Teraz jest środa, 25 kwietnia 2018, 23:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 ślub wesele rejestrator 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 763
Lokalizacja: Polska
Post ślub wesele rejestrator
Nurtują mnie ostatnio dwa problemy.
1. kościół : coraz częściej po remontach ten rancik ( nie wiem jak to w nomenklaturze budowlano sakralnej nazwać - tam gdzie kończy się boazeria i zaczyna ściana - na którym dotychczas podstawiałem pod głośnik mój rejestrator ( Tascam DR07) jest coraz cieńszy i bezpieczeństwo położonego tak tascama jest ... średnie. Używałem dotychczas takiego statywiku co to i stać może i dokręcić go do rantu można - jak imadełko. Ma głowiczkę kulową więc manipulując nim można było ustawić mikrofony tascama w kiernku głośnika i było OK. Było, bo coraz częściej spotykam te ranciki cieniutkie i do tego wyprofilowane tak, że rejestrator się niebezpiecznie zsuwa.
Czy rozwiązanie jakie mi przyszło do głowy Audiotechnika ATR 3350 na 6m kabelku, gdzie mikrofon byłby mocowany na samym głośniku gumką ma sens/jest dobre?

2. Sala weselna : coraz częściej zdarza się że do miksera wpięty jest wokal+klawisze+gitara i nic więcej. Bas idzie osobno, pałki i tak słychać :) więc zgrywanie przez mikser mija się z celem. Czy dobrym rozwiązaniem byłoby dokupienie do DR07 urządzenia które pozwoli podpiąć do niego mikrofony po XLR i ustawienie ich ( piszę ich bo mam na stanie zestaw Behringera C2) gdzieś w okolicy 1-2 m od głośników i rejestrowanie muzyki? Takie rozwiązanie "zrobiło by" mi też dźwięk np podczas góralskich oczepin ( skamlałem tu kiedyś o pomoc w ratowaniu dźwięku z kamery) gdzie miki ustawione były by na grającą analogowo kapelę.
W drugim przypadku nie chodzi o profesjonalny/studyjny zapis i emisję dźwięku, lecz o przyzwoitą rejestrację akceptowalną przez normalnego klienta.

_________________
OSX 10.12 - FCPX -HMC151 do sprzedania - C100 - GH2 - TascamDR07


poniedziałek, 29 lutego 2016, 14:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 14:48
Posty: 341
Post Re: ślub wesele rejestrator
Ja montuje rejestrator bezpośrednio do głośnika w kościele za pomocą taśmy - rzepa, ale ja używam H4n i dlatego na sali również mogę korzystać z mikrofonów jak i linii jednocześnie więc nie straszne mi kapele co nie dają wszystkiego na sumę.


poniedziałek, 29 lutego 2016, 15:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1893
Lokalizacja: Opole
Post Re: ślub wesele rejestrator
Każdy ma jakieś własne rozwiązanie. Z tego co montuję i widzę co wychodzi całkiem dobrze to normalny statyw z mikrofonem kierunkowym. Jak głośnik wysoko można coś dokręcić(monopod, statyw na mikrofon). To że nie wszystkie instrumenty są wpięte nie przeszkadza specjalnie. Mieszaj dźwięk z kamer. Przy okazji nie wygląda głupio jak w kadrze ruszają ustami a nic nie słychać...

_________________
Obrazek


poniedziałek, 29 lutego 2016, 15:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 592
Post Re: ślub wesele rejestrator
Dodajmy do tego fakt, że większość zespołów oszukuje i gra "z minidysku" :)
I cała szopka z próbą "poprawnego ustawienia mikrofonu" nie jest nic warta.
To jest dopiero ubaw po pachy, jak zespół się nagłaśnia, stroi, kombinuje, gra tak głośno, że własnych myśli nie słychać a w linii pięknie słychać studyjnie poprostowane wokale :]
Rekordziści, jakich widziałem, mieli nagranego "Rudego", w którym na żywo krzyczeli tylko aktualne imię młodego :D

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


poniedziałek, 29 lutego 2016, 15:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1893
Lokalizacja: Opole
Post Re: ślub wesele rejestrator
A co Ci do tego i tak trzeba to nagrać. Czasem bywa że nie mają wyjścia z miksera i to jest problem bez dobrego rozwiązania. Trzeba znaleźć miejsce blisko głośników i najlepiej bez ludzi, a to najczęściej tylko kran i to osobny na mikrofon... Ktoś wozi ze sobą osobny kran na mikrofon?

_________________
Obrazek


poniedziałek, 29 lutego 2016, 15:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 592
Post Re: ślub wesele rejestrator
Nic mi do tego, jest mi najwyżej przykro, że młodzi dali się wydymać, ewentualnie bawi, jak mam humor :)

W sumie nawet nikt nie pyta, czemu słyszy chamski podkład zaklepany perkusją :)

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


poniedziałek, 29 lutego 2016, 15:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 763
Lokalizacja: Polska
Post Re: ślub wesele rejestrator
Dzięki piękne za odzew. Oczywiście że mieszam dźwięk z tym z kamery tak jest bardziej naturalnie. Boję się podwieszać rejestrator rzepem do głosnika, bo niektóre głośniki wiszą na słowo honoru i po dotknięciu mam wrażenie że już nie wrócą na swoje miejsce - stąd pomysł z tym mikiem przypiętym gumką recepturką. Czy ta Audiotechnica przypięta do głośnika da radę ??? Mam kilka imprez w tym sezonie dość daleko od znanych miejsc i nie znam kościołów w których przyjdzie mi pracować, za 100 zł mógłbym mieć alternatywę - o ile mikrofon jest dobry?
Przykład drugi.... tu chodzą mi ciarki po plecach. Mamy taki nowy lokal weselny, sala do tańca 25-30 metrów długości i 3-4m szeroka. Kapela gra z głośników ustawionych przy podeście, audio akceptowalne nawet z samej kamery tak do 7-8 m od sceny, na jej końcu słychać już tylko wyjącego wokalistę i ludzi którzy sobie podśpiewują ( wiem co piszę bo robiłem tam wesele) i trafia się zespół z... powiedzmy niemożnością podpięcia do miksera. Co robić? grać na wbudowane w DR07 elkretowe mikrofoniki, czy na C2 na statywie podłączone przez jakiś moduł XLR+Phantom48V ?
Na tych C2 pracowałem kiedyś jako podstawowych mikach do kamery i dawały piękny dźwięk. Na wbudowane mikrofoniki do DR07 łapię tylko kościół, nigdy nie nagrywałem sali, więc nie mam pojęcia jak wyjdzie.
Przy kablach XLR 5m można by było pokusić się o spuszczemie mikrofonu C2 z góry ...

_________________
OSX 10.12 - FCPX -HMC151 do sprzedania - C100 - GH2 - TascamDR07


poniedziałek, 29 lutego 2016, 15:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1893
Lokalizacja: Opole
Post Re: ślub wesele rejestrator
A kto Ci na to odpowie bez testów. Pogadaj z właścicielem, wproś się na jakąś imprezę(niekoniecznie wesele, gdzie wilkiem będą patrzyć) i porób testy. Albo w zamian nagraj właścicielowi krótką reklamówkę na strone...

_________________
Obrazek


poniedziałek, 29 lutego 2016, 16:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 763
Lokalizacja: Polska
Post Re: ślub wesele rejestrator
Zrobiona msza prymicyjna mikiem wpiętym do rejestratora i przypiętym jednocześnie do głośnika. Jest OK :)

_________________
OSX 10.12 - FCPX -HMC151 do sprzedania - C100 - GH2 - TascamDR07


piątek, 17 czerwca 2016, 18:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 22 kwietnia 2016, 22:33
Posty: 53
Post Re: ślub wesele rejestrator
Co do kościoła, to używam cienkiego, za to wysokiego statywu np taki jak do lamp błyskowych. Nie miałem na razie problemów z dostępem do głośników kościelnych. Stawiam rejestrator w odległości ok 5-10cm od gośnika. W moim przypadku jest to zoom h5, więc ustawiam w ciemno prawie full skale, bo i tak zrobi mi się kopia zapasowa z -10db mniej :)

Co do rejestratora na sali.
Również wpinałem się do konsoli zespołu, ale zrezygnowałem z tego pomysłu jako że niektóre kapele ustawiają na konsoli np.więcej mocy na mikro, i na sali słychać poprawny dźwięk, bo jest głośno huczy itp, ale rejestrator już wyłapuje przestery/trzaski itp. Nie wspominam o tym że faktycznie nie każdy sprzęt mają wpięty, a dwa te proszenie o wpięcie. Nie wszyscy są chętni.
Stawiam po prostu przy głośniku rejestrator i gra gitara :) Wokal i cała reszta jest ok :)


piątek, 17 czerwca 2016, 22:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 610
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: ślub wesele rejestrator
Raz czy dwa wpiąłem sie do miksera i nigdy więcej... osobiście dla mnie to całe wpinanie to można na koncercie czy konferencjach robić. Po wpięciu się do miksera masz "nieme wesele" ludzie sie bawią muzyka leci sobie a emocje? ZERO! Nie słychać nic poza muzyką i wokalem, ciesz sie jeśli ten wokal jest w miarę, bywa też że przez mikser nie idą wszystkie instrumenty. Widziałem kilka prac np zabawy przy stołach, facet ma wpięty rejestrator pod mikser zespół chodzi między stołami a ludzi absolutnie nie słychać a przecież to jest idea zabawy. Jak przyjeżdżam na sale to pierwsze co słyszę od Dj lub zespołu czy sie podpinam pod mikser, jak widać praktyka tego zjawiska duża, nie neguje jej ale trzeba chyba podchodzić racjonalnie, wesele to masowa zabawa w której się uczestniczy i dobrze kiedy słychać ludzi, ciotkę , wujka, czy kumpli młodego. Rejestrator z reguły zbiera około 70-80% czytelnego audio i resztę to tło zabawy i takie proporcje są dla mnie najlepsze.
W moim przypadku używam dwóch rejestratorów jeden w okolicach głośnika na statywie drugi bliżej parkietu, mam wybór którego użyć np podczas tańców a którego podczas np zabaw oczepinowych, mam też bufor bezpieczeństwa gdyby któryś nawali:) mogę miksować dźwięk, jest komfort psychiczny:)
W kościele stawiam na statywie koło głośnika lub przyczepiam się do głośnika takim małym statywem pajączkiem, owijam nogi statywu wokół głośnika :wink:

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


sobota, 18 czerwca 2016, 11:21
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 18 czerwca 2016, 12:06
Posty: 2
Post Re: ślub wesele rejestrator
opamiętajcie się
viewtopic.php?f=3&t=41894


sobota, 18 czerwca 2016, 12:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 763
Lokalizacja: Polska
Post Re: ślub wesele rejestrator
Tak jest opamiętajmy się. Zatrudniajmy dźwiękowców. To nic, że trzeba będzie dopłacić z własnej kieszeni. Albo nie bierzmy zleceń za 2k, bo bez dźwiękowca nie pracujemy. Daj spokój kolego, poza Wawą, Wrockiem, Krakowem są też inne miejscowości i tam też ludzie chcą mieć film z wesela. Jak Ci Deg napisał... nasze kamery rejestrują też dźwięk i umiemy go użyć w filmie. Problemem są sytuacje skrajne. Mam taką salę koszmar w okolicy. Piękna, nowa i długa przy szerokości ok 4-5m ( sam parkiet) Właściciel sali kupił sprzęt muzyczny i kapela przywozi tylko instrumenty. Na tej sali są tylko dwa głośniki przy scenie. Jak stanę na środku sali to słyszę tylko drącego się frontmena i o zgrozo tak samo rejestruje to kamera. Muszę wpiąć rejestrator do miksera, bo..... Mogę również ustawić go przed sceną i rejestrować "elkrecikami" muszę coś wybrać, by mieć muzykę. No chyba, że stanę przed sceną i tak nagram. Chciałbyś, albo Twój "szfagier" taki film?

_________________
OSX 10.12 - FCPX -HMC151 do sprzedania - C100 - GH2 - TascamDR07


sobota, 18 czerwca 2016, 20:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: ślub wesele rejestrator
Mikrofon typu lavalier na długim kabelku podczepiam taśmą do głośnika i jest git. :wink:

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


wtorek, 21 czerwca 2016, 09:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 763
Lokalizacja: Polska
Post Re: ślub wesele rejestrator
Teraz już wiem. Podpiąłem tą Audiotechnikę do głośnika, na gumce i z duszą na ramieniu "zrobiłem" mszę prymicyjną no i przekonałem się organoleptycznie, że jest OK.

_________________
OSX 10.12 - FCPX -HMC151 do sprzedania - C100 - GH2 - TascamDR07


wtorek, 21 czerwca 2016, 15:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL