Teraz jest środa, 8 lipca 2020, 00:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 INtel or AMD 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 8 czerwca 2013, 18:47
Posty: 16
Post INtel or AMD
Cześć, składam komp do video, od zera. Całe życie miałem intele i w ostatnim sprzęcie też był it ale to ma już z 5 lat i dychawiczne się zrobiło. Patrząc na obecne ceny i możliwości zaczynam się zastanawiać nad płytą i procem AMD. Taki ryzen 9 3900x wychodzi mi szybciej i taniej niż i9-9900 (taki pułap cenowy mam na proca). Pytanie jak amd radzi sobie w pakiecie adobe i sprzętowym wsparciu h.265 (materiał z DJI). GPU będzie nvidii. Warto pchać się w AMD dla oszczędności i ogólne lepszej wydajności? Z innego softu to LR i Fotoszop tylko.


piątek, 5 czerwca 2020, 18:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1299
Post Re: INtel or AMD
Mieliśmy na forum całkiem niedawno większą dyskusję na ten temat - odszukaj. Wyjaśniałem tam dlaczego pliki z DJI są nietypowe i sprawiają kłopoty.
W skrócie to: Adobe rekomenduje ciągle wyłącznie proce intela z mocną grafiką wbudowaną. Stąd sensownych danych dla AMD jak na lekarstwo. A zwłaszcza w tak szczególnym przypadku jak DJI. Jeśli chcesz być testerem to oczywiście Twój wybór.
Premiera, jak każdy inny program montażowy kierowany do profesjonalistów, jest tworzona do pracy na intermediatach czyli kodekach produkcyjnych. Natywna obsługa formatów konsumenckich czy dystrybucyjnych jest miłym kwiatkiem do kożucha. Nie zawsze to działa poprawnie, dlatego wszystkie zaawansowane edytory wyposażone są w możliwość tworzenia i pracy na plikach proxy. Więc montować da się zawsze, reszta to już indywidualny wybór workflow, czyli systemu pracy.


sobota, 6 czerwca 2020, 13:05
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 8 czerwca 2013, 18:47
Posty: 16
Post Re: INtel or AMD
Doczytałem, będzie Intel :)


niedziela, 7 czerwca 2020, 22:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1299
Post Re: INtel or AMD
Szkoda, że nie chcesz być królikiem doświadczalnym, bo to AMD co chwilę kogoś kusi ceną. :lol: Ale na pewno support Adobe nie będzie miał pretekstu, żeby Cię zbyć. Co nie znaczy, że jest on jakiś super pomocny. :)

Życzę spokojnej pracy na nowej maszynce.


poniedziałek, 8 czerwca 2020, 00:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 667
Post Re: INtel or AMD
Ja tam na AMD nie narzekam :)


poniedziałek, 8 czerwca 2020, 00:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL