Teraz jest czwartek, 21 stycznia 2021, 11:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Restarty pod premiere ? Problemy z plikami? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 26 listopada 2020, 14:38
Posty: 3
Post Restarty pod premiere ? Problemy z plikami?
Witam Szanowne Grono!

Zaposiadam sprzęt:

CPU: Core i7 4770 bez podkręcania ;)
MOBO: MSI Z87-G43
RAM 4X4GB DDR3
GFX GeForce GX750Ti
SSD: ADATA SU800 512GB
HDD: Toshiba P300 1TB
Zasilacz 500 albo i 600W

Całość pracuje pod Windows 10 Home, Montaż pod Adobe Premiere.

Komp katowany na wszelkie możliwe sposoby: Furmarki, OCCT, memtest czy inne cuda choćby cały dzień śmiga jak złoto. Zero problemów. Temperatury w normie, zarówno GPU, CPU, MOBO.

Problem pojawia się przy montażu w Premierce. Komputer się resetuje w czasie montażu ( nie w czasie renderowania - render jak złoto idzie).

Pliki z Panasonic'a FZ-2000 w większości idą bez bólu choć raz czy dwa zdarzyło się że reset był.

Pliki FHD@60fps z kamerki sportowej Xiaomi Yi 4k zawieszają cały system trzeba komputer resetować z palca. (Choć tu należy nadmienić iż jeszcze 2 mce temu montaż z Xiaomi nawet z plików 4k szedł jak złoto - Fakt że coś zostało zmienione w ustawieniu kamery tylko zabij nie pamiętam co )

Pliki z Sony bodajże z Alfa III powodują restarty.

Momentami nie można wręcz pracować. Szukam rozwiązania problemu od dłuższej chwili i powoli rozkładam ręce.

Czasami ze względu na brak miejsca na dyskach wewnętrznych montuję z dysku zewnętrznego HDD zapiętego na USB 3.0

Pomocy!


czwartek, 26 listopada 2020, 15:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1557
Post Re: Restarty pod premiere ? Problemy z plikami?
Mialem poprzednio prawie identyczny konfig, resety premiery i owszem zdazaly sie ale raz na miesiac. Skoro testy nic nie wykazuja, to Kuczowe jest ostatnie zdanie, masz zawalone dyski !, co moze powodowac problemy z transferami, zapelnienie dyskow powyzej ok 75% skutkuje znacznym ich spowolnieniem, montaz z dysku HDD na USB moim zdaniem tez nie jest dobrym rozwiazaniem. Jaka to wersja premiery? jak skonfigurowane dyski? Czysciles kiedykolwiek cache premiery? (to jest istotne i czesto nadmierna ich ilosc powoduje problemy).
Jest tu sporo watkow o podzespolach i prawidlowej konfiguracji dyskow pod premierke - poczytaj.


czwartek, 26 listopada 2020, 19:05
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 26 listopada 2020, 14:38
Posty: 3
Post Re: Restarty pod premiere ? Problemy z plikami?
Dziękuję za odpowiedź.

Idąc dalej.. komputer budżetowo bym powiedział więc i pole manewru ograniczone...

ADATA SU800 512GB -> Windows + Premiere + pliki z których montuję (nawet z plikami proxy)
HDD Toshiba P300 1TB -> Archiwum

Wersja Premierki? Ostatnia.
Zgłębiam kwestię konfiguracji dysków i widzę że ideolo byłoby 4 SSD.... mein gott trochę słabo z budżetem na takie balety. Rozważam drugiego SU800 512GB jako miejsce na surówkę albo zrobić dodatkowe 2x 256GB ?


czwartek, 26 listopada 2020, 20:06
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5193
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Restarty pod premiere ? Problemy z plikami?
Nie idź w dyski 256. Dokup na razie taki sam SSD jaki masz, na montaż, czyli surówkę, dodatki... Już to przyśpieszy pracę. Na HDD możesz robić eksport, o ile bitrate eksportu nie przekracza transferu tego dysku, bo wtedy będzie spowalniał. HDD mają zapis słabnący w miarę zbliżania się do końca dysku, więc można zrobić pierwszą partycję na eksport, a drugą wolniejszą na magazyn.
Nie używam Premiere, ale koledzy podpowiadali najtańszy, nawet używany SSD na tempy, co zdejmuje część transferu z innych dysków.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 26 listopada 2020, 20:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1557
Post Re: Restarty pod premiere ? Problemy z plikami?
Na tempy i 128GB wystarczy w ostatecznosci (ceny niskie wiec wez raczej 256) na surowke jakis nieco wiekszy, choc jak masz max ograniczony budzet to i 256GB bedzie lepsze niz nic. W uzywki bym raczej nie szedl, gdyz ich ceny sa nie wiele nizsze od nowych(szczegolnie przy malych pojemnosciach) wiec chyba lepiej nowke z gwarancja. Dolozysz 2xSSD i zobaczysz, ze komp ozyje.
Koniecznie tempy i cache czysc co jakis czas !!!


czwartek, 26 listopada 2020, 21:12
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 26 listopada 2020, 14:38
Posty: 3
Post Re: Restarty pod premiere ? Problemy z plikami?
Spróbuję wygrzebać hajs na SU800 512GB na surówkę i ogarnąć jakiś 128GB na tempy..

Cache z Premierki ogarnięty... a tempy ? ccleanerem styknie ? Czy coś innego masz na myśli


czwartek, 26 listopada 2020, 22:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1557
Post Re: Restarty pod premiere ? Problemy z plikami?
cleaner ci tego nie usunie, recznie usuwasz z folderow gdzie je premiera zapisuje (pewnie nic nie zminiales i na dysk c leca) albo z pozycji programu - edycja - preferencje - media i tam bedzie clean (media cache database) nie wiem czy najnowszej bedzie dokladnie taka sciezka ale powinno byc podobnie


czwartek, 26 listopada 2020, 22:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL