Teraz jest czwartek, 20 września 2018, 16:42




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 problem z edytorami video 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 9 czerwca 2014, 20:58
Posty: 19
Post problem z edytorami video
Witam,

prosze kogos madrego o pomoc bo oszaleje lub targne sie na zycie, jeszcze tylko chwila :x Czlowiek by chcial sie zainteresowac obrobka filmow, montazem itd. ale nie moze byc normalnie.

Kupilem laptopa - wg zapewnien sprzedawcy "wystarczajacy" do pierwszych krokow w tej dziedzinie. Procek I7, 12 ramu, dwie nvidie 755 SLI, dysk sshd 8gb. Mam troche filmow nagranych czy to gopro hero czy iphonem, i chcialem je zlozyc do kupy.
Problemy zaczely sie gdy przyszlo do wyboru programu. Chcialem pracowac na vegas pro 13, sciagnalem demo ale pliki tna sie w podgladzie jak cholera, 1 klatka na sekunde a czasami w ogole zatrzymuje sie. Program sam sugeruje ustawienia projektu na podstawie pliku wejsciowego wiec tak go zostawilem. Procesor chodzi srednio na 15% podczas odtwarzania, ram i dysk tez nie sa obciazone.
To samo dzieje sie czy to w Vegas Movie studio, czy pinnacle, ale za to w aplikacji gopro studio podglad juz jest plynny. W adobe premiere obraz tez idzie plynnie za to po chwili odtwarzania znika dzwiek.
Szukalem rady w wielu miejscach, probowalem roznych ustawien, formatowalem i instalowalem nowe systemy, usuwalem kodeki itd.itd. Jest to tym bardziej frustrujace ze jakos wszyscy dookola korzystaja z Vegasa i jesli ktos zaklada topik ze mu sie podglad wiesza, to sa to kolesie z 2gb ramu i i3 na pokladzie.
Jeszcze lepszy numer jest taki, ze zdesperowany wzialem ze sklepu nowego hp, z takim samym prockiem, ale slabsza grafika, mniej ramu i zwyklym dyskiem 5400. Po zainstalowaniu Vegas pro filmy w 24 klatkach smigaly, ale te o wyzszej klatce juz ciely. Tak bylo do pierwszego restartu komputera, nastepnego dnia wszystko juz sie cielo. Po recovery systemu do stanu pierwotnego 24 klatki znow chodzily jak zloto, inne nie (czyli tak samo jak bylo za pierwszym razem). Jednak za 4 czy 5tym razem to juz nie pomoglo. Teraz nawet na swiezym systemie wszystkie filmy sie tna.

O co wiec chodzi bo nie kumam? Czy ktos ma jakis pomysl? Czy to jakies ustawienia komputera, czy problem Vegasa?

Z gory dziekuje za ocalenie mojego zdrowia psychicznego.

Michal


poniedziałek, 14 lipca 2014, 21:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: problem z edytorami video
Problem jest po str9nie konfiguraxji systemu i dyskow, chcesz optymalnie ustawic dyski do video to system na jednym, video na drugim, tempy na trzecim. I,sprawdz jak masz w laptopie, moze tez byc problem z kartami jesli ci sie przelaczaja w ramachnoszczedzania energii.


poniedziałek, 14 lipca 2014, 23:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 15 sierpnia 2010, 17:07
Posty: 36
Post Re: problem z edytorami video
Piszesz, że zawsze tnie Ci przy większym klatkażu, tzn przy jakim?
Ja mam laptopa z i5, 4Gb ramu i na edku żaden film HD, również z GoPro, mi się nie tnie.
Sprawdź czy masz zainstalowany QuickTime.
Ustaw stałą wielkość pamięci wirtualnej (plik wymiany) lub w ogóle ją wyłącz.
Nie instaluj zbędnych programów producenta laptopa.

Co takiego kręcisz, że używasz 24 kl/s? Filmy kinowe?
Do typowych zastosowań (oglądanie na TV, do DVD lub Blu-Ray) standardem jest 25 lub 50 kl/s ewentualnie 30 lub 60 kl/s - zależy jaka jest częstotliwość sieci energetycznej w danym kraju.


wtorek, 15 lipca 2014, 01:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 9 czerwca 2014, 20:58
Posty: 19
Post Re: problem z edytorami video
Degenerado napisał(a):
Problem jest po str9nie konfiguraxji systemu i dyskow, chcesz optymalnie ustawic dyski do video to system na jednym, video na drugim, tempy na trzecim. I,sprawdz jak masz w laptopie, moze tez byc problem z kartami jesli ci sie przelaczaja w ramachnoszczedzania energii.


Przenioslem tempa na drugi dysk; z zarzadzaniem energii wszedzie gdzie mozliwe zrobilem max wydajnosc. nie widac poprawy. Piszesz ze to problem systemu i dyskow, ale dlaczego filmy chodza plynnie w adobie lub gopro studio?


PAMPI

Obecnie tnie sie przy kazdym klatkazu - oczywiscie nie 24, tylko tak jak podales 30 i wszystkie wyzsze. Nawet jakis AVIk potrafi sie przyhaczyc.
Praktycznie nie mam zadnych innych programow poinstalowanych, quicktime jest.

PAMPI napisał(a):
Ustaw stałą wielkość pamięci wirtualnej (plik wymiany) lub w ogóle ją wyłącz.


Ile ustawic? Dla obu dysków czy tylko systemowy? Jesli chce wylaczyc zupelnie to mnie ostrzega, moze sie cos zchrzanic?

Dzieki


wtorek, 15 lipca 2014, 22:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 15 sierpnia 2010, 17:07
Posty: 36
Post Re: problem z edytorami video
Pamięć wirtualna ustawiana jest dla systemu, a nie dla dysków.
Jeśli ma się kilka dysków, to lepiej jest ją przypisać do dysku niesystemowego.
Pamięć wirtualna wykorzystywana jest przez system lub programy jeśli brakuje pamięci RAM.
Ja mam 4GB ramu i pamięć wirtualna mam wyłączoną.
Jeśli masz dużo ramu możesz pamięć całkowicie wyłączyć. Niektóre programy wymagają pamięci wirtualnej niezależnie od ilości ram i jeśli jakiś program zgłaszałby jej brak wtedy może wystarczy ustawić na jakimś minimalnym poziomie np. 512 lub 1024. Ważne żeby rozmiar początkowy i maksymalny były takie same.
Tempa przeniosłeś na inny dysk czy inną partycję? Bo jeśli tylko na inną partycję to nie ma to absolutnie sensu.
A może to nie wina konfiguracji systemu lecz Vegasa?


środa, 16 lipca 2014, 14:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 9 czerwca 2014, 20:58
Posty: 19
Post Re: problem z edytorami video
Pozmienialem z ta pamiecia ale nic to nie dalo. Tempa przenioslem na partycje, nie na dysk bo mam jeden.
Nie mam pojecia o co chodzi, byc moze przyczyna jest tak trywialna ze nawet niekomu nie przychodzi do glowy tego zaproponowac. Tak bylo z adobem, kiedy za pierwszym razem chodzil a za drugim juz nie, to zakumalem ze po przejsciu na tryb baterii zaczyna ciac (w vegasie to nie jest przyczyna niestety).
Dziwne jest tylko to ze takie same objawy sa na dwoch roznych komputerach (i dwoch roznych systemach - 7 i 8) i ze pewne programy daja rade a drugie nie. Teraz zainstalowalem jeszcze raz movie studio platinum 13 i jest tak samo zle. Za jakis czas lece do Polski i dam lapka jakiemus bystremu informerowi, moze czegos sie doszuka, a na razie bede probowal dlubac w adobie. BTW - macie jakies doswiadczenia zeby wyrazic opinie na temat porownania tych dwoch programow, ktory lepszy (powiedzmy premiere pro cc 14 i vegas pro 13?).

Dzieki za checi. Jesli oczywiscie ktos jeszcze bedzie chcial rzucic jakims pomyslem bede zobowiazany.

pzdr


środa, 16 lipca 2014, 18:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 452
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: problem z edytorami video
Może pytanie trywialne, ale czy odczuwasz znaczącą różnice pomiędzy lapkiem pracującym na baterii, a podłączonym do prądu?

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


środa, 16 lipca 2014, 21:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 452
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: problem z edytorami video
Mchale napisał(a):
macie jakies doswiadczenia zeby wyrazic opinie na temat porownania tych dwoch programow, ktory lepszy (powiedzmy premiere pro cc 14 i vegas pro 13?).
pzdr


Nikt Ci na to jednoznacznie nie odpowie.
Jednemu się podoba córka, drugiemu teściowa...

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


środa, 16 lipca 2014, 21:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 15 sierpnia 2010, 17:07
Posty: 36
Post Re: problem z edytorami video
Nie obraź się ale po tym zdaniu
Cytuj:
Tempa przenioslem na partycje, nie na dysk bo mam jeden.
odnoszę wrażenie, że raczej kiepsko orientujesz się w informatyce.
Może faktycznie problem jest błahy i fachowiec szybko to załatwi.


środa, 16 lipca 2014, 21:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 9 czerwca 2014, 20:58
Posty: 19
Post Re: problem z edytorami video
crit napisał(a):
Może pytanie trywialne, ale czy odczuwasz znaczącą różnice pomiędzy lapkiem pracującym na baterii, a podłączonym do prądu?


Nie odczuwam, poza wspomnianym faktem spadku wydajnosci podczas pracy na adobie.

PAMPI napisał(a):
Nie obraź się ale po tym zdaniu
Cytuj:
Tempa przenioslem na partycje, nie na dysk bo mam jeden.
odnoszę wrażenie, że raczej kiepsko orientujesz się w informatyce.
Może faktycznie problem jest błahy i fachowiec szybko to załatwi.


Nie obrazam sie; fakt, to zabrzmialo lamersko z mojej strony, nawet nie wiem czemu tak napisalem bo trybilem o co chodzi, pewnie to efekt poweekendowy;) Nie jest tak zle z moja wiedza, chociaz pewnie wiekszosc tutaj wie wiecej ode mnie;) A juz na powaznie to probowalem rozwiazac ten problem z kumplem ktory jest kumaty i na biezaco i tez nie dal rady. Mam jeszcze jednego ziomka, ten to juz jest oszolomem na punkcie komputerow, zobaczymy co on zdiagnozuje.
Poinformuje o rezultatach.


czwartek, 17 lipca 2014, 11:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: problem z edytorami video
A teraz z innej beczki: w Vegasie nad oknem podglądu masz taki przycisk rozwijalny, w którym ustawiasz od "draft" poprzez "preview" do bodajże "full quality" (piszę z pamięci). Tam się ustawia jakość podglądu. Pewnie ustawione masz na maksa? Próbowałeś z niższą jakością? Bo to wpływ ma tylko na podgląd. Jeśli nie używasz podglądu pełnoekranowego, na dużym, zewnętrznym ekranie, ustawienia wyższe niż Preview moim zdaniem większego sensu nie mają.
Spróbuj!

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


poniedziałek, 22 września 2014, 17:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 9 czerwca 2014, 20:58
Posty: 19
Post Re: problem z edytorami video
MKmagic napisał(a):
A teraz z innej beczki: w Vegasie nad oknem podglądu masz taki przycisk rozwijalny, w którym ustawiasz od "draft" poprzez "preview" do bodajże "full quality" (piszę z pamięci). Tam się ustawia jakość podglądu. Pewnie ustawione masz na maksa? Próbowałeś ze niższą jakością? Bo to wpływ ma tylko na podgląd. Jeśli nie używasz podglądu pełnoekranowego, na dużym, zewnętrznym ekranie, ustayższe niż Preview moim zdaniem większego sensu nie mają.ch
Spróbuj!


Zmienialem to i nie bylo roznicy, sadze ze problem lezy gdzie indziej. Szczerze mowiac poddalem vegasa i sciagnalem demo adoba na testy, na razie wyglada to lepiej. Niemniej jednak dzieki za sugestie.

pzdr


środa, 24 września 2014, 21:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1229
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: problem z edytorami video
Mchale, wrzuć na hosta jakiś plik, który Ci wyraźnie haczy w Premierze i Vegasie to przetestujemy. Może wilk jest pogrzebany w formatach.


czwartek, 25 września 2014, 17:20
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 9 czerwca 2014, 20:58
Posty: 19
Post Re: problem z edytorami video
grabos napisał(a):
Mchale, wrzuć na hosta jakiś plik, który Ci wyraźnie haczy w Premierze i Vegasie to przetestujemy. Może wilk jest pogrzebany w formatach.


Dobry pomysl, wrzuce cos kolo weekendu ale najpierw zrobie format bo zlapalem chyba jakies dziadostwo;/
Tak w ogole to zainstaluje jeszcze raz vegasa na swiezym systemie bez instalowania czegokolwiek innego, zrobie test i podam wyniki krok po kroku, moze to bedzie pomocne.
Pampi (kilka postow wyzej) dostal ode mnie przykladowy klip i nie zauwazyl nic szczegolnego (thx raz jeszcze;) - ale chetnie skorzystam z dodatkowej pomocy!

Dzieki za inicjatywe Grabos, pzdr!


czwartek, 25 września 2014, 21:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 16 lutego 2014, 17:45
Posty: 31
Post Re: problem z edytorami video
Nie uważasz, że mocno średnim pomysłem było zakupienie pod montaż filmów laptopa ?


sobota, 15 listopada 2014, 18:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL