Teraz jest niedziela, 18 sierpnia 2019, 17:29




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Problem ze zgrywaniem filmu z kamery 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 10 listopada 2004, 10:56
Posty: 68
Lokalizacja: Łódź
Post Problem ze zgrywaniem filmu z kamery
Tym razem zauważyłem, ze film zapisany na dysku w postaci AVI jest nieco gorszej jakości niż oryginał z tasmy mini DV. Do przechwycenia uzyłem Windows Movie Maker 2, kamera Canon MV690, komputer z płytą Intel845 i procesorem Intel 1,7GHz, 256MB RAM, karta FireWire na chipsetach VIA, dysk 7200 rpm ATA100. Co z tym zrobić ? Uzyc innego programu do przechwytu ? Dołozyć RAMu ?


środa, 15 grudnia 2004, 08:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Tak jest ciężko zdiagnozować, ale obraz "nieco gorszej jakości" może być związany np. z przeplotem
(ząbkowanie obrazu).
Co do pamięci RAM wskazane jest dołożyć min. do 512MB ale wielkość pamięci i włączone DMA
odpowiada raczej za szybkość i brak gubienia klatek a nie jakość obrazu.
Pozdrawiam.


środa, 15 grudnia 2004, 09:45
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 10 listopada 2004, 10:56
Posty: 68
Lokalizacja: Łódź
Post 
Maryś napisał(a):
Witam.
Tak jest ciężko zdiagnozować, ale obraz "nieco gorszej jakości" może być związany np. z przeplotem
(ząbkowanie obrazu).
Co do pamięci RAM wskazane jest dołożyć min. do 512MB ale wielkość pamięci i włączone DMA
odpowiada raczej za szybkość i brak gubienia klatek a nie jakość obrazu.
Pozdrawiam.


Dzieki. Faktycznie u mnie wystepuje 'ząbkowanie'. Rozumiem, ze pozbywamy się tego dziadostwa przy konwersji z AVI do MPEG ?


środa, 15 grudnia 2004, 11:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Poczytaj o tym "dziadostwie" na forum .Wystarczy skorzystać z wyszukiwarki.
Tak krótko (jesli dobrze pamiętam) w początkowych ustawieniach powinna być opcja czy zgrywać materiał z przeplotem czy bez.
Jeśli docelowe nagranie będzie do odtwarzania na TV to przeplot należy zostawić, jeśli na monitorze PC-ta to należy usunąć.
Przy zachowaniu przeplotu na monitorze będzie "ząbkowanie" ale wystarczy zrobić podgląd na TV i tam tego zjawiska nie będzie.
Życzę miłej zabawy.
Pozdrawiam.


środa, 15 grudnia 2004, 12:13
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 10 listopada 2004, 10:56
Posty: 68
Lokalizacja: Łódź
Post 
Maryś napisał(a):
Witam.
Poczytaj o tym "dziadostwie" na forum .Wystarczy skorzystać z wyszukiwarki.
Tak krótko (jesli dobrze pamiętam) w początkowych ustawieniach powinna być opcja czy zgrywać materiał z przeplotem czy bez.
Jeśli docelowe nagranie będzie do odtwarzania na TV to przeplot należy zostawić, jeśli na monitorze PC-ta to należy usunąć.
Przy zachowaniu przeplotu na monitorze będzie "ząbkowanie" ale wystarczy zrobić podgląd na TV i tam tego zjawiska nie będzie.
Życzę miłej zabawy.
Pozdrawiam.


Dzieki serdeczne. :D Przepraszam za kłopot, ale jestem strasznie zmęczony podróza, oczywiście jak dojdę do siebie to przeszukam forum :twisted:


środa, 15 grudnia 2004, 12:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Canon MV690
Hello,

Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć (napisać) jak sprawić by komputer zauważył i zaczął współpracę z moją marną MV690?? (Chociaż taka najgorsza nie jest, nawet ładna)

mikedevili@wp.pl

GG:1679581

Dzięki :lol:


czwartek, 6 stycznia 2005, 20:56
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL