Teraz jest środa, 26 września 2018, 06:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Canon XH A1 - rejestrator audio + mikrofon? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 14 czerwca 2011, 17:18
Posty: 26
Post Canon XH A1 - rejestrator audio + mikrofon?
Witam serdecznie,

mam kolejne pytanie z cyklu "laik" ;)

Czy do kamery Canon XH A1 wystarczy zakup rejestratora audio, dajmy na to Tascam DR-07, i ulokowanie go w pobliżu źródła dźwięku (np głośnik), czy zakup mikrofonu zewnętrznego jest również w takim przypadku zalecany?

Czytam fora, przeglądam google, wszędzie trąbi się o tym, że zakup zewnętrznego mikrofonu to zabieg konieczny, część ludzi stosuje również dyktafony audio. Nie wiem tylko czy zakup ww. urzadzeń "idzie w parze", czy wystarczy kupno albo mikrofonu, albo rejestratora.

Byłbym wdzięczny za Kolegów opinie.

Pozdrawiam

_________________
Kto pyta, nie błądzi.


niedziela, 26 czerwca 2011, 20:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1367
Post Re: Canon XH A1 - rejestrator audio + mikrofon?
Ja lubie miec dobry dziwek i z kamery i z rejestratora. Rozne rzeczy sie zdazaja - jakis czas temu cos mi bateryjka nie stykala w miku na kamerze, rejestrator mi tylek uratowal bo godzina materialu z sali by byla do wyrzucenia. Z rejestratorem tez roznie bywa, jak ci zespol cos nakombimnuje w trakcie wesela (jak mi ostatnio) moze byc kiepsko.


poniedziałek, 27 czerwca 2011, 00:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 marca 2011, 11:18
Posty: 285
Post Re: Canon XH A1 - rejestrator audio + mikrofon?
XH-A1 ma moim zdaniem bardzo dobry mikrofon wbudowany a po włączeniu tłumika trudno go przesterować. Dodatkowy mikrofon? W jakim celu? Owszem, kupiłem zewnętrzny mikrofon ale do wywiadów. Co do rejestratora to oczywiście super sprawa ale ufanie mu w 100% jest błędem. Rejestrowałem niedawno koncert rockowy (tak w celach edukacyjnych), kolega wpiął się rejestratorem do miksera ale ja dźwięk również rejestrowałem wbudowanym w XH-A1 mikrofonem. I bardzo dobrze, bo po 10 minutach ktoś zrzucił rejestrator ze stołu i wisiał on sobie na przewodzie. Niestety był to rejestrator podpinany przez mini-jack i wtyczka się wysunęła. Dźwięk z XH-A1 po obróbce był jednak na tyle dobry, że koncertu powtarzać nie trzeba było. Oczywiście to co rejestrator nagrał zanim spadł było dużo lepszej jakości ale w sumie brakowało mu tego czegoś co towarzyszy muzyce na żywo, ambientu i odgłosów publiczności.


poniedziałek, 27 czerwca 2011, 08:51
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 14 czerwca 2011, 17:18
Posty: 26
Post Re: Canon XH A1 - rejestrator audio + mikrofon?
Dziękuję Wam za odp.

Przemek_PC napisał(a):
XH-A1 ma moim zdaniem bardzo dobry mikrofon wbudowany a po włączeniu tłumika trudno go przesterować. Dźwięk z XH-A1 po obróbce był jednak na tyle dobry, że koncertu powtarzać nie trzeba było.


Czyli wychodzi na to, że dźwięk rejestrowany przez XH A1 jest na tyle "znośny", że nie trzeba dokupować zewnętrzego mica. Ewentualny rejestrator wystarczy.

Czy dźwięk poprzez pokrętła CH1 i CH2 regulujesz zawsze przy użyciu słuchawek?

Przemek_PC napisał(a):
Oczywiście to co rejestrator nagrał zanim spadł było dużo lepszej jakości ale w sumie brakowało mu tego czegoś co towarzyszy muzyce na żywo, ambientu i odgłosów publiczności.


Gdzieś wyczytałem (nie wiem ile w tym prawdy, możliwe, że się mylę :) ), że rejestratora nie trzeba wcale podpinać do sprzętu orkiestry/dj-a. Podobno wystarczy go ulokować w pobliżu źródła dźwięku (głośnika), wtedy otrzymujemy czysty wyraźny dźwięk muzyki, a i odgłos publiki bedzie zarejestrowany.

_________________
Kto pyta, nie błądzi.


poniedziałek, 27 czerwca 2011, 15:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 marca 2011, 11:18
Posty: 285
Post Re: Canon XH A1 - rejestrator audio + mikrofon?
Najczęściej przy użyciu mikrofonu wbudowanego pracuję na Auto. Przy wywiadach i mikrofonie podpiętym przez XLR na M i zawsze sprawdzam na słuchawkach co dociera do kamery dzięki czemu zawczasu wyłapię np. trzeszczący kabel. Na M poziom dźwięku ustawiam patrząc na wskaźnik wysterowania (ustawiam na około -6dB). Co do rejestratora to jeśli ustawisz go w pobliżu źródła dźwięku to publika się raczej nie zarejestruje zbyt dobrze a druga rzecz co jeśli realizator dźwięku puści muzykę korzystając z pokręteł panoramy czyli w stereo? W kościele nie ma problemu ale podczas zabawy już można się zdziwić jak np. gitara się nie zarejestruje.


poniedziałek, 27 czerwca 2011, 16:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 14 czerwca 2011, 17:18
Posty: 26
Post Re: Canon XH A1 - rejestrator audio + mikrofon?
Fakt. Nie pomyślałem o tym. Dziękuję za odp.!

_________________
Kto pyta, nie błądzi.


czwartek, 30 czerwca 2011, 10:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL