Teraz jest piątek, 14 grudnia 2018, 22:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Kilka ujęć a tylko jedna kamera? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 1 marca 2009, 17:08
Posty: 93
Post Kilka ujęć a tylko jedna kamera?
Witam.
Muszę nagrać pewien występ (około 10 min)
I tu jest problem bo mam tylko jedną kamerę.
I jak to zrobić żeby film był z kilku różnych ujęć?

Myślałem żeby nagrywać występ, i po prostu co jakiś czas przenosić się w inne miejsce. A w czasie kiedy bym zmieniał pozycje na montażu wstawił przebitki ludzi, jakieś elementy scenografii itp.

Czy to jedyny sposób czy może jest jakiś inny?


Teoretycznie mogę pożyczyć drugą kamerę i ustawić gdzieś na statywie tylko jest problem że może ją ktoś sobie ,,pożyczyć'' kiedy będę gdzieś daleko.


wtorek, 2 października 2012, 13:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 1 listopada 2004, 00:52
Posty: 552
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Kilka ujęć a tylko jedna kamera?
Nagraj kilka przebitek publiczności przed występem,lub ewentualnie jak jesteś
z W-wy to mogę pomóc (nieodpłatnie)


wtorek, 2 października 2012, 21:11
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 22 października 2007, 22:36
Posty: 76
Post Re: Kilka ujęć a tylko jedna kamera?
hej,
Pożycz drugą kamerkę.
Stań w dość dużej odległości od sceny.
Ustaw dwie kamery przy sobie na statywie- jedną kamerą obejmij całą scenę, a drugą panoramuj/zoomuj tam gdzie chcesz w trakcie koncertu.


wtorek, 2 października 2012, 23:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Kilka ujęć a tylko jedna kamera?
Mafox_ napisał(a):
hej,
Pożycz drugą kamerkę.
Stań w dość dużej odległości od sceny.
Ustaw dwie kamery przy sobie na statywie- jedną kamerą obejmij całą scenę, a drugą panoramuj/zoomuj tam gdzie chcesz w trakcie koncertu.

przy sobie kamery to zły i NAJGORSZY pomysł jaki można dać, Jeślu już to jedna w jakims planie, a druga ruchoma, ale wtedy musisz pamietać , jaki kadr ma ta pierwsza, żeby nie pokazywać sie na planie przy filmowaniu druga kamerą


poniedziałek, 8 października 2012, 12:53
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4583
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Kilka ujęć a tylko jedna kamera?
Mafox_ napisał(a):
...Ustaw dwie kamery przy sobie na statywie- jedną kamerą obejmij całą scenę, a drugą panoramuj/zoomuj tam gdzie chcesz w trakcie koncertu.


krynko napisał(a):
przy sobie kamery to zły i NAJGORSZY pomysł jaki można dać...


Przynajmniej osi nie złamie i kamery przypilnuje. :wink:

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 8 października 2012, 16:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Kilka ujęć a tylko jedna kamera?
krynko napisał(a):
przy sobie kamery to zły i NAJGORSZY pomysł jaki można dać


Nic dalszego od prawdy!!!
Jeśli jedna kamera pokazuje szeroko całą scenę, a druga wybiera bliskie plany, wszystko montuje się elegancko. Występy sceniczne reżyserowane są tak, aby akcja dobrze widoczna była z jednej osi. Często właśnie dla niedoświadczonego operatora kombinowanie z różnymi osiami przy takim występie może być zdradliwe: a to w kadr wejdą kulisy, a to jakaś wścibska osoba w rogu sceny, czy kolumny systemu nagłośnienia. Oś prostopadła do sceny jest klarowna i bezpieczna!

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


piątek, 12 października 2012, 11:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL