Teraz jest poniedziałek, 24 września 2018, 19:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Ostrość pierwszy plan, nieostry drugi?? Jak? Pomocy 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 listopada 2003, 20:58
Posty: 197
Post Ostrość pierwszy plan, nieostry drugi?? Jak? Pomocy
Witam serdecznie! Mam problem :)

Posiadam kamere (niestety) Canon MV500i robie nia film amatorski. Potrzebuje zrobic taki efekt ze:

1.Filmuje postac z profilu która siedzi przy stole.
2. Za tą postacia jakies 2 metry dalej stoi gosciu.
3. Che zeby scena zfilmowana była tak ze gosciu siedzacy przy stole jest ostry a ten z tyłu nie( rozmazany) i zeby ostrosc nagle sie zmieniła (oczywiscie płynnie) na goscia stojacego dalej, oczywiscie ten przy stole ma sie zrobic nieostry??
4. Wiem ze kamera ma mozliwosc recznego ustawienia ostrosci ale dziala to w ten sposób ze jak reguluje ja recznie to:

-albo wszystko jest ostre albo nic :) Moze cos nie tak robie??

Prosze o pomoc. Bardzo potrzebuje to zrobic jak najszybciej.

Pozdrawiam.


wtorek, 25 listopada 2003, 19:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 425
Post 
Aby uzyskać efekt, o który pytasz musisz pobawić się głębią ostrości.
Aby uzyskać to o co pytasz trzeba ustawić przysłonę na maksymalne otwarcie (uzyskasz wtedy bardzo małą głębię ostrości). Nie znam możliwości Twojej kamery. Być może aby uzyskać maksymalne otwarcie przysłony będziesz musiał regulować to czasem migawki (wtedy ustaw jak najkrótszy czas). Ustawisz ostrość na osobę, od której ma się rozpocząć ujęcie, a następnie przeostrzyć na tę drugą. I to chyba wszystko.

_________________
hi-rek


wtorek, 25 listopada 2003, 20:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 425
Post 
I jeszcze coś. Jeżeli te "manewry" nie dadzą zadawalających rezultatów to możesz jeszcze zrobić tak, że spróbuj filmować te osoby z jak największej odległości, na długim zoomie. Wtedy też granice głębi ostrości są małe. Lub połączyć te dwie metody.

_________________
hi-rek


wtorek, 25 listopada 2003, 20:10
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 listopada 2003, 20:58
Posty: 197
Post 
Dzieki serdeczne!

Własnie próbuje to o czym mówisz. Mam mozliwosc w kamerze regulacji czasu otwarcia migawki. Jeszcze poczytam instrukcje od kamery :)


wtorek, 25 listopada 2003, 20:41
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 listopada 2003, 20:58
Posty: 197
Post 
:(
Musze powiedziec ze cos kiepsko z tym.

Jesli zmieniam czas migawki to ekran poprostu robi sie albo jasny albo ciemny.

Hi-rek wychodzi tylko taki efekt ale kiedy wykorzystuje maxowy zoom na postac pierwszoplanowa. Wtedy bez uzycia migawki.

Tylko niestety jak robie zoom to wychodzi mi ten efekt ale tylko wtedy gdy zoom robie az tak wielki ze widze tylko głowe postaci pierwszoplanowej a ja chce zeby ja było widac w połowie.

Moze wyszło by to na wiekszej przestrzeni ale niestety w tym pomieszczeniu za mało miejsca :)

Ale i tak dzieki! Moze macie jeszcze jakis pomysł/sposób?


wtorek, 25 listopada 2003, 22:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post film amatorski
Gdy obraz robi się za ciemny to otwieraj przysłonę na maxa rekompensując utratę światła spowodowaną małym czasem naświetlania.


środa, 26 listopada 2003, 02:33
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
jeszcze ja sie wtrace, w kamerce czesto jest przycisk ktory przelancza autofokus na tryb manual i auto, w niektorych modelach jest tez infinty i nalezy po ustawieniu ostrosci na pierwszy plan przycisnac wtedy kamerka ustawi ostrosc na drugi plan. wszystko wymaga rozplanowania odleglosci. pamietaj o oswietleniu, bo kamera rejestruje swiatlo wiec musisz miec dobrze oswietlone oba plany.

pozdrowionka
FStyl


środa, 26 listopada 2003, 11:05
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 425
Post 
Tak jak wspomniałem nie znam tego modelu kamery. Ale coś mi się nie zgadza. Jeżeli zmieniając czas migawki uzyskujesz tylko efekt rozjaśnienia lub zciemnienia obrazu to mogą być dwie przyczyny: 1 - to to, że w tej kamerze nie ma możliwości regulacji przysłony (w co nie wierzę) 2 - że masz już regulację przysłony ustawioną ręcznie na stałą wartość. Musisz to sprawdzić. Reguły pracy z głębią ostrości są mniej więcej takie jak opisałem wcześniej. Musisz pokombinować. No chyba, że kamera nie pozwala na taką ingerencję w proces tworzenia obrazu.
Może popróbuj jeszcze ze zwiększeniem odległości między filmowanymi osobami.

_________________
hi-rek


środa, 26 listopada 2003, 17:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
mam ta kamerke
tak więc zrobiłem cos podobnego
wszystko na auto
po prostu odpowiednio sie ustawisz i przejedzie z jednego obiektu na drugi
ruch kamerka powoli sama ci wszystko powinna ustawić
mozesz zrobic tez krok do tyłu i zwiekszając zmniejszajac zaom najechć na druga osobe
zawsze mozesz zrobic kilka ujęć
wciskając i wyciskając czerwony przycisk
a potem zmontować


środa, 26 listopada 2003, 17:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 23 kwietnia 2003, 11:08
Posty: 206
Lokalizacja: Małopolska
Post 
Specyfikacja techniczna ściągnięta z instrukcji

Przetwornik obrazu:
1/6 cala CCD, ok.540,000 pikseli, około 340,000 pikseli efektywnych


Obiektyw:
f/1.6-2.9, 18x powe zoom, 2.8-50.4 mm(48-864 mm dla klatki 35mm)

Ustawianie ostrości:
automatyka TTL, możliwe ręczne ustawianie ostrości lecz z niewielką precyzją

Minimalne odległości:
1m; 1cm przy max. szerokim kącie

Migawka:
1/8000 sek.

Wizjer:
0.44 cala, TFT, kolorowy, LCD, około 113,000 pikseli

Ekran LCD:
przekątna 2.5 cala, TFT, kolorowy, około 112,000 pikseli

Jednak obawiam się że przy tej kamerce ten efekt może być ciężki albo prawie niemożliwy do osiągnięcia zadawalającego efektu, jej optyka jest niewielkich gabarytów zbyt mało elastyczna dla tego typu manualnych zastosowań. Oczywiście Hi-rek wyczerpał już wszystkie możliwości manualnych ustawień zmierzających do tego efektu.

_________________
Pro- FART
Nie cofaj się przed wysiłkiem, każdy wysiłek przynosi owoc, łatwiej jest powiedzieć, co się myśli, niż wykonać co się mówi.


środa, 26 listopada 2003, 17:42
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 listopada 2003, 20:58
Posty: 197
Post 
Tak to prawda kamera jest dosc ograniczona ale dzieki waszym radom udało mi sie zrobic efekt który mnie w 100% satysfakcjonuje. Tyle ze tak siee przy tym napociłem ze teraz niewiem jak :) Ale wiem ze wszystko manualnie.

Co do kolegi co mówił ze ma taką kamere to chyba zes mnie zle zrozumiał bo nima jak na auto zrobic taki efekt. No moze mi sie na auto nie udało ale i tak nie lubie trybu auto :)

Dzieki wszystkim za pomoc!


środa, 26 listopada 2003, 18:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
svitak napisał(a):
Tak to prawda kamera jest dosc ograniczona ale dzieki waszym radom udało mi sie zrobic efekt który mnie w 100% satysfakcjonuje. Tyle ze tak siee przy tym napociłem ze teraz niewiem jak :) Ale wiem ze wszystko manualnie.

Co do kolegi co mówił ze ma taką kamere to chyba zes mnie zle zrozumiał bo nima jak na auto zrobic taki efekt. No moze mi sie na auto nie udało ale i tak nie lubie trybu auto :)

Dzieki wszystkim za pomoc!


taki efekt deliktnego przejścia w miare płynego wyszło mi dzięki temu ,ze przy odpowiednim ruchu i sterowaniu zomem kamerka próbuje sie dostroić automatycznie i to trzeba wykorzystac

ale jak Ci wyszło innym sposobem to fajnie 8)


czwartek, 27 listopada 2003, 13:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
efekt jest możliwy do osiągnięcia w trybir auto przez przekadrowanie ujęcia, ustawiamy się tak żeby kamera wyostrzyła pierwszy plan a później zmieniamy ujęcie przekadrowywując tak żeby AF ostrzył na plan drugi. efekt niemożliwy do osiągnięcia w trybie auto bez przekadrowania.

pozdrawiam
FStyl


czwartek, 27 listopada 2003, 14:34
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 listopada 2003, 20:58
Posty: 197
Post 
ok.

Juz mówiłem ze jestem amatorem i jesli bys mi wytłumaczył co zanczy przekadrowanie to bede wdzieczny , naprawde niewiem. Nie znam zabardzo tego słownictwa choc pewnie nie raz juz to robiłem :)

Dzieki i pozdrawiam


czwartek, 27 listopada 2003, 20:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Przekadrowanie faktycznie co to znaczy czy to jakieś fachowo-zawodowe określenie nie zrozumiałe dla laików.


czwartek, 27 listopada 2003, 22:03
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL