Teraz jest piątek, 27 listopada 2020, 12:36




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 duży dysk problem 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 1 marca 2004, 20:12
Posty: 84
Lokalizacja: Nowy Sącz
Post duży dysk problem
Do tej pory pracowałem z dyskiem 120 GB na fasttraku. Obecnie wymieniłem na 160 GB i nie widzi go. Wiem, że są uaktualnienia fasttraku, czy też biosu fasttraka. Pomóżcie mi rozwiązać problem.


sobota, 11 grudnia 2004, 22:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Przepraszam ale nie wiem co to jest fasttrak.
Jeśli mogę pomóc to ja skorzystałem przy dysku 160 GB z programu
z tej strony : http://www.48bitlba.com/enablebiglba.htm
Powoduje on ustawienie odpowiednich parametrów w rejestrze do
obsługi dużych dysków.
BIOS widzi dysk 160 GB natomiast np. W2K pokazuje tylko 127 GB.
Po poprawce w rejestrze mam teraz 151 GB.
Pozdrawiam.


niedziela, 12 grudnia 2004, 01:01
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 1 marca 2004, 20:12
Posty: 84
Lokalizacja: Nowy Sącz
Post 
FastTrak jest to kontroler RAID Promise i dzięki niemu mogę podpiąć kolejny dysk. Ale mniejsza z nim. Już poniechałem takiego podłączenia i mam kolejny problem, chce wgrać windowsa na ten dysk 160 GB, ale instalator widzi mi na nim tylko 32 GB. Śmiem twierdzić, że mam nieaktualny bios. Pomóżcie.


niedziela, 12 grudnia 2004, 13:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
Być może wystarczy uatualnić bios ale nie jestem pewien. ja instalowaem win XP na dysku sata 120GB i za każdym razem muszę wkładać dyskietkę ze sterownikami do obsługi tego dysku, pomimo że mam najnowszy BIOS.

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


niedziela, 12 grudnia 2004, 13:30
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 1 marca 2004, 20:12
Posty: 84
Lokalizacja: Nowy Sącz
Post 
Gdybyś mógł przesłać mi tą zawartość dyskietki videojerzy@o2.pl to i ja spróbuję, może po części rozwiąże problem.


niedziela, 12 grudnia 2004, 13:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
To nie jest takie proste. wszystko zależy jaką masz płytę główna i czy dysk jest sata czy nie. napisz co masz a może uda sie rozwiązać problem

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


niedziela, 12 grudnia 2004, 13:43
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 1 marca 2004, 20:12
Posty: 84
Lokalizacja: Nowy Sącz
Post 
płyte główną mam EPOX 8RDA+ na technologii nForce 2, a ten dysk to 160 GB Barracuda Seagate Ultra ATA


niedziela, 12 grudnia 2004, 13:54
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 1 marca 2004, 20:12
Posty: 84
Lokalizacja: Nowy Sącz
Post 
płyte główną mam EPOX 8RDA+ na technologii nForce 2, a ten dysk to 160 GB Barracuda Seagate Ultra ATA

Jak możesz to odezwij się na GG:
Kod:
2003927


niedziela, 12 grudnia 2004, 13:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
sorki sata raczej tutaj nie pomoże. przykro mi.
poszukaj odpowiedzi na tym forum powinieneś coś znaleść.
http://www.pcworld.pl/forum/

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


niedziela, 12 grudnia 2004, 14:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
poczytaj tutaj
http://www.pcworld.pl/forum/thread.asp? ... icID=11113

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


niedziela, 12 grudnia 2004, 14:12
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 1 marca 2004, 20:12
Posty: 84
Lokalizacja: Nowy Sącz
Post 
czytałem, ale to nie to- jeszcze gdzieś tkwi jakiś haczyk. Daje ten dysk do kieszeni jako slave i widzi go full, jako master zamiast nagrywarki DVD i też widzi go full, a pod instalatorem windowsa i kontrolerem promise tylko 32 GB. Skąd ewentualnie wziąć sterownik do Ultra Ata?


niedziela, 12 grudnia 2004, 14:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
zarejestruj sie na
http://www.pcworld.pl/forum/
i zadaj im pytanie powinni odpowiedziec bo ja nie wiem.

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


niedziela, 12 grudnia 2004, 14:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
z tego co piszesz wynika ze chyba twoj kontroler nie obsluguje takich dyskow. nie uzywalem akurat fasttraka nigdy, ale na poczatek probowalbym aktualizacji w nim firmwareu (biosu) o ile jest taka mozliwosc. sposob postepowania powinien byc opisany na stronie producenta sprzetu.


niedziela, 12 grudnia 2004, 21:39
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 1 marca 2004, 20:12
Posty: 84
Lokalizacja: Nowy Sącz
Post 
poczytałem dużo ciekawych rzeczy na ten temat, ale najciekawszą dyskusją podzielę się z Wami
http://twojepc.pl/news7708.html
...i co teraz?


niedziela, 12 grudnia 2004, 23:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
Problem z 137G to inna sprawa. tak to juz jest, ze jesli podlaczasz nowy sprzet do starego to moga pojawic sie problemy. barier pojemnosciowych w hdd przechodzilo sie wiele od dawna. Aktualizacja biosu od kontrolera wydaje mi sie jedynym rozwiazaniem twojego problemu - jesli dysk ma byc koniecznie podlaczony w ten sposob.


niedziela, 12 grudnia 2004, 23:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL