Teraz jest środa, 16 października 2019, 19:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Dysk pada... 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Dysk pada...
Wiatam!
Przy robieniu mpeg2 z pod AP6.5, który jest zapisywany na dysk WD200GB po pewnym czasie dysk ten jest widziany jako dysk nie sformatowany(oczywiście wszystkie dane na tym dysku padają). Dzieje się to także gdy chcę zrzucić większą ilość danych na ten dysk. Wykluczam (chyba) winę dysku gdyż to samo jest na drugim WD200GB.
Pracuję na systemie Win2000.
Jaka może być przyczyna?


wtorek, 4 stycznia 2005, 09:17
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 00:01
Posty: 255
Post 
miałem to samo dzisiaj właśnie
dysk Samssung 160GB podzielony na dwie partycje , druga padła i wszystko co w niej było

cały projekt też się poszedł... paść na łąkę....

oto historia...
Uruchomiłem komputer, klikam na ikonę LE6 clasic i się program uruchamia
po uruchomieniu w onach poglądowych zdziwienie, obraz jest z pikselami , tak jak by się źle zgrał z kamery... a przecież wczoraj, przed wczoraj i jeszcze wcześniej tego nie było...
Program się zawiesił przy tym źle otworzonym projekcie, i trzeba było go zamknąć na chamca...
po zamkmięciu uruchamiam ponownie program , a tu wszystko na czerwono ??? co się stało
widać że pliki są, jak pierniczę cały projekt ... aż nie wierzę...
Sprawdzam dysk D: i wszystko jest ... to co jest ????

no to zamykam program i restartuje komputer, po restarcie uruchamiam program i cały projekt jest na czerwono a pliki które byłu są, ale mają wykrzykniki, każdy jeden ...

Ja piernicze, zaraz mi się ciśnienie podniosło, kur..wa tydzień roboty ... to nie może być prawda

ale
sprawdzm dysk a tu info że dysk w stacji dysków D: nie jest sformatowany, czy sformatowac go teraz ?? się pyta,
co jest ???? ku---wa
dysku nie ma, wyparował, została tylko ikona w windowsie
razem z dyskiem wszyskie pliki wyparowały

jak to się mogło stać ????
czy ktoś zna racjonają odpowiedź,

tylko uruchomiłem komputer i program i zaraz i się zaczoł cyrk....


wtorek, 4 stycznia 2005, 10:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
wirus? :)


wtorek, 4 stycznia 2005, 10:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 00:01
Posty: 255
Post 
Raczej to nie wirus, właśnie zrobiłem scan C: E: F: jest czysto
D: nie zrobiłem bo trzeba sformatować, ale na razie nie ruszam, może na cud liczę... któy nie nastapi

C: mam bez interentu, na C: jest tylko Video czyli program LE6 i reszta, D: MediaAV i zgrane pliki , wszystko padło...

dwa windowsy XP na dwóch dyskach, jeden do Video , drugi do netu, uruchamiane przez BOOT LOADERA przy starcie


wtorek, 4 stycznia 2005, 10:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Powiedz mi jakie masz zestawienie kompa. Czy płyta jest stara czy nowa. Może to wina starszej głównej płyty, która nie radzi sobie z większymi dyskami? Ja też jak odtwarzałem z AP i na tv były duże szare piksele. NIe mam pojęcia co możę być.


wtorek, 4 stycznia 2005, 11:04
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Mnie padl dokladnie w taki sam sposob samsung 160GB podczas nagrywania z tunera satelitarnego. Po okolo 5 godzinach komp sie zawiesil a po restarcie powiedzial ze nie ma systemu. Wszystkie partycje sie zdjely i dysk jest niedostepny. Mozna odzyskac czesc danych programem EasyRecovery Pro 6.04, wiecej mozna poczytac na http://www.frazpc.pl/b/7372.

Pozdrawiam


wtorek, 4 stycznia 2005, 12:24
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
znalazlem czym to jest spowodowane:

http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/ ... -25-2.html

Pozdrawiam


wtorek, 4 stycznia 2005, 15:59
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam!
Tam jest opisane tylko bariery wielkości. U mnie System Win2000 Sp4 widzi wpełni dyski i tak samo Bios płyty. (Bios został wgrany nowszy)
Po prześledzniu wielu forum spotkałem się z wieloma takimi sammymi problemami ale nikt nie rozwiązał.
Dlaczego pada partycja u mnie to zdarzyło się już 3 razy. i to na dwóch dyskach WD200GB. Myślę że to jest wina płyty głównej. Ma jakieś problemy z dużymi dyskami i żadne tam wgrywanie nowych biosów nie pomaga z ich obsługą.(nie wspomnę iż Raid ma ograniczeni do 128GB)
Pozdrawiam i proszę o rady bo z tego co już wywnioskowałem że trzeba będzie tylko... zmienić płytę główną na nowszą.(nie potrzebne koszta)


wtorek, 4 stycznia 2005, 16:12
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
warto przesledzic chipsety plyt komputerow na ktorych cos takiego mialo miejsce, moze to tylko jeden chipset ma takie narowy?


wtorek, 4 stycznia 2005, 17:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Poza rada Badyla (wydaje sie byc nasluszniejsza), moze to byc problem z zasilaczem, ktory nie strzymuje obciazenia. Ogladaliscie plyte glowna, czy nie ma spuchnietych kondensatorow? U mnie zasliacz za slaby zwalil i dysk i plyte :)

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


wtorek, 4 stycznia 2005, 19:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Nie szukajcie winy w dysku, kontrolerze, zasilaczu, obudowach itp.

Wina lezy po stronie systemu operacyjnego. Instalacja SP to nie wszystko, trzeba w rejestrze dodac wpis do obslugi duzych dyskow powyzej 128GB.

Problem polega na adresowaniu jesli w systemie nie jest zalaczona obsluga duzych dyskow to po przekroczeniu bariery 128GB dysk zaczyna nadpisywac dane z poczatku dysku czyli napisuje FAT i przestajesz widziec partycje i pliki.

http://www.mbm.com.pl/index.php?dir=lab ... rady&id=21


środa, 5 stycznia 2005, 09:23
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam!
Zasilacz odpada (mam 420 watowy). Chipsen to "VIA"

DariuszK - napisz jaką masz płytę główną , może mamy współną płytę główną lub na tym samym chipsenie?
Pozdrawiam!


środa, 5 stycznia 2005, 09:28
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Nawet sie Microsoft na ten temat rozpisal

http://support.microsoft.com/default.as ... ;PL;303013


środa, 5 stycznia 2005, 09:30
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 18 lutego 2003, 19:06
Posty: 271
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Coś w tym musi być. Mam płytę Gigabyte GA-7VT880 na chipsecie VIA 8237. Procek Athlon 2200. Dysków twardych kilka razem ok.300 Giga. Też miałem problemy z danymi na nich. Jeden dysk (160giga) po prostu mi padł-zmieniał formaty plików, po formacie pozostawały części plików z przed formatu- został wymieniony w ramach gwarancji. To wszystko działo sie jak miałem zasilacz 300Wat. Teraz mam 400Wat i i jak na razie nie mam problemów. Dodatkowo każdy dysk ma własne chłodzenie (po dwa wiatraczki). Poza dobrym zasilaczem myślę że najważniejsza jest płyta główna. Mam zatem pytanie jaką płytę główną zalecacie pod Athlona do obsługi dużych dysków (najlepiej ze slotami SATA). Mam zamiar zmienić płytę główną.
Poadrawiam i zapraszam do wymiany pogłądów.

_________________
Sony VX 2100 UMS 7.0 i Vegas 7.0 GG 3788966


środa, 5 stycznia 2005, 09:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ja mam Asus A7V8X-X Chipset KT400, AMD Barton 2,5GHZ dysk samsung 160GB IDE 2 MB Cache i 512MB Ram


środa, 5 stycznia 2005, 09:42
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL