Teraz jest piątek, 21 września 2018, 19:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 problem z mikrofonem. 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 7 maja 2009, 14:53
Posty: 20
Lokalizacja: Zielona Góra
Post problem z mikrofonem.
Witam.
Od jakiegoś czasu mam solidny problem z dźwiękiem. Pracuję na mikrofonie Senheisser E825S (problem występuje również z innymi mikrofonami), kamera Sony Z5. Podczas nagrywania setek każdy ruch ręki na mikrofonie wywołuje na dźwięki zbliżony do podmuchów wiatru. Próbka tutaj:

http://youtu.be/btW51NEwg-8

Podbiłem troche dżwięk, żeby było wyraźnie słychać. Faktycznie jest trochę cichszy, ale i tak dyskwalifikuje nagranie. Czy ktoś miał może podobny problem i mógłby mi podpowiedzieć rozwiązanie? Uprzedzę pytania: dzieje się tak na różnych mikrofonach i różnych kablach, więc raczej nie ma to z tymi elementami związku.

pozdrawiam
Krzysiek
www.warsztattelewizyjny.pl


wtorek, 29 stycznia 2013, 14:11
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 17:45
Posty: 93
Post Re: problem z mikrofonem.
Mam praktycznie identyczną sytuację na Rode NTG-2. Dotąd nie znalazłem na to remedium, jedynie błagam prezenterkę o trzymanie mikrofonu jak najbardziej stabilnie tylko może. Gorzej jest w sytuacji, kiedy podstawia mikrofon rozmówcy. W momencie przeniesienia mikrofonu jest kiepsko...


wtorek, 29 stycznia 2013, 16:12
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 7 maja 2009, 14:53
Posty: 20
Lokalizacja: Zielona Góra
Post Re: problem z mikrofonem.
Dokładnie. Pół biedy jak trzeba setke wyciąć. Ale jak mamy wywiad pytanie-odpowiedź to jest katastrofa. Pomocy!!!

_________________
pozdrawiam

Krzysiek Rojewski


wtorek, 29 stycznia 2013, 21:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: problem z mikrofonem.
a mi się wydaje, że taki dźwięk powstaje jak poluzowało się mocowanie/zawieszenie przetwornika ECM / przetwornika elektrodynamicznego w obudowie mikrofonu... czy mikrofony nie miały bliskiego spotkania 5 stopnia z ziemią?


środa, 30 stycznia 2013, 00:28
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: problem z mikrofonem.
ntpeeter napisał(a):
a mi się wydaje, że taki dźwięk powstaje jak poluzowało się mocowanie/zawieszenie przetwornika ECM / przetwornika elektrodynamicznego w obudowie mikrofonu... czy mikrofony nie miały bliskiego spotkania 5 stopnia z ziemią?

przychylam się do tej teori , tylko przy ntg2 raczej nie ma co sie poluzować,
ja osobiście nie miałem z tym mikrofonem takiego problemu , a ostatnio nagrywam dynamicznym Sennheizer e815S i jest też ok.

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


środa, 30 stycznia 2013, 06:18
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 7 maja 2009, 14:53
Posty: 20
Lokalizacja: Zielona Góra
Post Re: problem z mikrofonem.
Cytuj:
"a mi się wydaje, że taki dźwięk powstaje jak poluzowało się mocowanie/zawieszenie przetwornika ECM / przetwornika elektrodynamicznego w obudowie mikrofonu... czy mikrofony nie miały bliskiego spotkania 5 stopnia z ziemią?"


Z ziemią spotkania raczej nie miał, zresztą problem występuje również na innych mikrofonach i kablach. Jeśli chodzi o obluzowanie przetwornika, to też wydaje mi się, że nie tu tkwi problem. Po odkręceniu siatki wszystko wydaje sie poprawne, nie ma żadnych luzów. Poza tym kiedy mikrofon trzymam mocno i wachluję nim na rózne strony jest cisza. Problem halasów pojawia sie w momencie ruchu palcami po korpusie mikrofonu.

Właśnie coś mnie tknęło i odłączyłem mikrofon od kabla i stukanie w kabel (wtyk) słychać na nagraniu (oczywiście dość cicho, ale po podbiciu słychać). Na innym kablu jest podobnie. Po podłączeniu mikrofonu halas robi sie nieznośny bez względu na to czy trzymam za kabel, czy za korpus mikrofonu czy za wtyk. Próbke widać i słychać tutaj:

http://youtu.be/dTAk3sLhxOo

Zgłupiałem do reszty :-(((

_________________
pozdrawiam

Krzysiek Rojewski


środa, 30 stycznia 2013, 14:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: problem z mikrofonem.
Zaciekawiony, właśnie testowałem swoje miki i wniosek taki,
lekki hałas wywołuje sam końcówka XLR jak się ją wygina (minimalny luz)
potem sam mikrofon NTG2 przenosi dźwięk przez pocieranie obudowy i kabla czyli lipa (NTG2 chyba nie jest dobry do tego typu pracy) do tego szybkie machanie bez gąbki powoduje że słychać szum wiatru .
W zenku już lepiej , ale najlepszy efekt jest bez kabla z zestawem bezprzewodowym
sam nadajnik przy szybkich ruchach (naprawde szarpanie) powoduje klikanie i nic poza tym .
Czyli winowajcą jest najprawdopodobniej kabel , lekkie potarcie o ubranie luz na XLR itp itd .
Może gdybyś przytaśmował końcówke XLR do mika za pomocą taśmy elektrycznej to przynajmniej te luzy na XLR ucichną , ewentualnie jakiś delikatny mocno silikonowy kabel :?:

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


środa, 30 stycznia 2013, 16:01
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 17:45
Posty: 93
Post Re: problem z mikrofonem.
Dokładnie, najprawdopodobniej chodzi o kabel... Cóż, będę korzystał z tej kostki, która jest w zestawie, myślę że to powinno wyeliminować problem. Trzeba będzie zrobić parę testów, jak to się sprawdza w praktyce, bo generalnie z mikrofonu jestem zadowolony, zbiera dźwięk bardzo ładnie i czysto. Z dołączoną gąbką nie nadaje się tylko do działania na wietrze, ale może jak kiedyś dokupię zdechłego kota, to będzie lepiej ;).


środa, 30 stycznia 2013, 16:28
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 7 maja 2009, 14:53
Posty: 20
Lokalizacja: Zielona Góra
Post Re: problem z mikrofonem.
Niestety. Przetestowane na 4 różnych kablach. Efekt ten sam. Wpięte do miksera audio, równiez słychać każde dotknięcie mikrofonu. Może mikrofon gąbką okleić ;-) sam już kurcze nie wiem...

_________________
pozdrawiam

Krzysiek Rojewski


piątek, 1 lutego 2013, 13:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 11 listopada 2009, 23:57
Posty: 666
Post Re: problem z mikrofonem.
ChrisR napisał(a):
Niestety. Przetestowane na 4 różnych kablach. Efekt ten sam. Wpięte do miksera audio, równiez słychać każde dotknięcie mikrofonu. Może mikrofon gąbką okleić ;-) sam już kurcze nie wiem...

To nie jest problem kabelków, czy wtyków - ten mik tak po prostu ma. W opisie piszą że jest odporny na pocieranie - lipa. Jest on przeznaczony do stałego zamontowania w uchwycie kamery, bez trzymania w łapkach. U mnie jest tak samo - to nie wina Twojego egzemplarza. Przestałem go używać do wywiadów z dwóch powodów - słyszalne pocieranie i żeby dźwięk był OK musi być trzymany w pewnej odległości od ust mówiącego. Przy cichym otoczeniu to zaleta, ale przy głośnym zbierał mi za dużo dźwięku z boków. Ponieważ wywiady najczęściej robię w hałasie używam bezprzewodowego "Senka". Trzeba mu prawie lizać sitko, ale zbiera wtedy mniej boków. Boję się tylko żeby ktoś sobie nim zębów nie wybił bo ciężki jest:)
Do NTG-2 zakładałem piankę od ociepleń CO - trochę pomagało, albo najlepiej uchwyt od Rode gdzie mik wisi na gumkach, ale obydwa "patenty" kiepsko wyglądają, a ten drugi jest niewygodny do trzymania.


niedziela, 3 lutego 2013, 22:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2020
Post Re: problem z mikrofonem.
Piszesz Jendruś, że to wina mikrofonu. Mam taką samą sytuację z Rode Stereo VideoMic podłączonym przejściówką do XLR-ów. Mikrofon z racji jego umiejscowienia na kamerze wyklucza pocieranie, więc pozostają zwisające kable.


środa, 6 lutego 2013, 15:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 11 stycznia 2007, 02:01
Posty: 35
Post Re: problem z mikrofonem.
Witam.
Oprócz wspomnianych mikrofonów Rode, używam wszystkich wspomnianych mikrofonów na scenie. e835 i e845 to obok Shure SM58 najbardziej idiotoodporne mikrofony na świecie. Złośliwi mówią że tylko po te modele warto się schylić gdy spadną na ziemię. :-)
Z efektem podobnym do tego o którym tutaj piszecie spotkałem się wtedy gdy mikrofon był podpięty niesymetrycznym kablem. Bardzo wyskokie czułości przedwzmacniaczy mikrofonowych w połączeniu z ich dużą impedancją wejściową, sprawiają że każde dotknięcie niesymetrycznego przewodu, gdzie oplot ekranu traktowany jest jako jeden z przewodów, powodowało właśnie takie szumy jakie opisujecie.

http://mpytko.blogspot.com/2010/07/sche ... xlr-i.html

Gdy są gniazda XLR to wszystko jest proste. Jesli zaś macie w kamerze wejście niesymetryczne np. mały jack, to w złączu XLR łączymy niezależnie dwie żyły i ekran NIC NIE MOSTKOWAĆ WE WTYCZCE do mikrofonu, a dopiero we wtyczce mini jack łączymy z masą ten kabel który w złączu XLR połączyliśmy z końcówką nr.2.
Trochę to łopatologiczne, ale chciałem żeby było prosto i łatwo.
Pozdrawiam.


poniedziałek, 11 lutego 2013, 14:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 7 maja 2009, 14:53
Posty: 20
Lokalizacja: Zielona Góra
Post Re: problem z mikrofonem.
A co jeśli i mikrofon i kamera mają gniazda XLR i są połączone fabrycznie robionym kablem? Może przewód masowy wogóle spróbować odłączyć?

_________________
pozdrawiam

Krzysiek Rojewski


wtorek, 12 lutego 2013, 23:53
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 11 stycznia 2007, 02:01
Posty: 35
Post Re: problem z mikrofonem.
Doświadczenie nauczyło mnie z dużą rezerwą podchodzić do tzw. fabrycznych kabli. Mnogość mozliwych połączeń i kombinacji jest ogromna. To że po dwu stronach są gniazdo i wtyk XLR, nie oznacza automatycznie że to kabel symetryczny. Może być niesymetryczny z obydwu stron (wtedy oplot ekranu jest jednym z przewodów sygnałowych), może być niesymetryczny tylko z jednej dowolnej strony (np do przesłania sygnałów zeźródeł innych niż instrumenty, choc wtedy powinno to iść przez symetryztor lub di-box).
Moga być odwrócone piny 2 i 3, jesli trzeba odwrócić fazę sygnału, ....

Podsumowując w złączu XLR łączymy masą (oplotem) pin nr.1 do pinu nr.1, następnie pin nr.2 z pinem nr.2, i 3 do 3.
W sytuacjach w których nie wiadomo o co chodzi czasami mozna odpiąć masę w gnieździe XLR F (damskim, z dziurami, tym co wpinamy do mikrofonu), ale musi ona być koniecznie podłączona do wtyku który podaje sygnał do konsolety lub kamery.
Wtedy oplot pracuje jako 100% ekran, uziemiony na wejściu.

Poniżej link do instrukcji jednego z mikserów Soundcraft`a, na stronach 27 i 28 pokazano większość najpopularniejszych połączeń wszelakich wtyczek i kabli.
http://www.soundcraft.com/downloads/fet ... des&id=318

Pozdrawiam.


środa, 13 lutego 2013, 10:34
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 7 maja 2009, 14:53
Posty: 20
Lokalizacja: Zielona Góra
Post Re: problem z mikrofonem.
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Powalczę i dam znać czy sie udało uciszyć niepotrzebny hałas.

_________________
pozdrawiam

Krzysiek Rojewski


środa, 13 lutego 2013, 10:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL