Teraz jest piątek, 18 października 2019, 18:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Gubienie klatek 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 28 stycznia 2005, 16:33
Posty: 3
Lokalizacja: szczecin
Post Gubienie klatek
Witam
Czy może ktoś poradzić co zrobić w sytuacji gdy po nagrywaniu na płycie DVD pliku DV większego od 1 GB przy odtwarzaniu z płyty pojawiają się przeskoki? Tak się dzieje tylko przy odtwarzaniu z płyty, jak zgram materiał spowrotem na twardziela wszystko jest OK. DMA zaznaczone, sterowniki windowsowe i Sony zainstalowane chyba poprawnie (?). Nagrywam na najmniejszej prędkości z NERO 6.
Pozdrawiam


piątek, 28 stycznia 2005, 17:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Po prostu napęd dvd nie wyrabia z odczytem takiej ilości danych.


piątek, 28 stycznia 2005, 18:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1671
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
Prawdopodobnie masz ustawiony za duży bitrate, i odtwarzacz nie potrafi sobie poradzić z odtworzeniem. Proponuję, aby w opcji VBR nie przekraczać wartości maksymalnej 9100. Napisz coś więcej na temat ustawień kodowania - czy kodowałeś z CBR czy VBR i z jakim bitrate ?


poniedziałek, 30 maja 2005, 11:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Cytuj:
po nagrywaniu na płycie DVD pliku DV

Ech, Star, te czytanie ze zrozumieniem tekstu :D


poniedziałek, 30 maja 2005, 11:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1671
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
Faktycznie nie doczytałem - sorry :lol:
W przypadku, gdy materiał w formacie DV jest odtwarzany z płyty DVD, to prawie zawsze będzie odtwarzany skokowo, gdyż bitrate DV przewyższa wielkość transferu przy odtwarzaniu z płyty. :(
Krócej ujął to mój szanowny przedmówca Damian. :D
Pozdrawiam


poniedziałek, 30 maja 2005, 12:09
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 15 września 2005, 13:02
Posty: 87
Lokalizacja: Wielkopolskie
Post 
Ja mam podobny problem.

Zgrywam obraz z kamery SVHS za pomocą karty videoZIP z HDP.
W poprzednim komputerze używałęm Windowsa 98 i nie miałem żadnych problemów.
Obecnie przesiądłęm się na szybszy komp i mam WIN XP. Po zgraniu plików mam efekt gubienia klatek (zacinania się filmu) w trakcie odtwarzania z dysku, bez żadnej obróbki. Nie mam pojęcia jak to zlikwidować.
Po obróbce i zapisie do formatu DV oraz zgraniu na DVD za pomocą Nero mam taki efekt jak opisał Lukke. Co robić?

_________________
Pozdrawiam

Piotr


czwartek, 15 września 2005, 13:09
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 27 maja 2005, 23:50
Posty: 147
Lokalizacja: Przemyśl
Post 
Witam
Jako były użytkownik kart ze stajni HDP, szczerze Ci współczuje.
U mnie pod XP i na nowej płycie też świrowały. W serwisie HDP dowiedziałem się , że najlepiej działają pod chipsetem intela 815, może to tu tkwi problem. Może uaktualnienie sterowników załatwi sprawe. Takie miejwięcej odpowiedzi dostawałem w serwisie... Ale dzięki Bogu znalazł sie na nie kupiec.


czwartek, 15 września 2005, 13:20
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 15 września 2005, 13:02
Posty: 87
Lokalizacja: Wielkopolskie
Post 
Naprawdęnie miałęm z nią problemu na starszym kompie.
Nawet teraz jak zgram materiał na nim - wszytsko jest ok. Nawet DVD jest OK. Tylko tam mam procka 1,2 GHz i liczy mi film strasznie długo.

A w nowym z prockiem 2,6 GHz jest problem z tym gubieniem klatek.

_________________
Pozdrawiam

Piotr


czwartek, 15 września 2005, 13:39
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 15 września 2005, 13:02
Posty: 87
Lokalizacja: Wielkopolskie
Post 
Star napisał(a):
Faktycznie nie doczytałem - sorry :lol:
W przypadku, gdy materiał w formacie DV jest odtwarzany z płyty DVD, to prawie zawsze będzie odtwarzany skokowo, gdyż bitrate DV przewyższa wielkość transferu przy odtwarzaniu z płyty. :(
Krócej ujął to mój szanowny przedmówca Damian. :D
Pozdrawiam


A co polecacie, aby zmniejszyć bitrate w pliku DV? Czy można tego dokonać w ogóle?

Mam też inny problem. Po zgraniu materiału do pliku MPEG2 i nagraniu go na płytę DVD z bitrate 5000 w odtwarzaczu w kompie jest wszystko ok, ale na stacjonarnym DVD mam jaby efekt smurzenia. Obraz jakby drży. I co Wy na to? Ja nie mam pojęcia dlaczego.

_________________
Pozdrawiam

Piotr


poniedziałek, 19 września 2005, 15:13
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post 
Cytuj:
A co polecacie, aby zmniejszyć bitrate w pliku DV? Czy można tego dokonać w ogóle?

nie można. dv ma stały bitrate.

Cytuj:
Po zgraniu materiału do pliku MPEG2 i nagraniu go na płytę DVD z bitrate 5000 w odtwarzaczu w kompie jest wszystko ok, ale na stacjonarnym DVD mam jaby efekt smurzenia. Obraz jakby drży. I co Wy na to?

szczere współczucia...
czym kodujesz?

pozdro

PS. poczytaj trochę to forum, mam nieodparte wrażenie, że jest tu odpowiedź na twoje pytania...

_________________
Obrazek


poniedziałek, 19 września 2005, 15:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 6 marca 2006, 21:02
Posty: 11
Post 
Witam,
Mam spory kłopot, bo wydawać by się mogło że próbowałem już wszystkiego, i powinno być OK ale nie jest. Proszę bardzo o pomoc...

1/ Zgrywam materiał z DV ( przez Fire Wire) - jest ok (klatkuje, ale wiadomo że pewnie dysk nie wyrabia z odczytem więc to rozumiem...)

2/ Obróbka w Premiere 6

3/ Rendering wraz z kompresją przez Canopus Pro Codec.... I TU SIĘ ZACZYNA PROBLEM!
Niezależnie od tego czy wyrenderuję film do formatu SVCD, czy DVD, jak duży będzie bitrate, po wyrenderowaniu materiału i odtworzeniu go z dysku zrywa niemiłosiernie obraz (co widać najbardziej przy panoramowaniu - aż oczy bolą!) sprwdzałem na TV z karty graficznej i na monitorze - to samo...
próbowałem bez przeplotu - to samo
próbowałem ustwiać iną kolejność przeplotu (lower first, upper first) też nie pomaga...
Mam ustawione 25fps, mam wszystko jak należy, komputer raczej nienajwolniejszy, więc co może być przyczyną? proszę o pomoc!

komputer:
Intel Celeron 2GHz
HDD 2x 40 GB (7200 rpm -oba Samsungi)
RAM 512 MB DDR
K. Graficzna GeForce 4 (chyba) 128 MB

Dyski połączone są do jednej listwy (IDE 1), zaś do drugiej napędy CDRW i DVD (próbowałem kiedyś zmienić tak żey dyski były na osobnych IDE oba jako master ale i tak nic nie pomogło)
Windows poprawnie skonfigurowany, Premiere chyba też.......
Nie wiem gdzie już szukać, załamałem ręce....

Dodam że jak próbowałem wyrenderować film z Premiere do nieskompresowanego DV (6 min filmu około 6 GB) i potem to skomprsować canopusem do DVD lub SVCD to też to samo się dzieje, więc to musi być gdzieś już na poziomie premiere, albo coś nie tak z kompem... Nie wiem, myślałem że trochę się na tym znam ale widzę że wymiękam....

[ Dodano: Sro Maj 17, 2006 10:08 pm ]
aha, jeszcze jedno - to klatkowanie to nie jest takie zrywanie co jakiś czas jak przy wolnym odczycie z dysku (to mam tylko przy AVI, co jest normalne - wiadomo),
ten problem dotyczy takiego CIĄGŁEGO klatkowania jakby wolna migawka (ale z kamerki obraz idzie płynnie, dopiero po edycji się sypie)


środa, 17 maja 2006, 21:04
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL