Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 11:05




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Mikroport EW100 G3 - jak ustawiacie czułość? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 17:45
Posty: 93
Post Mikroport EW100 G3 - jak ustawiacie czułość?
Witam,

mam pytanko do użytkowników mikroportu EW100 G3 - jaką ustawiacie sobie czułość zbierania dźwięku? Ja chciałbym żeby jak najmniej zbierało tła, ustawiam bardzo niskie wartości, podpinam mikroport jak najbliżej twarzy, ale nie wiem czy to dobry pomysł, bo jak później wyciągam dźwięk, to jest taki jakby przytłumiony.

Macie jakieś sprawdzone rozwiązania?


niedziela, 10 lutego 2013, 18:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Mikroport EW100 G3 - jak ustawiacie czułość?
daje w okolicach chyba -15, albo coś koło tego


wtorek, 11 czerwca 2013, 22:40
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 11 stycznia 2007, 02:01
Posty: 35
Post Re: Mikroport EW100 G3 - jak ustawiacie czułość?
Używam wielu urządzeń Sennheiser`a. Od wielu lat. Nie ma jednego uniwersalnego ustawienia, które sprawdzi się w większości, nawet powtarzalnych i porównywalnych warunkach. Są dwie regulacje: w nadajniku czułość mikrofonu, a w odbiorniku poziom wyjsciowy. Dobierając każdorazowo jedno i drugie uzyskasz prawidłowy dźwięk. Seria G3 (nie wiem czy wszystkie modele) mają w odbiorniku, na pokładzie dodatkowo trzypasmowy korektor, można nim wyciąć wstępnie niepotrzebne pasma, też pomaga. Trzeba tylko poświęcic troche czasu i nauczyć sie świadomie posługiwać tak znakomitym narzędziem jak cała rodzina Sennheiser`a.


sobota, 15 czerwca 2013, 07:17
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 17:45
Posty: 93
Post Re: Mikroport EW100 G3 - jak ustawiacie czułość?
Dokładnie o to świadome korzystanie mi chodzi, dlatego szukałem złotego środka. Czasem zdarza się, że tło było za głośne (zwłaszcza na ulicy), a wynikało to z tego, że chciałem zwiększyć czułość mikroportu żeby lepiej łapał głos.

To dodatkowo 2 pytania:

- mikroport podpinacie na wysokości klatki piersiowej, czy może w okolicach kołnierza?

- ja kiedy robię odsłuch to muszę podkręcać słuchawki na 75% głośności przy maksymalnej głośności dźwięku na kamerze - czy Wy też pracujecie w taki sposób żeby kontrolować nagrywany dźwięk?

(kto pyta, nie błądzi)


Pozdrawiam


niedziela, 16 czerwca 2013, 17:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 11 stycznia 2007, 02:01
Posty: 35
Post Re: Mikroport EW100 G3 - jak ustawiacie czułość?
Witam.
Łatwo nie pójdzie. Wróćmy do podstaw obróbki dźwięku.
Gdyby ktoś mnie zapytał o zdanie, to powiedziałbym ze należy sie skupić najmocniej na prawidłowym nagraniu interesujących nas dźwięków, w tym wypadku na słowach Państwa Młodych.
Nie ma takich ustawień mikrofonu które pozwolą nagrac sam głos bez dźwieków otoczenia. Nastepnie trzeba ten dźwięk obrobić.
Nie napisałeś na jakim sofcie pracujesz, zatem pokażę Ci jak to wygląda w Vegasie. Interfeace może, a nawet na pewno sie różni od przedstawionego, ale zasada działania ta sama.
Podstawowe narzędzie każdego dźwiękowca to kompresor. Jest wredny, ostrzegam od razu, jak nie potrenujesz spaprasz każdy dźwięk.
Ale do rzeczy.
Przrywana linia biegnąca od prawego górnego rogu, w dolny lewy, to charakterystyka wyłączonego kompresora, czyli ile podasz na wejście (skala dolna) tyle otrzymasz na wyjsciu (skala po lewej stronie).

Zaczynamy od punktu A.
Parametr THRESHOLD wyznacza punkt od którego zaczyna działać kompresor, powiązany jest z nim nierozerwalnie parametr RATIO (stopień nachylenia kompresora). Po chłopsku mówiąc, na przykładzie poniżej, jeśli zwiększymy sygnał wejściowy (dół) o 4,2dB, to od poziomu -4dB wyznaczonego przez thresold, to na wyjściu (lewa) podniesie sie tylko o 1dB. Gdy ustawimy ratio na nieskończoność, to nawet dgybyśmy dowalili ponad 0dB, to na wyjściu nie powinno przekroczyć zadanych -4dB. Nie zawsze tak jest ale to juz wyższa szkoła jazdy.
Co nam to daje. ozwala na podnieslienie średniej głośności ścieżki, bez obawy o przesterowanie.

Teraz punkt B.
Ozancza punkt do którego działa ekspander, zwany też pomyłkowo bramką, ale niech bedzie. Powyżej niego ile wejdzie tyle wyjdzie. Ale poniżej tniemy szumy i ciche dźwięki. Na przykładzie: -48dB sygnału wejściowego to tylko -70dB sygnału wyjsciowego. Czyli dla przykładu: szelest ubrania bedzie w pliku wyjściowym znacznie niżej niż prawidłowo nagrany głos. Tak samo jak wszystkie inne ciche dźwieki. Punkt B to dla Ciebie najcichsze fragmenty mowy, poniżej nich nie potrzebujesz nic, absolutnie nic.

Na koniec punkt C.
Pokazuje co zostanie zupełnie usunięte z materiału wyjściowego. Tutaj ustawione zostało na poziomie ok. -50dB. Wszystko to co było nagrane ciszej niż -50dB, zostanie usunięte z materiału wyjściowego. Jesli przesadzisz, i zrobisz zbyt stromo dźwięk będzie nienaturalny, jesli bedzie płasko, nie bedzie dawało efektu.

Zostało jeszcze kilka parametrów, chętnie napisze co i jak z nimi, ale podstawa korzystania z kompresora jest powyzej.
Korzystanie z niego wymaga sporo wprawy, ale prosze mi wierzyć - działa cuda.


Ostatnio edytowano poniedziałek, 17 czerwca 2013, 22:55 przez DJJaro, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 17 czerwca 2013, 22:34
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 11 stycznia 2007, 02:01
Posty: 35
Post Re: Mikroport EW100 G3 - jak ustawiacie czułość?
screen


Załączniki:
Komentarz: screen z przykładem z kompresora
kompresor.jpg
kompresor.jpg [ 76.11 | Przeglądane 133 razy ]
poniedziałek, 17 czerwca 2013, 22:37
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL