Teraz jest czwartek, 13 grudnia 2018, 15:36




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 XM1 - miga DV IN 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post XM1 - miga DV IN
w mojej XM1 coś się walneło...
chyba kabelek DV zrobił jakieś zwarcie i przestało działać wejście\wyjście DV
miga sobie w prawym dolnym rogu DV IN i nic - żaden komp nie widzi kamery
w moim kompie walneła chyba również karta DV 500 + bo nie widzi żadnej kamery
czy ktos wie ilo może kosztowac naprawa kamery, ewentualnie DV500+?


niedziela, 15 lutego 2004, 01:57
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 23 kwietnia 2003, 11:08
Posty: 206
Lokalizacja: Małopolska
Post 
Czy DV in miga mimo wypiętego kabelka? Spróbuj jeszcze zmienić kabelek, bo może w jego wtyczce jest feler. Sprawdź też najlepiej pod lupką, czy gniazdko w kamerze nie jest uszkodzone, zanim wepniesz znów kabelek. To gniazdko jest dosyć delikatne i łatwo go uszkodzić przy nieostrożnym włączaniu, a jeżeli styczki są pogięte to przy kolejnym wpychaniu wtyczki możesz je jeszcze bardziej powyginać. Są tam 4 styczki, bardzo blisko siebie i czasem może się zdarzyć, że się któreś odgięły i poszły wgłąb nie osiągając kontaktu z wtyczką kabelka. Jeżeli wymiana kabelka i inną kamerę nic nie da to wtedy jest powód do zmartwienia, ale spróbuj jeszcze tego i napisz o efekcie tych zabiegów.

_________________
Pro- FART
Nie cofaj się przed wysiłkiem, każdy wysiłek przynosi owoc, łatwiej jest powiedzieć, co się myśli, niż wykonać co się mówi.


niedziela, 15 lutego 2004, 10:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
wątpię żeby to była wina kabelka albo gniazda DV w kamerze
- są 3 elementy DV: kamera, kabelek, karta
- wymieniłem kabelek na inny na 100% sprawny i NIC
- swoim kabelkiem podłączyłem inną kamerę (na 100% sprawną) z inną kartą DV (na 100% sprawną) i NIC
- podłączyłem pod moją kartę inną kamerę na 100% sprawną i NIC
- swoją kamerę podłączyłem pod inna kartę (na 100% sprawną) w innym kompie i NIC
czyli doszedłem do wniosku, że wszystkie 3 elementy: kamera, kabelek i karta uległy uszkodzeniu
idę się wieszać ;-(


niedziela, 15 lutego 2004, 11:26
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 23 kwietnia 2003, 11:08
Posty: 206
Lokalizacja: Małopolska
Post 
Nie jest to zbyt prawdopodobne, żeby aż wszystkie 3 ogniwa tego łańcuszka zostały uszkodzone. Chyba że zadziałała zasada domina np. przy jakimś zwarciu o którym wspomniałeś, chociaż to też nie wydaje się być prawdopodobne.
1.Czy kamera pracuje normalnie? Czyli czy nagrywa i odtwarza poza komputerem.
2. Czy DV in miga mimo wypiętego kabelka? to pytanie już zadawałem
3. Czy na karcie da się normalnie pracować ? Oprócz rzecz jasna capture, bo to już wiemy że szwankuje. Pozdrawiam i wstrzymaj się z wieszaniem.

_________________
Pro- FART
Nie cofaj się przed wysiłkiem, każdy wysiłek przynosi owoc, łatwiej jest powiedzieć, co się myśli, niż wykonać co się mówi.


niedziela, 15 lutego 2004, 12:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
hmmm
1. kamera pracuje normalnie - oprócz wejści/wyjścia DV
2. tak. DV IN miga sobie cały czas jak kamera jest w tryubie VCR
3. jak w 1 - karta pracuje normalnie oprócz we/wy DV

szlak mnie trafia bo miałem ją sprzedać znajomemu w tym tygodniu - ale teraz ze sprzedaży nici - przecież nie sprzedam uszkodzonego sprzętu
a jak nie sprzedam kamery to nie kupię SONY DSR 250


niedziela, 15 lutego 2004, 12:40
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 23 kwietnia 2003, 11:08
Posty: 206
Lokalizacja: Małopolska
Post 
W miejscu gdzie jest napis DV in powinien być 16 bit nie wiem jak jest przy Canonie ale przy wypiętym kablu nie powinien ten napis być widoczny (DV IN) być może któryś styczek jest odgięty i dotyka np. do masy. Jest to małe i musisz dobrze oświetlić i zajrzeć do tego gniazdka cały szereg styczków prawidłowo powinien być umieszczony w plastikowym maluteńkim paneliku jakby grzebyk, końcóweczki styczków powinny równiutko spoczywać wewnątrz tych kanalików obejrzyj to dokładnie jeżeli coś tam odstaje dotyka do obudowy albo grzebyk z tworzywa jest zwichrowany w jakiś nawet nieznaczny sposób to już masz przyczynę dotyczącą kamery, ale gołym okiem dużo nie zobaczysz, najlepiej użyj lupy zegarmistrzowskiej. Reszta czyli karta- trudno powiedzieć- ale najpierw ten napis na ekraniku.

_________________
Pro- FART
Nie cofaj się przed wysiłkiem, każdy wysiłek przynosi owoc, łatwiej jest powiedzieć, co się myśli, niż wykonać co się mówi.


niedziela, 15 lutego 2004, 13:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
wstępnie dzięki - będę kombinmował
w tygodniu jadę do stolicy - to jaki mi się nie uda to zawiozę kamerę do serwisu canona


niedziela, 15 lutego 2004, 19:23
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL