Teraz jest piątek, 27 kwietnia 2018, 08:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Canon 600D i lampa YN565 EX - może potraficie pomóc ? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1621
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Canon 600D i lampa YN565 EX - może potraficie pomóc ?
Pewnie dziwicie się, dlaczego poruszam temat dotyczący fotografii na forum video a nie forum foto. Otóż z przykrością stwierdzam, że na moje zapytania za forum foto (również w tym temacie) nigdy nie uzyskałem żadnej odpowiedzi, więc o forum foto mam jak najgorsze zdanie, albo tam forumowicze reprezentują tak niski poziom wiedzy, że nie potrafią pomóc, albo nie chcą - ale zostawiam ten temat.
Wiem, że na forum wideo niektórzy z Was zajmują się również fotografią, więc do nich kieruję pytanie gdyż mam z tym problem.

Chodzi o współpracę aparatu Canon 600D i lampy YN565 EX, nie wiem jakich ustwień mam dokonać w aparacie i w lampie, aby można było ją wyzwalać bezprzewodowo. Męczę się z tym od dłuższego czasu bez rezultatu. Co więcej po ustawieniu lampy zewnętrznej z poziomu aparatu i jej odłączeniu nie da się otworzyć lampy wbudowanej, a według opisu powinna być otwarta do wyzwalania lampy zewnętrznej. Pisze w instrukcji, że trzeba lampę ustawić jako urządzenie podrzędne, lecz nie pisze jak to zrobić. Chciałbym lampę umieścić na statywie z parasolką i wyzwalać Canonem 600D - lampa jest oczywiście kompatybilna i daje taką możliwość.

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


poniedziałek, 13 lutego 2012, 09:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 sierpnia 2005, 22:37
Posty: 590
Post Re: Canon 600D i lampa YN565 EX - może potraficie pomóc ?
Widocznie tej lampy nikt nie używa,a większość ci polecała żebyś kupił sobie lampę Canona ex430 nawet używkę i nie byłoby wtedy kłopotu,ściągnij sobie instrukcję tego Canona i zobacz jak jest ustawiona do wyzwalania błysku zdalnie,może podobne są ustawienia w twojej lampie


poniedziałek, 13 lutego 2012, 11:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1621
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Canon 600D i lampa YN565 EX - może potraficie pomóc ?
Dzięki za wypowiedź, dobrze że choć jedna się trafiła. Na forum foto nikt nic mi nie polecał, w sumie pisałem w trzech różnyc tematach i było 0 odpowiedzi i 0 zainteresowania, stąd moje rozczarowanie.
Kupiłem tą lampę, gdyż choć jest chińska, ma bardzo dobre opinie, i niewiele ustępuje oryginałowi Canona:

http://forys.net/test-yongnuo-yn565ex/

http://www.mega-pixel.pl/product-pol-13 ... ia-58.html

Jest bardzo porządnie wykonana i testy potwierdzają również jej zalety techniczne. Potrzebowałem dobrej lampy w dobrej cenie, i ta chyba nie ma sobie równych.
Mam instrukcję lampy w języku polskim, i samo ustawienie lampy w tryb slave nie wydaje mi się problemem
Instrukcja:
https://mega-pixel.iai-shop.com/data/in ... polska.pdf

Największym problemem dla mnie jest dokonanie odpowiednich ustawień w samym aparacie.

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


poniedziałek, 13 lutego 2012, 12:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2007
Post Re: Canon 600D i lampa YN565 EX - może potraficie pomóc ?
Star napisał(a):
Największym problemem dla mnie jest dokonanie odpowiednich ustawień w samym aparacie.

No to trzeba zajrzeć do instrukcji obsługi aparatu?


poniedziałek, 13 lutego 2012, 12:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 4 lipca 2009, 22:39
Posty: 375
Post Re: Canon 600D i lampa YN565 EX - może potraficie pomóc ?
W lampie (slawe) jeszcze musisz wybrać kanał komunikacji . Musi być ustawiony taki jak w urządzeniu master. W instrukcji którą podałeś pisze o tym. Nie znam aparatu więc nie wiem jak tam się ustawia.


poniedziałek, 13 lutego 2012, 12:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1352
Post Re: Canon 600D i lampa YN565 EX - może potraficie pomóc ?
Nie pamietam wszystkich niuansow zwiazanych z lampami Canona ale jedno wiem na pewno - W systemie Canona, nie wyzwolisz zdalnie blysku lampa wbudowana Musisz posiadac lampe pracujaca jako master czyli EX 580 (aby wyzwolic zdalnie blysk innej lampy) a do tego jesli posiadasz nie ori lampe, to nie wiem jak to bedzie sie zachowywac. Mozna kobinowac z fotocelami, wyzwalaczami radiowymi ewentualnie kablem. To wszystko dziala z ori lampami a z twoja- nie mam pojecia. Co do zadawania pytan - tutejsze forum jest cienkie jak barszcz, rzetelne informacje na temat Canona uzyskasz na http://www.canon-board.info/ tam na pewno ktos odpowie. Pamietam, ze te wszystkie chinczyki byly tam dosc dokladnie omowione, wiec cos na temat swojej lampy zapewne znajdziesz.


poniedziałek, 13 lutego 2012, 13:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2007
Post Re: Canon 600D i lampa YN565 EX - może potraficie pomóc ?
jacekxyz napisał(a):
]W systemie Canona, nie wyzwolisz zdalnie blysku lampa wbudowana[/b]

EOS 600D ma zintegrowany nadajnik zdalnego sterowania lamp błyskowych Speedlite.


poniedziałek, 13 lutego 2012, 14:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 sierpnia 2005, 22:37
Posty: 590
Post Re: Canon 600D i lampa YN565 EX - może potraficie pomóc ?
U mnie działa wyzwalanie lampy (Canon ex430) przez lampe wbudowaną w aparat ( Canon 60d ) bez żadnych problemów i nie potrzebny mi jest dodatkowy transmiter.


poniedziałek, 13 lutego 2012, 14:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1352
Post Re: Canon 600D i lampa YN565 EX - może potraficie pomóc ?
Pinto napisał(a):
jacekxyz napisał(a):
]W systemie Canona, nie wyzwolisz zdalnie blysku lampa wbudowana[/b]

EOS 600D ma zintegrowany nadajnik zdalnego sterowania lamp błyskowych Speedlite.


Widocznie w nowych modelach cos sie zmienilo, w starszych nie mozna bylo, sam mam 580 II wiec ciezko cos mi powiedziec. Tak czy siak, szczegolowe info to raczej na canon-board


poniedziałek, 13 lutego 2012, 15:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1621
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Canon 600D i lampa YN565 EX - może potraficie pomóc ?
Dzięki za odpowiedzi i spory jak na tą tematykę odzew :wink: , spróbuję wykorzystać Wasze sugestie, przestudiuję jeszcze raz dokładnie instrukcje i dam znać co się udało zrobić - może komuś ta wiedza się przyda.

tunes napisał:
U mnie działa wyzwalanie lampy (Canon ex430) przez lampe wbudowaną w aparat ( Canon 60d ) bez żadnych problemów i nie potrzebny mi jest dodatkowy transmiter.
Tak samo powinno działać w 600D - bez dodatkowego transmitera

MMirek napisał:
W lampie (slawe) jeszcze musisz wybrać kanał komunikacji . Musi być ustawiony taki jak w urządzeniu master.
Zgadza się - sprawdzę to

Pinto napisał:
EOS 600D ma zintegrowany nadajnik zdalnego sterowania lamp błyskowych Speedlite.
Dlatego nie potrzebuje dodatkowego transmitera

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


poniedziałek, 13 lutego 2012, 15:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1621
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Canon 600D i lampa YN565 EX - może potraficie pomóc ?
Problem rozwiązany :wink: , lampa pracuje bezproblemowo, musi być na SLAVE a w aparacie trzeba wejść w ustawienia lampy wewnętrznej i wybrać odpowiednie opcje, ja wcześniej chciałem modyfikować ustawienia lampy zewnętrznej co było błędne.

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


poniedziałek, 13 lutego 2012, 18:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL