Teraz jest środa, 25 kwietnia 2018, 12:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Jak zgrać na magnetowid 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jak zgrać na magnetowid
WITAM. Po zgraniu i obrobieniu materiału np. w Studio 9 wypalam DVD . Teraz chcę zgrać z komputera materiał na VHS. Do tej pory zgrywałem na kamerę i dopiero na magnetowid ,ale nie chcę już dobijać głowicy.
Jak najniższym kosztem przekształcę sygnał cyfrowy na analog.Jaką kartę muszę zakupić,czy wystarczy dobra telewizyjna,czy wideo ? Zależy mi na utrzymaniu dobrej jakości.POZDRAWIAM.


wtorek, 5 października 2004, 20:56
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Jest kilka sposobów.
Zasadniczo można powiedzieć, że potrzebujesz konwerter C/A, który może być oddzielnym urządzeniem
(np.firmy Canopus -drogie rozwiązanie), ewentualnie jest możliwość skorzystania z konwertera C/A kamery cyfrowej
(ale to zależnie od modelu kamery - jeśli taki posiada).
Ponadto można skorzystać z karty graficznej z Vivo.
To tak pokrótce.
Pozdrawiam.
PS
Napisz jaką masz kamerę.


wtorek, 5 października 2004, 21:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
Maryś!!! Wszystko sie zgadza tylko to nie jest odpowiedź na pytanie. Jarek pyta jak zgrac materiał na VHS a nie jak wgrac z VHS do kompa.
Najtańszym roziązaniem jest zwykły TV-out w karcie graficznej. Polecam ATI Radeon. Ja zgywam na VHS z TV-out w Radku 9000 i jakość jest super.


wtorek, 5 października 2004, 21:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Pozdrawiam Krisss. Jak najbardziej jest to odpowiedź na pytanie.
Konwerter C/A przekształca sygnał cyfrowy na analogowy.
I tak : z kontrolera Fire-Wire podłączonego do wejścia DV in (kamery lub konwertera zewnętrznego) syganał jest poddany konwersji na sygnał analogowy a następnie wysłany do magnetowidu (AV out z kamery lub konwertera do AV in magnetowidu). Następuje "konwersja w locie".
I to tyle.
Pozdrawiam.


wtorek, 5 października 2004, 21:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
OK można uznać ze jest to odpowieź na pytanie, z tym że pomysł z kartą garficzną VIVO sugeruje, że miałeś na mysli zgrywanie właśnie do kompa. Po co VIVO dla zgrywania na VHS, dlatego pomyślałem że miałes na mysli zgrywanie z VHS do kompa.
Ponieważ Jarek pytał o jak najnizszy koszt więc wystarcza po prostu TV-out.


wtorek, 5 października 2004, 21:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jak zgrać na magnetowid
Dzięki za bardzo szybką odpowiedż.Właśnie chodzi mi o uzyskanie sygnału analogowego /znajomy się uparł na VHS/.Kamerę mam sony PC115 ,na komputer z analogu konwertuje bez problemu ale z powrotem ani rusz.Chyba jeszcze pokombinuję.Oczywiście wszystkie podpowiedzi zrozumiałem i serdecznie dziękuję.Też myślałem o karcie graficznej ale miałem obawy o jakość,teraz się uspokoiłem.Zastanawiam się jeszcze nad czymś w rodzaju PINNACLE STUDIO DC10+
Dzięki za cenne rady.


wtorek, 5 października 2004, 21:50
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jak zgrać na magnetowid
Mam pytanie do Krisssa.Opisz mi z jakiego etapu eksportujesz film na wyjście TV OUT.Czy z opcji programu montażowego czy też z opcji karty graficznej.A może z gotowego filmu DVD? Przepraszam jeśli pytania wydają się śmieszne,ale każdy kiedyś zaczynał.


wtorek, 5 października 2004, 22:07
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
Jarek, z Twoich postów wynika że kamerka ma DVin ponieważ możesz zgrywać na kasete. Skoro tak to powinna ona również pracować jako przetwornik Cyfra/Analog i konwertować "w locie" bez konieczności nagrywania na kasecie. (tak przynajmniej jest w mojej kamerce). I to będzie dla Ciebie najtańszy spsób nagrywania na VHS. Kamere ustaw na "Player" i sprawdź czy w menu nie jest właczona opcja dotycząca kierunku konwersji, coś w stylu "A/V -> DV".


wtorek, 5 października 2004, 22:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Do Krisssa : Zgadzam się, że najtańszym rozwiązaniem jest karta grafiki
z TV-out.
Do Jarka 12 : Sprawdziłem:Twoja kamera ma I.Link (DV in/out)
i tak jak pisze Krisss i ja sugerowałem "konwersja powinna iść w locie"
o ile jest aktywne AV out (użyj odpowiednich ustawień w menu kamery).
Ustawienia : VCR albo Player oraz DV->AV.
Z podłączeniami kabli nie powinno być kłopotów.
Pozdrawiam.


wtorek, 5 października 2004, 22:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
W sumie rzadko nagrywam na VHS przez TV-out bo moja kamerka potrafi konwertować materiał "w locie" bez nagrywania na kasete i taki sposób pozwala na osiagnięcie lepszej jakości. Robie to bezpośrednio z timelinu po przeliczeniu całości. Montuję w UMS 7.0. Przez TV-out wypuszczam tylko gotowe filmy np. DVD (nie montowane przeze mnie) ale z jakości jestem b. zadowolony i nie mam nic do zarzucenia.


Ostatnio edytowano piątek, 29 października 2004, 17:29 przez Krisss, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 5 października 2004, 22:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jak zgrać na magnetowid
w opcjach kamery jest tylko a/v-dv out ,i chyba w drugą stronę nie można.


wtorek, 5 października 2004, 23:03
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
a nie można poprostu podłączyć odwarzacza DVD do magnetowidu i zgrywać?
albo do TV a potem z TV do VHS?
pozdrawiam
Kuloodporny


wtorek, 5 października 2004, 23:06
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jak zgrać na magnetowid
będę eksterymentować.dzięki


wtorek, 5 października 2004, 23:14
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
Cytuj:
w opcjach kamery jest tylko a/v-dv out ,i chyba w drugą stronę nie można.

i tę opcję ustaw na OFF, to jest właśnie w odwrotną stronę.


środa, 6 października 2004, 07:16
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL