Teraz jest sobota, 28 listopada 2020, 18:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Problem z wypalaniem plyt DVD 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 26 maja 2004, 19:07
Posty: 32
Post Problem z wypalaniem plyt DVD
Witam wszystkich, niebardzo wiem gdzie umiescic ten temat gdyz nie jestem pewien czego moj problem dotyczy, sprzetu czy oprogramowania. Utworzone plytki DVD nagrywam w Pinnacle Studio lub w Nero. Na wypalonych plytach widac ciemniejsze i jasniejsze pasy (nierownomierne wypalenie) i mniej wiecej w tych miejscach obraz przeskakuje przy odtwarzaniu z plyty (gubione sa sekundy). Przy nagrywaniu w nero bufor nie utrzymuje sie w okolicach 100% lecz spada co jakis czas do 0%. Pozatym z jaka predkoscia nie nagrywalbym w Nero, czas nagrania jest zawsze taki sam, okolo 14 minut (Nero bylo zmieniane).
Najwazniejsze parametry mojego komputera:
- procesor AMD Athlon XP, 1666 MHz 2000+
- plyta glowna Gigabyte GA-7N400 Pro2 v2.0
- pamiec RAM 512 MB (DDR SDRAM)
- twarty dysk WDC 160GB
- nagrywarka DVD Liteon 8x
- System Windows XP (niedawno instalowany + SP2)

Czy to jest wina nagrywarki, oprogramowania czy jeszcze czegos innego.
Prosze o wypowiedzi na ten temat, dzieki.


środa, 24 listopada 2004, 12:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 listopada 2004, 12:37
Posty: 213
Lokalizacja: Szczecin
Post 
Nie napisałeś, z jaką prędkością nagrywasz. Mówisz, że bufor spada do zera. Domyślam się, że odczyt jest na ful, czyli 100%? To jest pewna wskazówka. Bufor nagrywarki powinien być maksymalnie zapełniony, gdyż jego spadek poniżej 10-15% powoduje, że laser podnosi się i czeka aż nadejdą dane, w tym czasie nie ma zapisu.
Moim zdaniem są co najmniej dwie rzeczy, które mógłbyś zrobić, aby bufor zapisu trzymał wartość bliska 100%:
1. zmniejszyć prędkość nagrywania, maksymalnie na początek, nie razy 8, tylko powiedzmy razy 2,4.
2. sprawdź czy masz włączony DMA. Powinien być włączony, ale gdyby nie był, to zmienisz go w sprzęt/menadżer urządzeń/kontrolery IDE ATA.
3.wyłącz wygaszacz ekranu, program antywirusowy,
4. jeśli przetaktowałeś swój procesor, to przywróć poprzednie ustawienia
5. zmień płyty na inne


środa, 24 listopada 2004, 14:49
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 26 maja 2004, 19:07
Posty: 32
Post 
Wylaczenie programu antywirusowego pomoglo, bufor utrzymuje sie caly czas w okolicach 100% podczas nagrywania plytki. Niestety na wypalonych plytkach DVD, patrzac pod odpowiednim katem, nadal powstaja ciemniejsze i jasniejsze "pasy", byc moze jest to wina nagrywarki. Nie wiem jak jest z odtwarzanym obrazem (czy sa jakies przerwy) bo jeszcze nie sprawdzalem dokladnie calosci ale dzieki Tobie jest pewien postep. Dzieki za pomoc.


środa, 24 listopada 2004, 20:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Miałem to samo - zmień nośnik.Jest wadliwy i źle napylony...
Myślałem ,że dostanę szału w identycznej sytuacji. Nie polecam DVD-R EMTEC !!! bo bywają wadliwe partie...
Teraz "jadę" na TDK i jest OK./ o wyszło hasełko reklamowe...:)/[/u]


piątek, 17 grudnia 2004, 14:51
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL