Teraz jest sobota, 21 kwietnia 2018, 19:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 szybkość danych..... 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 18 lipca 2010, 23:09
Posty: 2
Post szybkość danych.....
Mam taki mały problem....
Dotyczy on EDiusa .. mianowicie :
normalnie zgrywany plik do AVI ma (wideo-szybkość danych ok 30 000 kb/s). W programie Edius zgranie pliku do AVI daje szybkość 100 razy mniejszą czyli ok 3000 kb/s. Zatem inne programy np. ADobe premiere Elements musi go ponownie renderować ... jest to problem gdyż tracę na jakości obrazu przy zgrywaniu do DVD ...
Pytanie : jak to zmienić w EDIUSIE ?????


niedziela, 18 lipca 2010, 23:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post Re: szybkość danych.....
30 000kb/s jest tylko 10 razy większe niż 3 000kb/s.

Poza tym nie wiem czy pisząc kb masz na myśli kilobity czy kilobajty bo kilobajt jest 8 razy większy niż kilobit.


środa, 21 lipca 2010, 16:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: szybkość danych.....
"Takie rzeczy tylko w" ...Ediusie. Zapomnij o edycji przekonwertowanych przez Ediusa (na swoje fiu bździu) plików w Adobe. Albo pracujesz na jednym albo na drugim.


środa, 21 lipca 2010, 21:18
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: szybkość danych.....
Skoro człowiek nie wie, w jakim kodeku zgrywać i musi ponownie całość renderować skąd może rozróżniać bity od bajtów?...
Jeśli chodzi zaś o współpracę z kompatybilnymi plikami pochodzącymi z programów Edius i Premiere nie widzę problemu jeśli kompatybilne one są.
Kto zabroni pracować na tym i na tym jednocześnie?
S_naf napisał(a):
"Takie rzeczy tylko w" ...Ediusie.

Przekonaj nas, że tylko...

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 21 lipca 2010, 21:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: szybkość danych.....
Oczywiście nie będę i nie mam zamiaru. :)
Drażni mnie jedynie fakt (tak fakt, bo sprawdziłem z ciekawości) wszem wychwalany przez użytkowników Ediusa (no akurat nie w tym wątku), że potrafi np. z filtrem korekcji kolorów działać w trybie rzeczywistym i dlatego jest najszybszy. A ja pytam co z tego, jeśli nie pracuję na oryginalnym pliku załóżmy m2t, czy ba mts, tylko wspomnianym ... avi, które zajmuje x razy więcej miejsca niż surowy materiał?
A potwierdzam to, że mój CS4 nie kwapił się aby otworzyć pliki przekonwertowane przez Ediusa, stąd moja poprzednia uwaga.


środa, 21 lipca 2010, 22:35
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 2 sierpnia 2006, 14:49
Posty: 120
Post Re: szybkość danych.....
Cytuj:
A ja pytam co z tego, jeśli nie pracuję na oryginalnym pliku załóżmy m2t, czy ba mts, tylko wspomnianym ... avi

Nie za bardzo rozumiem. Twierdzisz, że Edius nie ma obsługi natywnej m2t (MPEG-2) i nie-natywnej mts (H264)? 8O

_________________
XH-A1 / HV20 / Nikon D90 / Core2Quad Q6000@3,2ghz / HDSpatk+EDIUS 5


czwartek, 22 lipca 2010, 00:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 18 lipca 2010, 23:09
Posty: 2
Post Re: szybkość danych.....
dzięki mądrale ...... ale się dowiedziałem ...
a takie proste pytanie było...


czwartek, 22 lipca 2010, 07:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: szybkość danych.....
Ryek nic takiego nie stwierdzam. Nie znam Ediusa na tyle aby dyskutować o szczegółach pracy w nim. Strzelam, że wspiera, tylko po co wychwalać szybkość tego programu kiedy na plikach oryginalnych nie pracuje wcale szybciej.
W zasadzie to niepotrzebnie się tu wtrącałem, ale to było po spotkaniu z jednym takim zapyziałym montażystą, który uznał omawiany program chyba za cud bo obrabia AVCHD w trybie rzeczywistym. No to poszedłem zobaczyc ten jego cud i patrze jak sobie konwertuje i nawet chyba niebardzo o tym wiedział. :roll:
cigon napisał(a):
dzięki mądrale ...... ale się dowiedziałem ...
a takie proste pytanie było...

Jeden mądrala oficjalnie Cię przeprasza i już nie zamierza zabierać głosu.
Pomóżcie koledze! :D
Ja ze swojej strony jedynie mogę zaproponować Ci poszukanie w Ediusie opcji zgrywania materiału i ustawienie tak, aby nie przeinaczał na swoje ... avi tylko mazał na dysku plik w formacie, w jakim pisze Twoja kamera. Szczegółów nie podpowiem, bo nie znam.
Pozdrawiam.


czwartek, 22 lipca 2010, 19:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL