Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 21:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Przegranie VHS na dysk 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 10 listopada 2004, 10:56
Posty: 68
Lokalizacja: Łódź
Post Przegranie VHS na dysk
Mam następującą konfigurację: płyta główna Intel, procesor Intel 1,7 GHz, 256 MB RAM, karta Ge Force 64 MB, dysk 7200 rpm ATA 133, karta TV Prolink Pixel View Play TV Pro. Chciałem przegrać swoje filmy z kamery VHS na dysk, aby przerobić na DVD. Podłaczałem kamerę pod wejście karty TV. Niestety obraz nagrany na dysku haczył się, mimo ze na żywo był płynny. Nie pomagało używanie różnych programów dostepnych w internecie, defragmentacja dysku ani wyłączenie wszystkich programów chodzących w tle. Mam obecnie Win98SE. Czy ewentualnie zainstalowanie WinXP z systemem NTFS pomogłoby mi ? Czy po prostu mam poszukać kogoś, kto ma kartę graficzną z wejsciem analogowym, kto mi przegra te filmy ?


czwartek, 18 listopada 2004, 09:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Jeśli obraz ci haczy to znaczy, ze dysk masz mało wydajny i nie nadąża zapisywać - przydałby się drugi dysk. Ale może to być spowodowane również tym, że chipset tunera nie nadąża z kompresją obrazu i efekt masz taki jaki masz. Możesz spróbować zmniejszyć rozdzielczość zgrywanego materiału.


czwartek, 18 listopada 2004, 14:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
A sprawdź czy masz włączony tryb DMA dla dysku - zarówno w BIOSie jak i pod windowsem. Kiedy pracowałem jeszcze pod WIN ME tryb DMA trzebabyło włączyć ręcznie.


czwartek, 18 listopada 2004, 16:44
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 10 listopada 2004, 10:56
Posty: 68
Lokalizacja: Łódź
Post 
kozi napisał(a):
A sprawdź czy masz włączony tryb DMA dla dysku - zarówno w BIOSie jak i pod windowsem. Kiedy pracowałem jeszcze pod WIN ME tryb DMA trzebabyło włączyć ręcznie.


Jest włączony. Pod Win XP też się haczy, pomimo zainstalowania najnowszych sterów do karty TV. Nie pomaga zmiana rozdzielczosci obrazu do 320x160. Ilośc klatek jest ustawiona na 25 kl/s. Natomiast z kamery cyfrowej przez Fire Wire nagrywa się płynnie w jakosci DV. Może to kwestia "AGP aperture size " w BIOSie ? Domyślnie jest ustawiony na 64 MB, są jeszcze wyższe opcje: 128 i 256. A może to kwestia aktualizacji BIOSu, sterów do płyty głównej i karty graficznej ?


środa, 24 listopada 2004, 12:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Sprawdź z wyłączonym buforowaniem zapisu.


środa, 24 listopada 2004, 12:11
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL