Teraz jest poniedziałek, 24 czerwca 2019, 17:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 upgrade kompa 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 8 czerwca 2013, 18:47
Posty: 10
Post upgrade kompa
Cześć

Mam zamiar rozbudować już dość leciwy komp pod kątem składania krótkich klipów (materiał z drona i gopro 1080@60). Głównie pamięć i porządek w dyskach, które to już są zapchane, a ssd z systemem pracuje ponad 4 lata.

Obecnie mam w budzie i7-4770 3.4 16GB ddr3 1600. Kartę mam 1050 Ti , system na ssd samsunga 840 pro i kilka dysków talerzowych na foty i projekty (robię zdjęcia i grafikę).

Procesor z płytą i grafiką zostawiam, chcę rozbudować ram do maxa płyty (32 gb ddr3 1600) i uporządkować dyski. System dostanie nowe ssd, stare ssd przeznaczył bym na scratch disk dla premiera, fotoszopów itp, dokupił bym jeszcze wydajny dysk talerzowy na materiał video. także docelowo software było by z systemem na ssd, materiał na hdd, a pliki tymczasowe na starym ssd.
Dotychczas składałem czasem coś nagranego lustrzanką i dało się pracować ze wszystkim na jednym dysku (totalny brak świadomości o potrzebach premiera) ale materiał z drona hula mi w premierze strasznie kulawo, nawet podgląd tnie... Chcę to poprawić nie wymieniając całego kompa.


piątek, 17 maja 2019, 10:09
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4723
Lokalizacja: Tczew
Post Re: upgrade kompa
Przypadkiem masz idealny SSD na surówkę, dźwięki, inne dodatki.. taki stół montażowy na aktualnie przerabiany materiał. To Samsung z serii Pro. HDD nawet szybkie, może spowalniać montaż. Inne SSD są najczęściej nieodporne na ciągły przepływ dużych plików. Zwalniają. Natomiast szybki HDD, a technicznie pierwsza jego połowa (mniejsza czy większa, obojętnie :D ), jak najbardziej nadaje się na eksport, czyli odbiór gotowego filmu, (nie mylić z projektem - to nie do Ciebie, czytają nas też nowicjusze). Jeżeli ten Samsung ma odpowiednią pojemność, to masz gotowy jeden SSD. Drugi, na system, to może być tani, nawet na tych nowych trwalszych kościach TLC 3D - na przykład ADATA SU800.
Na tempy dowolny, kupiony nawet jako używany SSD.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 17 maja 2019, 23:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 8 czerwca 2013, 18:47
Posty: 10
Post Re: upgrade kompa
Dzięki, czyli wymagania co do szybkości nośnika są w kolejności od najszybszego: surowy materiał, scratch disk, export? Przy założeniu że system jest na innym dysku, a jego plik wymiany na jeszcze innym. Jeśli dobrze kombinuję to w zasadzie wystarczy że dokupię nowy nośnik na winde i programy - myślę że nawet taki sam samsung jak ten co mam aktualnie i jakiś drugi tależowy do archiwizowania projektów i export (klipy nie będą dłuższe niż 10 minut więc tutaj nie widzę potrzeby inwestowania w coś szybkiego).


sobota, 18 maja 2019, 10:33
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4723
Lokalizacja: Tczew
Post Re: upgrade kompa
Tak, montaż miewa bardzo wysokie wymagania co do dysku. Szczególnie prosty projekt, gdy na przykład procesor nie jest wąskim gardłem, wymaga co zrozumiałe szybkiego dostępu do surówki, dodatków... Projekt z wieloma filtrami, przejściami itp. wymaga mocy procesora i GPU do renderu podglądu na żywo, lub z małym opóźnieniem. Projekt w wyższych rozdzielczościach potrzebuje RAMu i RAMu karty graficznej. Dla mnie właśnie etap montażu jest ważny, bo renderowanie zabiera czas. Potem eksport już mnie mniej interesuje, bo w zależności od wielkości projektu - albo robię kawę, albo idę na spacer z psem, (a kiedyś chodziło się spać i rano film był gotowy :mrgreen: ), ale to się robi "samo".
Poza tym w eksporcie sam ustalasz bitrate i możesz sam porównać z prędkością zapisu dysku.
PS
Takich zależności jak wyżej, jest więcej. Koledzy którzy używają pakietu Adobe potwierdzają, że After Effect wykorzysta z powodzeniem 128 GB RAMu i więcej. Więc jak widzisz nie tylko rodzaj czynności / skomplikowanie projektu, ale i wymagania programu w różny sposób każą nam sięgać po portfel. :wink:

_________________
最诚挚的问候


sobota, 18 maja 2019, 12:03
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 8 czerwca 2013, 18:47
Posty: 10
Post Re: upgrade kompa
Cholera... ja psa nie mam więc będę musiał gapić się w progressbara ;) Reszta jest zrozumiała, uporządkuję dyski, dorzucę coś ramu i workflow powinien się wyprostować.

BTW. czemu dysk pod system nie musi być jakiś specjalnie dobry?


sobota, 18 maja 2019, 15:46
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4723
Lokalizacja: Tczew
Post Re: upgrade kompa
Bo dziś SSD na kościach TLC, są znacznie trwalsze niż wczesne modele, jak znajdziemy taki z dobrą gwarancją to po co przepłacać? W dodatku przy dużym ruchu małych plików w obie strony, czyli ewidentnie jak podczas działania systemu, dorównują droższym SSD na TLC.

Natomiast te ostatnie zachowują swoją prędkość nawet podczas długotrwałego odczytu, a co ważniejsze również często i zapisu dużych plików i podczas ciągłego transferu. Czyli na montaż (i na eksport, gdy HDD nie wyrabia), dajemy SSD w wersji Pro, koniecznie na kościach TLC, chłodnych, przetestowanych pod kątem długiego obciążenia dużymi plikami, co jest charakterystyczne w pracy z filmem.

Dla pracy z systemem ważniejszy jest czas dostępu, chwilowa prędkość przy "ruchu mieszanym", stabilny ciągły transfer nie jest potrzebny, a różnica w cenie bywa spora. Mowa cały czas o dyskach SATA, ale zdaje się że tak jak ja nie pracujesz z nisko skompresowanym materiałem, tylko zapisanym przez kamerę na karcie pamięci, więc o dyskach NVMe i RAIDach nie mówimy na razie.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 18 maja 2019, 20:34
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 8 czerwca 2013, 18:47
Posty: 10
Post Re: upgrade kompa
Z tym poziomem kompresji to zobaczymy. Jak po uporządkowaniu dysków materiał z DJI dalej będzie tak przycinał na podglądzie to będę musiał enkoderem go przerobić na coś bardziej strawnego dla premiera. I tu może być zonk z moim starym dyskiem 850 pro bo ma on 125 GB. Na jeden projekt roboczy styknie ale czy po przekonwertowaniu to już nie wiem...
W szufladzie znalazłem zapomniany dysk 860 EVO 250 GB, był by na system ale trochę go szkoda bo system i softy to u mnie max 70 GB. Czy evo 860 nada się pod surówkę tak jak starszy 850 Pro? Miał bym 2x tyle przestrzeni roboczej, pro by poszło na previewy, a pod sysem dokupił bym jeszcze jakiś inny. Z aktualnych 2 dysków talerzowych 1 GB zrobił bym rajd 0 na plik wymiany windowsa i fotoszopowe, lajtrumowe skraczdyski czy inne tymczasowe duperele.


niedziela, 19 maja 2019, 14:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 8 czerwca 2013, 18:47
Posty: 10
Post Re: upgrade kompa
Proszę jeszcze opodpowiedź gdzie się ustawia ścieżki dla premiera do dysków? Każdorazowo przy tworzeniu projektów? W głównych preferencjach jest ścieżka do media cache files (w commonach adobe domyślnie). To też wywalić na SSD? W ustawieniach samego projektu co gdzie podlinkować a co zostawić Same as project?


środa, 22 maja 2019, 15:56
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4723
Lokalizacja: Tczew
Post Re: upgrade kompa
Nie używam pakietu Adobe, więc trudno mi odpowiedzieć na ostatnie Twoje pytania. Zaczekajmy na jakiegoś użytkownika Premiere, a w ostateczności powtórz za jakiś czas pytanie w dziale Adobe naszego forum.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 23 maja 2019, 10:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL