Teraz jest piątek, 21 września 2018, 13:59




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Sygnał referencyjny 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 17:45
Posty: 93
Post Sygnał referencyjny
Witam serdecznie,

nabywam nowych doświadczeń w dziedzinie montażu i uczę się metodą prób i błędów. Ostatnio pojawiło się zagadnienie sygnału referencyjnego. Czy ktoś się orientuje jak zapisać taki sygnał? Da się to w ogóle zrobić na Corel VideoStudio?

Proszę o podzielenie się doświadczeniami.


czwartek, 10 stycznia 2013, 11:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Sygnał referencyjny
W programach montażowych do celów domowych możesz takiej opcji nie mieć. Sygnał referencyjny na początku materiału emisyjnego ma służyć temu, żeby technik przyjmujący ów materiał od Ciebie mógł sprawdzić, w jakim standardzie materiał nagrałeś. Obraz możesz zapisać z rozpiętością 16-235 lub 0-255. Dźwięk może być znormalizowany do -21dB RMS, lub inaczej, jeśli zmiksowałeś sygnał głośniej, lub ciszej.
Podstawowe pytanie brzmi, czy te wszystkie czynności wykonujesz świadomie, czy "jak się uda". Bo jeśli tą drugą metodą, to nagrywanie jakiegokolwiek sygnału referencyjnego sensu nie ma, jeśli tej referencji montażysta się nie trzyma!

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


poniedziałek, 14 stycznia 2013, 13:15
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 17:45
Posty: 93
Post Re: Sygnał referencyjny
Masz rację MKmagic, dzięki za odpowiedź! W sytuacji, kiedy mam problemy w zrozumieniu pełni Twojej wypowiedzi, wszelkie działania z sygnałem referencyjnym mijają się z celem, bo jak sam podkreślasz, powinno się to robić z głową i z pełną świadomością tego, co się robi. Ja się przyznaję, że takiej wiedzy nie mam, ale będę próbował zgłębiać temat, chociaż nie wiem, czy po cyfryzacji kwestia sygnału referencyjnego będzie w ogóle jeszcze aktualna:).


poniedziałek, 14 stycznia 2013, 22:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Sygnał referencyjny
Ależ oczywiście, że tak!!!
Kiedyś, w dobie analogu była kaseta Betacam i już (wcześniej UMatic itd.).
Było ogólnie i powszechnie wiadomo, że sygnał miał amplitudę 1Vpp, wszystko było jasne. Paski na przedzie służyły właściwie sprawdzeniu, czy tor był odpowiednio zbalansowany i tyle.
A dziś? Możesz nagrać w różnych standardach, z różnymi kodekami i w różny sposób. Co program, to inne podejście. W jednym i tym samym formacie możesz zaisać plik w dwóch różnych programach i zapis będzie różny!

Dziś zapis sygnału referencyjnego ma więcej sensu, niż kiedykolwiek. Jednak fakt, że na froncie jest zapisany sygnał referencyjny do czegoś obliguje. Jeśli mamy zapisane paski sugerujące, że trzymasz się normy ITU i zapisujesz amplitudę w zakresie 16-235, nie powinieneś korzystać z zakresu 0-255 dla tejże. Proste. Jeśli pod paskami idzie gwizdek -9dBfs, a dźwięk zapisujesz jak przeboje disco polo na CD (czyli na maxa a jak się da, to i więcej) to te "referencje" większego sensu nie mają i lepiej dać sobie spokój. I tak ktoś to będzie musiał ogarnąć i tak.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


środa, 16 stycznia 2013, 14:02
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL