problemu w ogarnięciu całości (jeśli chodzi o kościół). Na sali, poza kilkoma fragmentami, gdzie trzeba z góry mieć plan, by założyć odpowiednie szkło, to w zasadzie "pikuś". Im szersze szkło, tym mniej stabilizacji wymaga.
Zdecydowanie filmowanie DSLR-ami to nie jest zajęcie dla kogoś, kto nie ma w głowie wizji na najbliższe 10minut filmowania.
Przed filmowaniem, tym bardziej że mój 5D był jako jedyna "kamera" na imprezie, miałem niesamowitego stresa i do poniedziałku bałem się zajrzeć do surówki w obawie, czy wszystko się nagrało i jak się nagrało.
Plastyka obrazu i jego jakość wynagrodziły wszelkie niedogodności, a było ich niewiele. Karty (CF32GB Extreme II oraz PRETEEC 64GB) spisały się na medal. Co prawda jeszcze 32GB, a najlepiej kolejne 64GB by się przydało.
Dźwięk... no tutaj bezprzewodowy G3 na Młodym oraz H4.
DSLR-y jako sprzęt do filmowania form, gdzie możemy się przygotować to super sprawa. Przy filmowaniu reportaży, gdzie niektórych ujęć nie da się powtórzyć... to już nieco wyższa szkoła jazdy i wymaga obeznania ze sprzętem (wiedza do czego służą przyciski na obudowie nie wystarczy) oraz odpowiednia wizja tego, co chcemy z nagrywanym materiałem zrobić.
Dla kogoś bez wizji 1 DSLR będzie to zdecydowanie za mało, aczkolwiek 2 sztuki to zdecydowanie mniej stresu.
Generalnie nie problem jest filmować na kilka kamer, tylko problemem jest znaleźć kogoś, kto się finansowo na takie coś zdecyduje. Nie oszukujmy się, ale zdecydowana większość klientów rozpoczyna rozmowę od pytania "za ile?".


piątek, 9 lipca 2010, 11:08
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 09:03
Posty: 51
Lokalizacja: Łaziska Górne
Post Re: canon 5d na wesela
Moja mowa będzie krótka - niech nadal aparaty będą robiły zdjęcia a kamery zostaną filmowe... Życie już nas wielokrotnie nauczyło, że co jest do wszystkiego to jest do "bani" Wprawdzie możliwość zapisu tych 30 klatek/sw połączeniu z obiektywem za 7 klocków powinien dać efekt. Za to ja raczej nie potrafię się przekonać, sądzę że nadal zdjęcia będę robił aparatem a filmy kręcił kamerami. I przede wzystkim nigdy nie będę robił obu tych czynności na raz :-) Pozdrawiam

_________________
Darek D. http://www.studio-dario.pl , studio@video.hg.pl , GG: Studio 19665


piątek, 9 lipca 2010, 12:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 11 listopada 2009, 23:57
Posty: 666
Post Re: canon 5d na wesela
Używam 1D Mark IV głównie do fotek, ale krótkie klipki też nim kręcę - głównie z przygotowań. Nie dawno była imprezka na której jako gość mogłem trochę dłużej pokręcić.
Zastanawia mnie wspomniana parę postów wyżej sprawa żywotności matrycy, bo mój Marek przy non stop pracy dosyć się nagrzewa.
Może by mu jakąś klimę doczepić :D


piątek, 9 lipca 2010, 13:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: canon 5d na wesela
a ja bym z checia obejrzal cale wesel od a do z zrobione aparatem, moze ktos podwiesi na necie :)


piątek, 9 lipca 2010, 13:32
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 13 grudnia 2007, 13:13
Posty: 77
Post Re: canon 5d na wesela
Generalnie powinno sie krecic calość DSLR, albo calosc kamera, laczenie tych dwoch obrazow wplywa na niekorzysc tego z kamery, jak nie widac roznic to nie boli :)


piątek, 9 lipca 2010, 15:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 19 marca 2010, 16:00
Posty: 57
Post Re: canon 5d na wesela
Witam odnośnie tematu dam tylko ten link z mała adnotacją że poczułem sie malutki z moimi produkcjami, chłopaki robią przynajmniej 1 D5 2 "kamera " niestety nie wiem, ale efekt jest nieziemski

http://www.mymoments.pl/


piątek, 16 lipca 2010, 18:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: canon 5d na wesela
W pogoni za modą dokupiłem canona 550 rebel jako przebitka do kamery , nagrywa w trybie 50P i 25P.
spostrzeżenia:
. Co do różnicy jednego przetwornika ,niestety jest widoczna w szczególności przy mocno oświetlonych sceneriach, w mroku kolory robią się jakieś żywsze i nasycone.
Nagranie samemu wesela ...hmm nie polecam wydaje mi się że do dobrej pracy powinno być przynajmniej dwóch operatorów. Owszem teledysk później da się z tego zrobić piękny , ale do ciągłości zdarzeń raczej 2 aparaty ze względu na" łapanie kadrów" i dostrojenie ostrości co przy świetle słonecznym jest nielada gradka! (chyba przydał by się taki materiał czarny na głowę jak to było przy starych apartach fotograficznych;))Przy tego rodzaju pracy ujęcia powinny być zaplanowane , a wiadomo przy weselu często "coś wyskakuje"
Potrzebny jest statyw czy monopod fajnie flycam. Obiektyw ze stabilizacją sprawdza się w ujęciach bez panoramowania, niestety stabilizacja w tych szkiełkach działa inaczej niż w kamerze.
Wnioski:
Nagranie wesela jednym aparatem jak dla mnie odpada, (co najmniej 2)
Jak najbardziej wspomaganie się aparatem do kamery albo odwrotnie.
pozdrawiam

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


sobota, 17 lipca 2010, 16:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 11 listopada 2009, 23:57
Posty: 666
Post Re: canon 5d na wesela
Witam!
Pytanko do znawców tematu. Robię materiał na przebitki Canonem 1Mark IV obrazek statyczny miodzio wiadomo, ale wszelki ruch - obiektu czy aparatu nie jest tak płynny jak z kamery - ma lekkie przycięcia.
"Degraduje" swój materiał do SD Procoderem3. O zwolnieniu obrazu w Edku można zapomnieć. Próbowałem 25/50 klatek - nie było różnicy.
Czy "ten typ tak ma?". Czy da się z tym coś zrobić? Czy w Full HD ten problem też występuje?
Z góry dzięki za info.
Pozdrawiam


niedziela, 18 lipca 2010, 16:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: canon 5d na wesela
A może te przeskoki to wina włączonego stabilizatora w obiektywie, u mnie takie delikatne drgania są widoczne przy nagrywaniu w okienku podglądu - w rzeczywistości jednak ich nie ma - wina odświeżania.

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


niedziela, 18 lipca 2010, 19:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 11 listopada 2009, 23:57
Posty: 666
Post Re: canon 5d na wesela
jambo napisał(a):
A może te przeskoki to wina włączonego stabilizatora w obiektywie, u mnie takie delikatne drgania są widoczne przy nagrywaniu w okienku podglądu - w rzeczywistości jednak ich nie ma - wina odświeżania.

Moje główne szkło 24-70 2.8 jest bez stabilizacji. Nie są to skoki, ale obraz też i nie jest płynny jak z kamery. Podejrzenie pada na Procodera, ale "wieść niesie" że jest to najlepszy soft do tych spraw.

jambo napisał(a):
dostrojenie ostrości co przy świetle słonecznym jest nielada gradka! (chyba przydał by się taki materiał czarny na głowę jak to było przy starych apartach fotograficznych;))

Są do tego takie nakładki na lcd z okularem. Swoją drogą ciekawe jak się z tym pracuje.
Ogólnie przy "pełnej dziurze" wstrzelenie się w 100% ostrości jest trudne. Kręcę najczęściej ze statywu i dostrajam ostrość lupą, ale jak rusza filmowanie to już z lupy nici :(


poniedziałek, 19 lipca 2010, 09:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: canon 5d na wesela
Jendruś napisał(a):
Są do tego takie nakładki na lcd z okularem. Swoją drogą ciekawe jak się z tym pracuje.
Ogólnie przy "pełnej dziurze" wstrzelenie się w 100% ostrości jest trudne. Kręcę najczęściej ze statywu i dostrajam ostrość lupą, ale jak rusza filmowanie to już z lupy nici :(


Ten okular to nic innego jak lupa, przy ujęciach z ręki sprawdza się fajnie bo dodatkowo masz punkt zaparcia na oku.
Co do filmowania ze statywu to do wstrzelenia się idealnie w ostrość niezbędny będzie monitor lcd np. 8".

Jeszcze sprawa płynnych przejazdów, pamiętaj, że lustrzanka nagrywa w progresiwie, nigdy nie będzie tak fajnie jak z kamerki z przeplotem.

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


poniedziałek, 19 lipca 2010, 10:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL