Teraz jest sobota, 21 kwietnia 2018, 17:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Film z wesela - problem z kodekiem 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 23 lutego 2016, 16:10
Posty: 32
Post Film z wesela - problem z kodekiem
Witam serdecznie.

Mam taki nietypowy problem. 3 lata temu miałem ślub. Firma która zrobiła mi film z wesela nie wywiązała się ze zlecenia i przez te 3 lata nie zrobiła mi filmu. Jedyne co udało mi się uzyskać od nich to "surówka" filmu z wesela.

Chciałem samodzielnie spróbować to jakoś edytować lub chociaż zobaczyć czy to co mi dali to jest mój film :(

Firma już nie istnieje i nie mam kompletnie kontaktu z tą firmą :(



Mam takie pliki "surówki" (w sumie 180GB): http://serwer1356363.home.pl/tape1-2.mov


Problem w tym że nie idzie tego otworzyć :( Komputer odtwarza mi tylko pierwsze parę sekund filmu.... Potem się "zacina".



Czy mógłby mi ktoś pomóc z odtworzeniem tego filmu?



Bardzo, ale to bardzo proszę o pomoc,

Northwest


Ostatnio edytowano wtorek, 23 lutego 2016, 16:33 przez northwest, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 23 lutego 2016, 16:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1621
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Film z wesela - problem z kodekiem
Zainstaluj lub zaktualizuj Quicktime i spróbuj odtworzyć. Jeśli nie będzie odtwarzał prawidłowo, to znaczy, że masz za słaby komputer na ten materiał (prawdopodobnie FULL HD 50p)

http://www.apple.com/pl/quicktime/download/

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


wtorek, 23 lutego 2016, 16:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 23 lutego 2016, 16:10
Posty: 32
Post Re: Film z wesela - problem z kodekiem
Mam wersję testową Adobe Premiere.
Jak nagram ten QuickTime to ten Adobe zacznie mi czytać to Video?


wtorek, 23 lutego 2016, 16:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Film z wesela - problem z kodekiem
jaki problem z kodekiem, ten film podwieszony jest urwany, ściąga się z tego kilkanaście sekund i te kilkanaście sekund działa

chyba że to Ty odciąłeś ten kawałek...


wtorek, 23 lutego 2016, 16:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 592
Post Re: Film z wesela - problem z kodekiem
U mnie to normalnie działa, jest slider po spinkach.
I to raczej jest max 50i bo widać przeplot.
Mam quicktime'a, odtwarzałem w media player classic.

A Gspot mówi, że to jest 1440x1080, więc jakieś HDV :)

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


wtorek, 23 lutego 2016, 16:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Film z wesela - problem z kodekiem
darmowy media coder to łyka i konwertuje do czego potrzeba


wtorek, 23 lutego 2016, 16:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1893
Lokalizacja: Opole
Post Re: Film z wesela - problem z kodekiem
Plik ma 12 sekund i nie wygląda na urwany.

Cytuj:
Format : QuickTime
Format/Informacja : Original Apple specifications
Rozmiar pliku : 94,5 MB
Czas trwania : 12s 360ms
Rodzaj całkowitej przepływności bitów : Zmienna
Całkowita przepływność bitów : 64,2 Mb/s
Zdekodowana data : UTC 2012-10-02 18:16:32
Znakowana data : UTC 2012-10-02 18:16:32
Biblioteka zapisująca : Apple QuickTime

Wideo
ID : 1
Format : AIC
ID kodeka : icod
ID kodeka/Informacja : Apple Intermediate Codec
Czas trwania : 12s 360ms
Source_Duration/String : 12s 840ms
Rodzaj przepływności : Zmienna
Przepływność bitów : 60,6 Mb/s
Szerokość : 1.440 pikseli
Width_CleanAperture/String : 1.416 pikseli
Wysokość : 1.080 pikseli
Height_CleanAperture/String : 1.062 piksele
Proporcje obrazu : 16:9
DisplayAspectRatio_CleanAperture/String : 16:9
Tryb wyświetlania klatek : Stały
Szybkość wyświetlania klatek : 25,000 kl/s
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bitów
Rodzaj skanu : Z przeplotem
Kolejność skanu : Górne pole wpierw
bity/(piksele*ramki) : 1.558
Rozmiar strumienia : 89,3 MB (94%)
Source_StreamSize/String : 92,2 MB (98%)
Język : Angielski
Zdekodowana data : UTC 2012-10-02 18:16:32
Znakowana data : UTC 2012-10-02 18:16:32
colour_primaries : BT.709
transfer_characteristics : BT.709
matrix_coefficients : BT.709

Audio
ID : 2
Format : PCM
Ustawienia formatu, bez endiana : Big
Ustawienia formatu, znak : Signed
ID kodeka : twos
Czas trwania : 12s 360ms
Source_Duration/String : 12s 840ms
Rodzaj przepływności : Stała
Przepływność bitów : 1.536 Kb/s
Kanały : 2 kanały
Częstotliwość próbkowania : 48,0 KHz
BitDepth/String : 16 bitów
Rozmiar strumienia : 2,26 MB (2%)
Source_StreamSize/String : 2,35 MB (2%)
Język : Angielski
Zdekodowana data : UTC 2012-10-02 18:16:32
Znakowana data : UTC 2012-10-02 18:16:32



To po prostu Applowskie HDV. Instalacja Quick Time powinna rozwiązać problemy. Ja mam Kazaa, ale w Premiere może zrobić Ci bałagan.
Niezaleznie od edytora projekt w 1440x1080 50i stereo. Jak zamierzasz ingerować kolorystycznie to można w 10bit i takie tam...
Zleć to komuś chyba że masz zapał do nauki.

_________________
Obrazek


wtorek, 23 lutego 2016, 16:54
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 23 lutego 2016, 16:10
Posty: 32
Post Re: Film z wesela - problem z kodekiem
Dziękuję bardzo. Czyli po instalacji tego: http://www.apple.com/pl/quicktime/download/

Te programy Video odtworzą mi to bez problemu?:)


wtorek, 23 lutego 2016, 17:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Film z wesela - problem z kodekiem
nie


wtorek, 23 lutego 2016, 17:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1893
Lokalizacja: Opole
Post Re: Film z wesela - problem z kodekiem
No właśnie sprawdziłem w edytorze. Niestety. To jakiś Applowski kodek i coś go na Windows nie mogę wygooglować...

EDIT
Ale jest w paczce Kazaa, playery mi odtwarzają, vlc z własnymi kodekami również, ale edytor(w moim przypadku Edius) ma własne.

_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano wtorek, 23 lutego 2016, 17:36 przez robertnik, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 23 lutego 2016, 17:25
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 23 lutego 2016, 16:10
Posty: 32
Post Re: Film z wesela - problem z kodekiem
kurczę :/ czyli ktoś z apple musiałbym mi przerobić ten filmik?


wtorek, 23 lutego 2016, 17:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Film z wesela - problem z kodekiem
Degenerado napisał(a):
darmowy media coder to łyka i konwertuje do czego potrzeba


zacytuję sam siebie .... można ustawić cały folder na raz


wtorek, 23 lutego 2016, 17:35
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4453
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Film z wesela - problem z kodekiem
robertnik napisał(a):
No właśnie sprawdziłem w edytorze. Niestety. To jakiś Applowski kodek i coś go na Windows nie mogę wygooglować...

...i słusznie, bo apple intermediate codec najpierw trzeba zamienić w maszynce Apple na H264 (QT), lub chociaż na Pro Res...

Ech - Mediacoder. :D i dobrze.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 23 lutego 2016, 17:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 23 lutego 2016, 16:10
Posty: 32
Post Re: Film z wesela - problem z kodekiem
możesz polecić jakiś program do zamiany z tego applowskiego formatu na jakiś Windowsowy (jeśli to możliwe to bez utraty jakości)?

Moja kuzynka ma macbooka - poproszę ją o tą zamianę :)


wtorek, 23 lutego 2016, 17:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Film z wesela - problem z kodekiem
http://thechristianmanifesto.com/loudbr ... cepalm.jpg
:?:
http://cnet3.cbsistatic.com/hub/i/r/201 ... cepalm.jpg
edit kotin :mrgreen:


wtorek, 23 lutego 2016, 17:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL