Teraz jest poniedziałek, 19 sierpnia 2019, 05:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Duron 600 i dowolny program do edycji video 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Duron 600 i dowolny program do edycji video
Witam.
Mam Durona 600, płytę Asus A7V333, 256MB pamięci., trzy dyski Maxtor 13GB, Seagate Barracuda 60GB i Samsunga SpinPoint 160 GB oraz Win XP.
Problem jest taki, że jak wydam polecenie zapisania filmu w jakimś programie do edycji (Movie Maker, VideoImpresion2), to zamyka się program.
Mam to rozumieć, że mój procesor jest nie wystarczający do najprotszej edycji filmu (z aparatu cyfrowego) typu wycinanie, nakładanie napisów?

Jakie w ogóle minimalne wymagania musi spełniać komputer do takiej edycji?


czwartek, 6 stycznia 2005, 21:19
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witaj,

Musisz mieć sprzętową karte video do wspomagania edycji.
Swego czasu na Duronie 600 MHz o 128 MB ładnie chodził Matrox RT2500 czy też DV 500.
Kup taką karte albo zmień sprzęt , inaczej będziesz się męczył.


czwartek, 6 stycznia 2005, 21:34
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Nie chodzi mi o zgrywanie materiału i renderowanie video z efektami specjalnymi.
Dziwi mnie to trochę, że Duron 600 nie może wyciąc kawałek z 3 minutowego filmu nagranego aparatem fotograficznym cyfrowym.
Może to jest zupełnie inna przyczyna np. złe kodeki czy coś, dlatego chcę się upewnić czy faktycznie mam za słaby procesor do takich prostych czynności.


czwartek, 6 stycznia 2005, 22:20
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
Nie potrafię ci pomóc, ale wysoce wątpliwe jest to, aby twój procesor był przyczyną takiego zachowania. No, chyba, że jest uszkodzony :-(

Reinstalacja systemu + najmniejsza ilość (z możliwych) zainsatalowanych programów, a w szczególności zero wodotrysków typu piękny pulpit, cudowne dźwięki przy każdej z możliwych czynności (otwieranie dowolnego okienka, programu ....., zamykanie okienka....., kasowanie....., opróżnianie kosza.........)

Twój procesor nie jest demonem prędkości (więc nie obciążaj go zbędnymi zadaniami), ale to nie jest powód takiego zachowania.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


czwartek, 6 stycznia 2005, 23:32
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
Mam Durona 700 i 196 SDRAM ! Zgrywam, montuję, renderuję i jest OK. Faktem jest, że musiałem nauczyć się troszkę cierpliwości ale gdy się nie ma co się lubi...
To nie wydajność sprzętu jest tu problemem.

Cytuj:
Swego czasu na Duronie 600 MHz o 128 MB ładnie chodził Matrox RT2500 czy też DV 500.

... Najlepiej pewnie kupić to w SoftStudio :-) Bywalcy wiedzą o co chodzi.

Nie potrzebna Ci karta tylko PORZĄDNIE skonfigurowany system. Zastosuj się do rad Romcia. Ja w swoim XP wyłączyłem WSZYSTKO co się dało - nawet wyświetlanie zegarka.

Pozdrawiam


piątek, 7 stycznia 2005, 10:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dziękuję za konkretne odpowiedzi. Przypomniałem sobie wczoraj o Virtual Dub, no i udało mi się bez żadnych problemów. Faktycznie mam zawalony ten XP przeróznymi programami. Dopiero edycja filmu zmusiła mnie do zmiany procesora na AthlonaXP 2400, ale miałem pecha i nie wystartował. Oddałem nowy procek do sklepu i czekam na werdykt serwisu AMD, miejmy nadzieję, że pozytywny.


piątek, 7 stycznia 2005, 12:12
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL