Teraz jest niedziela, 22 kwietnia 2018, 06:51




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jakie ustawienia przy zmiennej pogodzie 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 15:53
Posty: 83
Post Jakie ustawienia przy zmiennej pogodzie
Dzień dobry wszystkim, analizuję materiały i widzę że jest to nie mały problem.
Głównie kościół , raz słońce raz zachmurzenie , efekt wiadomy :-(

Balansowanie przesłoną w takich momentach to nie za dobry efekt moim zdaniem, tylko nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić żeby to było w miarę jednostajny obraz .Czy osiągnę to filmując odpowiednimi wartościami, czy pozostaje żmudna praca w programie .
Mam też pytanie odnośnie lampy w takich momentach czy jest wogóle sens doświetlać w dzień kościół .
Następna sprawa to sala .Doświetlanie lampą : pierwszy plan ok ale cała reszta klapa ciemna , dodatkowo podczas zoomowanie zaciemnia się cały obraz , czy dobrze myślę że lepiej podejść z kamerą a nie zoomować bo wartości przysłony wariują i to pewnie daję efekt zaciemnienia .

Pytania może banalne , ale po co walić kaszanę i udawać profesjonalistę.Jak można się doinformować .

Kamera Canon xf 100 montaż Edius 6,5


Ostatnio edytowano niedziela, 9 lutego 2014, 19:54 przez Jaromirek23, łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 2 lutego 2014, 10:30
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2011, 18:44
Posty: 184
Post Re: akie ustawienia przy zmiennej pogodzie
Moja rada. Mam na stanie min. XF100 i wiem co boli ten sprzęt. Widać że masz mało praktyki. Stary ja nowy sprzęt testuje w lesie. Niby czemu, bo tam szybko mogę wyłapać różne bolączki, cienie itp.
Wiesz kwestia ustawień kamery, doboru światła, barwy. Ja ustawiam to ręcznie. Kwestia też jaki ma być kościół w jakiej formie.
Nigdy nie doświetlałem kościół w dzień, w zasadzie nie przypominam sobie, żebym doświetlał. Filmowałem niegdyś w kościele, gdzie na pierwszy rzut oka był ciemny. Przed moim ślubem był inny. Facet się doświetlał, kamera Sony(jaka nie pamiętam).
Ustawiłem barwę, balans i czułość. Zero ziarna, ładny film. Piękne naturalne kolory. Kościół z czerwonej cegły.

Zoomowanie jak to określiłeś. Ja tam latam po sali, jak Atomowy Bold. Sale są różne. Często na pół ciemne i w tedy jest problem. Wolę podejść. Zoom owszem ale do ujęć np. do jakiegoś clipu weselnego. Filmowałem w katedrach. Potrafiłem być na chórze i uzyskać czysty obraz na zoomie. Kwestia ustawień. Ja w zasadzie filmuje na maualu. Jedynie jak potrzebuje szybkiego filmowania, jestem w locie ustawiam Focus na auto ;]. Zoom w kościele, owszem. Wystarczy popatrzeć jak pada światło.


poniedziałek, 3 lutego 2014, 11:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2006
Post Re: akie ustawienia przy zmiennej pogodzie
Jaromirek23 napisał(a):
(...) nie zoomować bo wartości przysłony wariują i to pewnie daję efekt zaciemnienia.

Nie wariują, tylko się zmieniają z długością ogniskowej. Obiektyw nie ma stałego światła, więc im dłuższa ogniskowa, tym większa przysłona.


poniedziałek, 3 lutego 2014, 12:08
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 15:53
Posty: 83
Post Re: akie ustawienia przy zmiennej pogodzie
Dzięki piękne wszystko jasne :-) Przepraszam za nie jasne wypowiedzi ale jeszcze mi się te wszystkie pojęcia i wartości kłębią ... Ale powoli do przodu .


poniedziałek, 3 lutego 2014, 16:34
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2010, 13:19
Posty: 162
Post Re: akie ustawienia przy zmiennej pogodzie
Co do XF100, to ja na razie tez nie daję rady. Z mojej praktyki wynika że kamera jest bardzo ciężka, Do wesel, przede wszystkim ma mało manualu na wierzchu, obiektyw zaraz po lekkim zoomie ciemnieje, w ciemniejszych miejscach (na sali) obraz traci na wartości (kamera chyba wchodzi w podczerwień - zieleń). Pisałem już o niej na forum, poszukaj. Chyba, że kolega wyżej potrafi pomóc ją okiełznać :)

_________________
HP DV7 i7, 8GBram, 240SSD, 1TB, Edius, PANSONIC HMC151 i wiele wiele drobiazgów...


poniedziałek, 3 lutego 2014, 16:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: akie ustawienia przy zmiennej pogodzie
slawekHD napisał(a):
Co do XF100, to ja na razie tez nie daję rady. Z mojej praktyki wynika że kamera jest bardzo ciężka, Do wesel, przede wszystkim ma mało manualu na wierzchu, obiektyw zaraz po lekkim zoomie ciemnieje, w ciemniejszych miejscach (na sali) obraz traci na wartości (kamera chyba wchodzi w podczerwień - zieleń). Pisałem już o niej na forum, poszukaj. Chyba, że kolega wyżej potrafi pomóc ją okiełznać :)

Chodzi Ci o wagę (1120g) :mrgreen: czy sposób obsługi?
Co rozumiesz że ma mało manualu na wierzchu, co takiego z manualnych ustawień niezbędnych do nagrywania ma schowane?
Co do obiektywu jak już napisano nie ma stałego światła więc wraz ze zmianą ogniskowej zmienia się przysłona to raczej oczywiste.
Co do dużej ilości zieleni to proponuję w ustawieniach kamery ująć trochę zieleni i będzie git.
Ogólnie kamery canona zawsze wymagały od użytkownika trochę więcej umiejętności. Kiedyś nagrywałem xm-2 i tylko jak dopasowałem wszystkie parametry obrazek był super :wink:

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


poniedziałek, 3 lutego 2014, 22:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 stycznia 2010, 23:56
Posty: 404
Post Re: Jakie ustawienia przy zmiennej pogodzie
Przy standardowym ustawieniu obrazu kamera idzie troszkę pod zieleń ale jak pisze kolega kazikmaly wystarczy tylko w ustawieniach ująć troszkę tej zieleni i jest bez zastrzeżeń. W tym modelu mamy wiele ustawień w obrazie od koloru po stopień odszumiania itd.. Co do funkcji manualnych to chyba koledze chodzi o np przełączanie pomiędzy wartościami gain bo mamy tam jeden przycisk którego przyciśniecie zmienia wartość gain, ta samo chyba jest z WB ale z czasem da się do tego przyzwyczaić. AF/MF jest przycisk i mprzyciśnięciem możemy zablokować ustawienie ostrości, ponownie naciskając włączamy (lepiej jak w AC130 bo tam jest przełącznik który dosyć topornie pracuje). Jest jeden pierścień który możemy przełączać pomiędzy przesłoną, focusem a zoomem. Do sterowania przysłoną jest też małe pokrętełko. Nie jest żle z tą obsługą w trybie manual.

Co do zmiennych warunków oświetleniowych gdzie słońce chowa się i po chwili wychodzi zza chmur to jeśli bym sobie nie radził w manualu to ustawiłbym kam w automatyczną ekspozycję. Możesz też potestować z ustawieniami czasu reakcji automatyki na zmianę oświetlenia.

_________________
Doświadczenie: HMC151, XF100, AC130, AF101, GH3, 5dMKII, 6D


czwartek, 6 lutego 2014, 23:45
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2011, 18:44
Posty: 184
Post Re: Jakie ustawienia przy zmiennej pogodzie
Dziś byłem na polowaniu Dian. Filmowałem XF 100 i panowie. Tak na chłopski rozum. Ktoś tu ma problemy, przy zoomie ciemnieje obraz, zmienia się światło. Np. skacze z 1.8 na 2.6 ?
Przecież można to zablokować. Specjalnie na swoje potrzeby przesterowałem sobie obraz. Automat ucinał mi na AF4.0. Przechodzę na manual i ustawiłem sobie pod swoje oko np. F.2.8 i nawet jak zooma robiłem, parametr ten się nie zmieniał a obraz nie ciemniał.


Ostatnio edytowano sobota, 8 lutego 2014, 20:37 przez ClearSky, łącznie edytowano 1 raz

sobota, 8 lutego 2014, 20:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Jakie ustawienia przy zmiennej pogodzie
ClearSky napisał(a):
Dziś byłem na polowaniu Dian. Filmowałem XF 100 i panowie. Tak na chłopski rozum. Ktoś tu ma problemy, przy zoomie ciemnieje obraz, zmienia się światło. Np. skacze z 1.8 na 2.6 ?
Przecież można to zablokować. Specjalnie na swoje potrzeby przesterowałem sobie obraz. Automat ucinał mi na AF4.0. Przechodzę na manual i ustawiłem sobie pod swoje oko np. F.2.8 i nawet jak zooma robiłem, parametr ten się nie zmieniał a obraz nie ciemniał.

Obiekt na sali ciemnieje po zoomie. Wystarczy zablokować i po sprawie.


Bo szkło w canon xf 100 ma takie parametry
Lens 10x HD Zoom
4.25-42.5mm (30.4-304mm, 35mm equivalent)
f/1.8-2.8
58mm Filter Diameter

A spróbuj zablokować przysłonę na wartości 1.8 :mrgreen:

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


sobota, 8 lutego 2014, 20:36
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2011, 18:44
Posty: 184
Post Re: Jakie ustawienia przy zmiennej pogodzie
Przesłonę blokowałem o wartości 2.2. Chciałem uzyskać pewien efekt. Robiłem zoom na panią, max zoom. Śnieg i rośliny dały dość ciekawy efekt kolorów, przesłona pozostała na 2.2. Wykorzystam pewnie w clipie ;].
Fakt w pomieszczeniu obraz lekko ciemnieje. Udało mi się lekko oszukać elektronikę. Może jednak filmuje tak by ominąć ten efekt ciemnienia ?
Wolnej chwili sprawdzę to. W tej chwili nie jestem w stanie myśleć. Trzeba iść na piwo i opowiedzieć jak Diany polowały ;].


sobota, 8 lutego 2014, 20:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 stycznia 2010, 23:56
Posty: 404
Post Re: Jakie ustawienia przy zmiennej pogodzie
ClearSky napisał(a):
Przesłonę blokowałem o wartości 2.2. Chciałem uzyskać pewien efekt. Robiłem zoom na panią, max zoom. Śnieg i rośliny dały dość ciekawy efekt kolorów, przesłona pozostała na 2.2. Wykorzystam pewnie w clipie ;].
Fakt w pomieszczeniu obraz lekko ciemnieje. Udało mi się lekko oszukać elektronikę. Może jednak filmuje tak by ominąć ten efekt ciemnienia ?
Wolnej chwili sprawdzę to. W tej chwili nie jestem w stanie myśleć. Trzeba iść na piwo i opowiedzieć jak Diany polowały ;].

Boże ty widzisz a nie grzmisz! :-)

_________________
Doświadczenie: HMC151, XF100, AC130, AF101, GH3, 5dMKII, 6D


niedziela, 9 lutego 2014, 15:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 stycznia 2010, 23:56
Posty: 404
Post Re: Jakie ustawienia przy zmiennej pogodzie
lukasz8402 napisał(a):
ClearSky napisał(a):
Przesłonę blokowałem o wartości 2.2. Chciałem uzyskać pewien efekt. Robiłem zoom na panią, max zoom. Śnieg i rośliny dały dość ciekawy efekt kolorów, przesłona pozostała na 2.2. Wykorzystam pewnie w clipie ;].
Fakt w pomieszczeniu obraz lekko ciemnieje. Udało mi się lekko oszukać elektronikę. Może jednak filmuje tak by ominąć ten efekt ciemnienia ?
Wolnej chwili sprawdzę to. W tej chwili nie jestem w stanie myśleć. Trzeba iść na piwo i opowiedzieć jak Diany polowały ;].

Boże ty widzisz a nie grzmisz! :-)

Przemyśl to na spokojnie bo to jest niemożliwe.

_________________
Doświadczenie: HMC151, XF100, AC130, AF101, GH3, 5dMKII, 6D


niedziela, 9 lutego 2014, 15:58
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 15:53
Posty: 83
Post Re: Jakie ustawienia przy zmiennej pogodzie
No fajnie się temat rozwinął ale ... co z tym doświetlaniem , wiem że najlepiej to sprawdzić samemu ale chciałbym poznać wasze opinie gdzie znajduje się punkt krytyczny gdzie jednak należy tej lampy użyć , osobiście nie jestem fanem doświetlania jednak w firmie której pracowałem szef zawsze kazał świecić ? Dodam że wtedy pracowałem na Panasonic lecz nie pamiętam modelu.Analizowałem teraz po dłuższej przerwie w filmowaniu film który wtedy był kręcony i masakra dziś bym tego psu nie dał do oglądania z tąd wszystkie pytania . Żona zasuwa z foto i aż do ciemnej sali spokojnie sobie radzi bez lamy i zdjęcia są naturalne i nie ma blachy na twarzach no ale est ten moment na sali że jednak trzeba użyć lampy.
Pozdrawiam


niedziela, 9 lutego 2014, 19:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 14:48
Posty: 341
Post Re: Jakie ustawienia przy zmiennej pogodzie
Pytanie jest tak ogólne a ty się spodziewasz szczegółowej odpowiedzi.... Jest tyle różnych zależności i to ty musisz :!: umieć ocenić czy potrzebujesz dodatkowego oświetlenia i ile go potrzebujesz. Na podstawie obrazu w wizjerze (lub ekranie) powinieneś to wiedzieć. Ja na przykład wspomagam się zebrą i nie mam żadnego problemu z określeniem czy użyć dodatkowego oświetlenia. Jak pewnie zauważyłeś w różnych telewizjach nawet programy realizowane przy świetle słonecznym są doświetlane. Ale wesele to nie plan filmowy, tutaj trzeba reagować szybko i skutecznie, nie ma czasu na duble. Nie wiem jak długo zajmujesz się filmowaniem ale po roku (a nawet dużo wcześniej) powinieneś już umieć właściwie ocenić jak ustawić ekspozycję i jak prawidłowo doświetlić plan jeśli tego wymaga (mam na myśli wszelkie ustawienia manualne). Pisałem już wcześniej próby, próby i jeszcze raz próby. W przeróżnych warunkach, w dzień w nocy itp. Później to oglądaj i patrz ile brakuje do tego co powinieneś osiągnąć. Życzę sukcesów.


niedziela, 9 lutego 2014, 22:39
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2011, 18:44
Posty: 184
Post Re: Jakie ustawienia przy zmiennej pogodzie
lukasz8402 napisał(a):
]
Przemyśl to na spokojnie bo to jest niemożliwe.


10 powiedziało że jest to niemożliwe. Przyszedł jeden i zrobił. Następnym razem pokażę fragment filmiku, oraz nagram parametry które widać na wyświetlaczu. Jak się zajmę tym filmikiem, odnajdę klip to dam wam do pokazania.

Jaromirek23 kwestia wyczucia. Kolega z konkurencji widział mój film z jednego wesela. Stwierdził że ogarniam temat tamtej sali. Filmowałem na sali, która jest dzika dla filmowców jak i fotografów. To nie jest tylko moja opinia. Część z niej jest ładnie doświetlona, część ma lustra. Okna są po z pupy strony. Film wychodzi mi tam dobrym, bo wiem jak się ustawić. Jak kapela ma dobre światełka, to nie trzeba się doświetlać. Kolega który filmuje od lat, miał tam problem. Filmował lustrami, bez doświetlenia się nie dało. Owszem jak zostawią tylko światła na ścianach. Bez doświetlania się nie da filmować. Trzeba wiedzieć kiedy.


poniedziałek, 10 lutego 2014, 09:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL