Teraz jest niedziela, 26 stycznia 2020, 14:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Konfiguracja pod materiał z DJI 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 8 czerwca 2013, 18:47
Posty: 13
Post Konfiguracja pod materiał z DJI
Hej, chcę złożyć nowego kompa do montażu wideo z dronów DJI. Zakodowane to jakoś tak dziwnie że przeglądanie tego w premiere jest słabe - przycina mi, a co dopiero praca na timeline. Obecnie mam 16 gb i intela i7 4 generacji - komp ma już ze 4 lata. Surówę, prev, system + softy mam na osobnych dyskach SSD (w sumie 3 SSD + talerzowe na gotowe). Filmy z lustrzanki czy gopro śmigają płynie ale to z dronów to padaka... aż się składać nie chce ;) Pytanie ile dołożyć trzeba aby praca była komfortowa.

Ile ramu? Czy współczesny proc z serii i7 styknie czy wyżej do i9? Czy przesiadka z SSD SATAIII na M2 (pod surówkę) dużo wniesie? I czy GPU ważniejsze w adobe od CPU?


wtorek, 7 stycznia 2020, 20:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1460
Post Re: Konfiguracja pod materiał z DJI
Coz mialem ten sam problem, przesiadlem sie na I7 9700k (przesiadka z i7 4790) i juz jest dobrze, jakies minimlne przyciecia sa ale da sie komfortowo przegladac.
Ram 32GB, dyski na surowke mam 2xSSD spiete w Raid 0.
System oparty na dysku m.2 NVMe, plus dodatkowy dysk ssd na pliki tymczasowe oraz jeszcze jeden talerzowy na magazyn.
Warto kupic plyte z kilkoma gniazdami m.2 nowego typu obslugujace dyski NVMe, sa tanie i kilkukrotnie wydajniesze od zwyklych SSD (w moim przypadku Aorus Pro z 2 dwoma gniazdami m.2, Aorus Ulatra posiada nawet 3)
W Adobe (Premiere) znaczenie ma tak GPU jak i CPU a szczegolnie wbudowane w procesor IGPU, sa watki na forum pisalismy wieolkrotnie np ten -
viewtopic.php?f=32&t=43937


środa, 8 stycznia 2020, 00:33
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 8 czerwca 2013, 18:47
Posty: 13
Post Re: Konfiguracja pod materiał z DJI
Dzięki, coś już wiem. Pytanie jeszcze o dyski. Czy przy dyskach M2 jest sens dawać osobny dysk na cache? Materiał robię niezbyt skomplikowany - takie kilkuminutowe klipy, także osobnego dysku superszybkiego na sam export nie przewiduję. Widział bym to tak: system na ssd sata, surówka na m2 razem z cache lub cache na jakimś prostym i niedużym ssd sata, talerzowe dyski na export i magazyn projektów.

Mam jeszcze kwestię katalogu LR + miejsca na obrabiane RAWy. Pod to dał bym osobny nośnik ssd sata bo z talerzowych dysków rawy z matryzy 45 mp trochę mulą...


czwartek, 9 stycznia 2020, 18:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1460
Post Re: Konfiguracja pod materiał z DJI
Bedzie dobrze, tylko napisz mi jaka plyta glowna? ile i jakich portow m.2, bo jesli zwykle to bez znaczenia czy m.2 czy zwykly dysk SSD, jesli natomiast masz szybkie NVMe, to warto je wykorzystać na surowke.
Jesli chodzi o LR na RAWY przeznacz ten sam dysk co do surowki video, bo raczej jednoczesnie w LR i Premiere pracował nie bedziesz, oczywiscie mozesz dolozyc kolejny SSD ale nie widze sensu, pamietaj tez, ze m.2 "zabiera" gniazda SATA (od 1 do 3 w zależności ile ich masz i z ilu korzystasz).
Generalnie jeden dysk SSD (lub m.2) na system, kolejny SSD na pliki tymczasowe , trzeci na surowke (SSD lub m.2) i ostatni moze byc zwykly HDD na eksport/magazyn, to jest taka optymalna minimalna konfiguracja dyskow, oczywiscie zawsze można dolozyc wiecej lub zamienic HDD na SSD lub jak w moim przypadku na surowke mam 2XSSD w Raid 0


czwartek, 9 stycznia 2020, 18:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 8 czerwca 2013, 18:47
Posty: 13
Post Re: Konfiguracja pod materiał z DJI
Nie wiem jeszcze jaka płyta. Wysłałem zapytanie do sklepu ogólnymi wytycznymi, w tym 2x m.2 i czekam na to co zaproponują. Chyba warto mieć na pokładzie MVME, przynajmniej na materiał do obróbki, a reszta na zwykłych SSD. Przynajmniej jeden ze starego kompa będzie do odzysku.


czwartek, 9 stycznia 2020, 23:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1460
Post Re: Konfiguracja pod materiał z DJI
Mam i polecam - https://proline.pl/gigabyte-z390-i-aoru ... 1-p1378140 maja dobre opinie, kolega z watku ktory ci podalem wczesniej tez nabyl Aorusa, jestesmy zadowoleni, zawsze bylem fanem Asusa, jednak szukajac plyty na Z390 nie mieli nic ciekawego (wg moich potrzeb) w rozsadnych pieniadzach, zaufalem Gigabytowi i jest ok.
Taka jeszcze praktyczna uwaga, na tej plycie plycie masz 2 dosc solidne radiatory na m.2, warto je zalozyc lub wymienic jesli kupisz dyski juz radiatorami, ja nabylem Plextora i byla tylko cienka blaszka a dyski NVMe sie solidnie grzeja, na radiatorze z plyty mam w tej chwili 50 stopni, na luzie tylko net, na fabrycznym pewnie bylo by ladnych kilka stopni wiecej.

Jaki procek planujesz kupic?


piątek, 10 stycznia 2020, 00:53
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL