|
Teraz jest niedziela, 15 grudnia 2019, 04:47
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
Dźwięk na sali weselnej - mikroport vs. ntg2
Autor |
Wiadomość |
Snake
Stały bywalec
|
 Dźwięk na sali weselnej - mikroport vs. ntg2
ahoj filmowcy,
na przyszłym weselu zamierzam nagrać dźwięk z 2 źródeł - wbudowanego w kamerę ax 2000e mikrofonu oraz... no właśnie. Mam do wyboru albo bezprzewodowo podłączony rode ntg2 ustawiony na statywie w kącie sali w stronę zespołu weselnego [pytanie czy nie lepiej kierować w sufit, żeby był zbierany odbity dźwięk z sufitu, a nie z głośników, żeby uniknąć przesteru], albo przypięty gdzieś w połowie sali mikroport sennheiser ew 100 g3. Oczywiście poziom dźwięku na kamerce ustawiony w okolicach 50 - 75% skali.
Doradźcie, który zestaw może dać lepsze efekty, ewentualnie czy dobrze obmyśliłem rozmieszczenie mikrofonu/mikroportu.
Do tej pory najlepiej mi się sprawdzał dźwięk z kamery fx1000e, która była w rękach drugiego operatora, ale w przypadku tego wesela będę pracował sam, a kamery samej na statywie raczej nie zostawię.
|
środa, 9 lipca 2014, 18:58 |
|
 |
slavid
Aktywny bywalec
|
 Re: Dźwięk na sali weselnej - mikroport vs. ntg2
W kacie sali możesz nagrać taki dźwięk, ze raczej go nie wykorzystasz (odgłosy bawiących się ludzi itp). Pomyśl może o rejestratorze - można nagrywać dźwięk z wbudowanych mikrofonów i jednocześnie liniowo. Masz wtedy do dyspozycji 3 ścieżki dźwiękowe zupełnie niezależnie.
|
czwartek, 10 lipca 2014, 11:36 |
|
 |
Snake
Stały bywalec
|
tak, zakup rejestratora mam w planach, jednak jeszcze fundusze mnie trzymają. Natomiast odgłosy bawiących się ludzi są chyba dosyć naturalnym zjawiskiem [i chyba nawet pożądanym] na weselu.
Spróbuję najwyżej przybliżyć mikrofon bardziej do kolumn, wtedy powinna być większa przewaga dla muzyki, aniżeli odgłosów zabawy gości.
|
czwartek, 10 lipca 2014, 11:47 |
|
 |
slavid
Aktywny bywalec
|
Właśnie to miałem na myśli. Jeżeli nie mogę się wpiąć w mixer to ustawiam rejestrator blisko kolumny (lub na niej) pod warunkiem, że wszystkie instrumenty idą przez kolumny. Zresztą dla mnie to tylko uzupełnienie bo mój mikrofon jest bardzo dobrej jakości i dźwięk z niego jest znakomity.
|
piątek, 11 lipca 2014, 22:57 |
|
 |
VideoKamerowanie
Nowy
|
Ja też raczej używam swojego mikrofonu. Lepiej zainwestować w bardzo dobry mikrofon niż przejmować się w którym miejscu ustawić rejestrator. A co do odgłosów bawiących się ludzi to jest to niemalże obowiązkowe. Widziałem kiedyś nagranie kiedy dźwięk był zastąpiony i wyglądało to nienaturalnie. Ludzie śpiewali, a wcale ich nie było słychać. Moim zdaniem całkiem dobra produkcja poszła w gromy, bo filmu nie dało się oglądać. Ale może są ludzie, którym się to podoba.
|
sobota, 19 lipca 2014, 20:29 |
|
 |
Snake
Stały bywalec
|
Ostatecznie wyszło tak, że dźwięk z rozłożonego NTG2 na statywie w kącie sali nagrał się fajnie, ale szlag go trafił, bo za daleko był odbiornik (miałem podłączony NTG2 do kostki bezprzewodowej Sennheisera). No i sprawa taka, że co kilkadziesiąt sekund słychać trzask  . W każdym razie, jak zwykle niezawodny okazał się dźwięk z Soniaka HDR-1000E i wszystko gra, ale na przyszłość będę uważał.
|
poniedziałek, 21 lipca 2014, 21:31 |
|
 |
michael777
Bywalec
Dołączył: piątek, 2 czerwca 2006, 15:56 Posty: 47 Lokalizacja: południe
|
Dziś idziemy na wesele z dwoma kamerami. Dwa zestawy sennheiser G2 i G3 + dwa mikrofony. Jeden zestaw liniowo pod mikser G2, drugi pod głośnik G3. Jeden mikrofon kierunkowy na kamerze i jeden na sali zbierający ogół. Wesele dość duże ok. 300 osób, sala duża także myśle ze powinno byc ok z dzwiekiem.
|
sobota, 27 września 2014, 10:10 |
|
 |
Sreg
Aktywny bywalec
|
Nie wiem czy NTG2 jest dobrym mikrofonem na sale zabawną. Ja mam NTG2 i NTG 3 są to typowe mikrofony kierunkowe, które przy głośnym dźwięku dostają przesteru. Na sali używam NT 55, który nigdy jeszcze nie nagrał przesteru. Niemniej ja na sali zawsze mam rejestrator wpięty w mikser i do tego mikrofon NT55, który rejestruje mi otoczenie sali, które potem dodaję w montażu jako miks.
_________________ Apple Mac Pro 12-Core/ Xeon/16GB/Intesity Pro/GTX680 Apple MacBook Pro 15.4 Retina Final Cut, Sony Vegas 9, 10, 11, 12 Sony PXW-X320,Sony PMW300K2 , Canon C-100, Panasonic Z10000 3D, Sony A7SII Transmisje internetowe streaming wideofilmowanie
|
czwartek, 2 października 2014, 13:13 |
|
 |
Star
Aktywny bywalec
Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59 Posty: 1672 Lokalizacja: Ruda Śląska
|
VideoKamerowanie napisał(a): Ja też raczej używam swojego mikrofonu. Lepiej zainwestować w bardzo dobry mikrofon niż przejmować się w którym miejscu ustawić rejestrator.
Nawet topowy mikrofon nie zastąpi rejestratora. Najlepszy efekt daje mix z tych dwóch urządzeń. Najwygodniej to się robi na rejestratorze rejestrującym równocześnie 2 linie stereo, ale mnie wystarcza sygnał z sumy wzmacniacza (miksera) na rejestrator + audio z kamery. Oczywiście najwygodniej jest filmować całe bloki taneczne bez przerwy aby zminimalizować liczbę ścieżek do synchronizacji, ale ten sposób raczej nie jest dla tych, którzy nagrywają na kasetkach.
_________________ 2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.
|
czwartek, 2 października 2014, 13:49 |
|
 |
slavid
Aktywny bywalec
|
Star, wyjaśnij czemu nie można nagrywać całych bloków na kasetkach?
|
piątek, 3 października 2014, 11:16 |
|
 |
michael777
Bywalec
Dołączył: piątek, 2 czerwca 2006, 15:56 Posty: 47 Lokalizacja: południe
|
Cytuj: Lepiej zainwestować w bardzo dobry mikrofon niż przejmować się w którym miejscu ustawić rejestrator. Cytuj: Oczywiście najwygodniej jest filmować całe bloki taneczne bez przerwy aby zminimalizować liczbę ścieżek do synchronizacji Ustawienie rejestratora to najmniejszy problem, problem zaczyna się wtedy gdy zespół muzyczny gra bardzo źle - wtedy pojawiają się schody. Z sennheiserem nie trzeba nic synchronizować.
|
piątek, 3 października 2014, 12:00 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|