|
Teraz jest poniedziałek, 25 stycznia 2021, 23:25
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Zoom H6/Canon 7D Mark II - problemy z mik. krawatowym Zoom
Autor |
Wiadomość |
marec
Nowy
|
 Zoom H6/Canon 7D Mark II - problemy z mik. krawatowym Zoom
Dzień dobry wszystkim!  Niedawno nabyłem krawatówkę Zoom: https://www.cyfrowe.pl/zoom-apf-1-akcesoria-p.htmlPodłączam mikrofon krawatowy do złącza mini jack w mikrofonie XY w Zoom H6. Wówczas na ekranie w equalizatorze XY działa tylko jeden kanał X, natomiast drugi Y nie działa. W rezultacie po nagraniu słyszę tylko lewy kanał na słuchawkach. Co ważne, do tego samego złącza jack w mikrofonie XY Zoom H6 podłączam mikrofon „Rode Stereo Videomic Pro Rycote” i tutaj już działają dwa kanały X i Y, co widać na equalizatorze. Podłączam również końcówkę „Rode VXLR mini jack na XLR” do jednego z 4 złączy XLR w ZOOM H6, do tego mikrofon krawatowy i zero reakcji, equalizator nie wykazuje „ruchu poziomów głośności”. W ten sam sposób podłączam „Rode Stereo Videomic Pro Rycote” i już poziom skacze, dźwięk jest. Korzystałem z porad na YouTube, włączyłem w menu ZOOM H6 „Plugin Power” na ON, oraz gdy korzystałem ze złącz XLR opcję Phantom na ON dla każdego z 4 XLR Zoom’a. Dodam, że jak podłączę krawatówkę do karty dźwiękowej komputera i użyję programu do nagrywania, to dźwięk rejestruje się także w jednym kanale. Gdy podłączę krawatówkę do lustrzanki Canon 7D Mark II, po nagraniu dźwięk „gra” tylko w jednym kanale. Krawatówka jest uszkodzona, wadliwa? Proszę o sugestie odpowiedź, Marek
|
czwartek, 14 listopada 2019, 20:18 |
|
 |
Posiwiały
Aktywny bywalec
|
 Re: Zoom H6/Canon 7D Mark II - problemy z mik. krawatowym Zoom
Zadam Ci pytanie pomocnicze:
Czym się różni mikrofon monofoniczny od mikrofonu stereofonicznego?
|
czwartek, 14 listopada 2019, 21:43 |
|
 |
marec
Nowy
|
Posiwiały napisał(a): Zadam Ci pytanie pomocnicze:
Czym się różni mikrofon monofoniczny od mikrofonu stereofonicznego? Ok moja niewiedza, oznacza to, że jest to mikrofon monofoniczny? Wszystkie krawatówki to mono? Czyli w post produkcji należy dodać kanał prawy? Dla "stereo"? Sądziłem, że mikrofon krawatowy na kablu za prawie 300 zł jest w stereo, bo jak przeglądam google występują i stereo? Możesz coś więcej dodać od siebie w tym zakresie? Gość na tym filmiku puka w krawatówkę i ma sygnał w X i Y: https://youtu.be/iMmOkx_aSb8?t=232https://zapodaj.net/cb6b1b6f891f3.png.html
|
czwartek, 14 listopada 2019, 21:54 |
|
 |
Posiwiały
Aktywny bywalec
|
Tak na szybko znalazłem: https://youtu.be/mK2WSCUhlJ4?t=1m55sJa ten model może ze dwa razy w ręku miałem, nie pamiętam - musisz w instrukcji doczytać jakie jest przyporządkowanie wejść do kanałów, czy coś trzeba w mixerze ustawiać. Może odezwie się ktoś używający H6 "na co dzień", bo ja raczej specjalizuję się w innych tematach.
|
czwartek, 14 listopada 2019, 22:48 |
|
 |
jacekxyz
Aktywny bywalec
|
Hmm fachowcem nie jestem, ale troche roznych kabelkow i przejsciowek narobilem (pracujac w tv kablowej) Ten mikrofon zapewne jest mono (bo i po co mikrofon krawatowy mial by byc stereo?) wtyk jak widac na foto jest stereo czyli zapewne posiada zmostkowany drugi kanal, w takim przypadku podlaczasz i powinnien byc dzwiek w obu kanalach bez zadnych dodatkowych kobinacji w ustawieniach, oba kanaly sa takie same, skoro jest w jednym a nie ma w drugim znaczy, ze cos jest nie tak z nim.
|
czwartek, 14 listopada 2019, 23:46 |
|
 |
marec
Nowy
|
Posiwiały napisał(a): Tak na szybko znalazłem: https://youtu.be/mK2WSCUhlJ4?t=1m55sJa ten model może ze dwa razy w ręku miałem, nie pamiętam - musisz w instrukcji doczytać jakie jest przyporządkowanie wejść do kanałów, czy coś trzeba w mixerze ustawiać. Może odezwie się ktoś używający H6 "na co dzień", bo ja raczej specjalizuję się w innych tematach. Dzięki, w pierwszym poście o tym piszę, to co pokazuje facet, czyli włączyłem opcję "Plug in power" na ON. Końcówka mikrofonu jest stereo, powinno grać w obu kanałach.
|
piątek, 15 listopada 2019, 07:43 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|